Suriyeliler Güvenli Bölgelerdeki Evlerine Dönüyor

Suriyeliler Güvenli Bölgelerdeki Evlerine Dönüyor
Ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyeli sığınmacılar, Türkiye'nin desteğiyle terör örgütlerinden temizlenmeye başlayan vatanlarına dönebilmenin heyecanını yaşıyor- Şanlıurfa'da daha önce haftada bir gün "gönüllü dönüş" işlemi gerçekleştiren İl Göç İdares

ŞANLIURFA (AA) - RAUF MALTAŞ - Türkiye'nin desteğiyle terör örgütlerinden temizlenmeye başlayan ülkelerine dönmek isteyen Suriyelilerin sayısı artıyor.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında desteklediği Özgür Suriye Ordusunca terör örgütü DEAŞ'tan temizlenen Suriye'nin kuzeyindeki Bab ve Cerablus bölgelerinden Türkiye'ye gelen sığınmacılar, şimdilerde evlerine dönebilmenin heyecanını yaşıyor.

İl Göç İdaresi Müdürlüğü, Bab'ın da kurtarılmasıyla, güvenli bölgelerdeki evlerine dönmek isteyen Suriyelilerin sayısının yükselmesi üzerine mesaisini artırdı. Daha önce sadece haftada bir gün "gönüllü dönüş" işlemi yapılan müdürlükte, şimdi her gün başvuru alınıyor.

Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği heyeti kontrolünde yapılan dönüş mülakatının ardından ülkesine geçmek isteyenler, Gaziantep ve Kilis'teki sınır kapılarına servislerle götürülüyor.

İl Göç İdaresi Müdürü Hakan Ergün, AA muhabirine, gönüllü olarak ülkelerine dönmek isteyen Suriyelilerin işlemlerinin, form ve imza karşılığında yapıldığını söyledi.

Suriyelilerin ülkelerine dönüşe ilişkin taleplerinin son günlerde arttığını belirten Ergün, şunları kaydetti:

"Normalde sadece çarşamba günü dönüş yaptırıyorduk. Aşırı talep üzerine gönüllü dönüşü haftanın tüm günlerine yaymış bulunmaktayız. Daha önce sadece çarşamba günleri 30 aile, aşağı yukarı 150 kişi dönmekteyken, son iki aydır bu sayı 150 aileye, yani 750 kişiye çıkmış bulunmakta. Bu tabii ki Suriye'de yürüttüğümüz çalışmaların olumlu bir neticesidir. Suriyeli kardeşlerimiz, artık ülkelerinde belli bölgelerde hayati tehlike görmemekte ve memleketlerine dönme yolunda bir davranış geliştirmektedir."

- "Allah Türkiye'den razı olsun"

Azez bölgesine dönmek için müdürlüğe başvuran Bekir Mustafa da artık ortam müsait olduğu için memleketine gitmek istediğini söyledi.

Yaklaşık 4 yıldır Türkiye'de bulunduğunu anlatan Mustafa, "Suriye özgürleşti, 5 kişilik ailemle oraya gitmek istiyorum. Allah Türk halkı ve devletinden razı olsun, bizi himaye ettiler. Allah onları başarılı kılsın." dedi.

Bab'dan Türkiye'ye gelen Abdulrezzak Halil de terör örgütünden temizlenen ilçelerine dönmek için yollara düştüğünü ifade ederek, "Şu an El Bab çok güvenli. Oranın güvenliğini sağlayan da Recep Tayyip Erdoğan önderliğindeki Türkiye Cumhuriyeti'dir. Eşimle döneceğim için sevinçliyim." diye konuştu.

Sığınmacılardan 50 yaşındaki Fatma Silo ise 7 aydır Türkiye'de bulunduğunu dile getirdi.

Türkiye'de güzellikler ve iyilikler gördüğünü kaydeden Silo, "Evime döneceğim. Ailem Haseke'de, oraya gitmek istiyorum. 5 çocuğum var. 3'ü Türkiye'de, 2'si Suriye'de. Çocuklarımın 2'si hasta, onun için de üzgünüm." şeklinde konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.