Suriye'nin Hama merkez hapishanesindeki isyan

Suriye'nin Hama merkez hapishanesindeki isyan
SMDK Başkan Yardımcısı Nerbiyye, Esed güçlerinin Hama cezaevinde katliam yapabileceği uyarısında bulundu

HAMA (AA) - Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkan Yardımcısı Muvaffak Nerbiyye, rejim güçlerinin Hama hapishanesine zorla girmesinin katliama yol açacağı uyarısı yaptı.

SMDK'nın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Nerbiyye, Beşşar Esed rejimine bağlı güçlerin Hama merkez hapishanesine zorla girmesi durumunda cezaevinde katliam olacağını belirtti.

Nerbiyye, "Eğer rejim hapishaneye zorla girerse bütün kırmızı çizgileri geçmiş, uluslararası kanunları çiğnemiş olur ve orada büyük cinayet işlenebilir." dedi.

Suriye'de bulunan Kızılay ve Kızılhaç'ın hemen harekete geçmesi ve hapishaneye giderek oradaki duruma vakıf olması çağrısı yapan Nerbiyye, Birleşmiş Milletler'i de bu konuda rejime baskı uygulamaya davet etti.

Nerbiyye, "Uluslararası hukuk ve toplum Suriye'de sivilleri ölümden korumada başarısız kaldığı için rejimin hapishanelerindeki tutuklular kendi kaderlerini belirlemek için ellerinden geleni yapıyorlar" ifadesine yer verdi.

Yerel kaynaklar, Esed rejiminin dün itibariyle Hama merkezi hapishanesinden elektriği tamamen kestiğini, cezaevinden haber alınamadığını ve mahkumlara ne olduğunu bilmediklerini aktardı.

Esed rejiminin Hama merkezi hapishanesindeki siyasi tutuklulardan 5'ini idam etmek istemesine karşı çıkan mahkumlar, bu kişileri teslim etmeyerek pazartesi günü isyan başlatmıştı. Rejim güçleri bunun üzerine Hama hapishanesini kuşatmış, cezaevine yoğun göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etmişti. Tutukluların rejimden bir albay, 2 yüzbaşı ve birkaç güvenlik mensubunu alıkoymasının ardından taraflar, müzakere başlatmıştı. Müzakereler sonucu, mahkumlar 2 yüzbaşıyı serbest bırakmış, rejim de 200 mahkumu serbest bırakmayı ve 5 siyasi tutuklunun idamını iptal etmeyi kabul etmişti.

Rejim, 34 mahkumu serbest bırakmış, tutuklular, ellerindeki albay ve güvenlik güçlerini salıvermek için 166 mahkumun daha serbest bırakılmasını beklediklerini açıklamıştı.

Hama hapishanesinde yaklaşık bin siyası tutuklu bulunuyor. Hapishanede, geçen yıl ağustos ayında rejimin mahkumlara keyfi ve kötü uygulamaları nedeniyle isyan çıkmıştı. Hapishaneye göz yaşartıcı gazla müdahalede bulunan Esed rejimi, ortalığı yatıştırmak için geri adım atmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.