Suriyeli Genç, Akranlarına Türkçe Öğretiyor

Suriyeli Genç, Akranlarına Türkçe Öğretiyor
Ülkesindeki iç savaştan kaçarak geldiği Siirt'te eğitimini sürdüren Aziz Abdulaziz, Türkçeyi öğrenmesinin ardından, kendisinin dil nedeniyle yaşadığı sıkıntıları çekmemeleri için 15 sığınmacı üniversite öğrencisine kurs veriyor- Abdulaziz:- "Türkçe eğitme

SİİRT (AA) - ALİ TEPE - Suriye'deki iç savaştan kaçarak Siirt'e gelen, eğitimi sırasında yaşadığı zorluğu aşmak için Türkçe öğrenen üniversite öğrencisi Aziz Abdulaziz, şimdi sığınmacı akranlarına dil kursu veriyor.

Beşşar Esed rejimine bağlı güçlerin baskısına daha fazla dayanamayıp ailesiyle Türkiye'ye gelen Aziz Abdulaziz (25), ilk olarak sığındıkları Şanlıurfa'daki kampta lise eğitimini tamamladı. Eğitimi sırasında dil bilmediği için sorun yaşayan Abdulaziz, Gaziantep'te Türkçeyi öğrendi.

Bundan 3 yıl önce girdiği sınavda Siirt Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünü kazanan Abdulaziz, üniversitede Türkçe bilmedikleri için uyum sorunu yaşayan sığınmacı akranlarına destek olmak istedi.

Abdulaziz, bunun üzerine Türkçe kursu düzenlenmesi için Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne başvurdu. Suriyeli genç, hafta sonu Gençlik Merkezi'nde düzenlenen kursta 15 üniversite öğrencisine gönüllü olarak Türkçe öğretiyor.

Aziz Abdulaziz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaş nedeniyle ailesi ve yakınlarıyla Türkiye'ye geldiklerini söyledi.

Daha önce Türkçe bilmediğini anlatan Abdulaziz, yaşadığı zorluklara rağmen eğitime çok önem verdiğini dile getirdi.

Eğitimi sırasında Türkçeyi öğrenene kadar çok zorlandığını belirten Abdulaziz, savaş mağdurlarının benzer sorunlar yaşamaması için onlara destek olmak istediğini bildirdi. Abdulaziz, "Türkçe eğitmenliğine başladım ve burada kardeşlerime yardımcı oluyorum. Türk kardeşlerimin desteği hep arkamızda oldu. Zorluklara rağmen hayatımıza devam edeceğiz." dedi.

Aldıkları eğitimle Suriye'ye dönmek istediklerini kaydeden Abdulaziz, "Suriye'ye bir dönüş var ama bilimle inşallah. Bu kez kalemlerimizle savaşacağız." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de bulunmaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Abdulaziz, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bize çok yardım etti ve desteklerini esirgemedi. Türkiye'nin yaptığı iyiliği ömrümüz boyunca unutmayacağız." diye konuştu.

- "Eğitim görmemiz şart"

Suriyeli kursiyerlerden Rim İşeş, Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesinde okuduğunu söyledi.

Kendilerine sunulan imkanlar için Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne teşekkür eden İşeş, Türkiye'deki bir üniversitede eğitim almanın kendileri için gurur olduğunu vurguladı.

Türkiye'de eğitim olanağı bulmalarını "mucize" olarak değerlendiren İşeş, "Eğitimsiz kalamayız. Hayat yolu eğitimdir. Biz hep öğrenmeliyiz, okumalıyız ve çalışmalıyız. Hayatımızı devam ettirebilmemiz için eğitim görmemiz şart. Buradaki eğitim sayesinde içimizde bir umut olacak. Çocuklarımıza da bunu aşılayacağız. Eğitime devam edeceğiz ve olaylar bitecek inşallah. Suriye'yi eğitimle tamir edeceğiz." dedi.

- "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ediyoruz"

Duha Yunus, Türkiye Cumhuriyeti sayesinde Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde okumaya başladığını belirtti.

Türkçe bilmedikleri için zorlandıklarını ancak aldıkları eğitim ve akademisyenlerin desteğiyle artık sıkıntı yaşamadıklarını kaydeden Yunus, "Bize ülkelerinde yabancılık çektirmeyen, eğitimimize devam etmemizi sağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bütün Türkiye halkına teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hüssam Olğaç da Suriyeli bir sığınmacının kendi vatandaşlarına Türkçe öğretme talebinde bulunmasından mutluluk duyduklarını bildirdi.

Müdürlük olarak kendilerine sınıf tahsis ettiklerini ve gereken desteği sunduklarını anlatan Olğaç, böyle projelerin ve eğitimlerin her zaman destekçisi olacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.