Sütte arz fazlasını, "yardımla eritme" önerisi

Sütte arz fazlasını, "yardımla eritme" önerisi
Tire Süt Kooperatifi Başkanı Eskiyörük:- "Sütte üretim fazlalığı oluştu, üretilen süt tüketilemiyor"- "Sığınmacılar ve gıda yardımına ihtiyaç duyan ülkelere süt tozu yardımı yaparak arz fazlasını eritebiliriz"

İZMİR (AA) - AHMET BAYRAM - Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, sütte üretim fazlası nedeniyle fiyatların gerilediğini, kırmızı ette ise fiyatların yüksek olmasının hayvanların kesime gönderilmesi riskini ortaya çıkardığını ifade etti.

Eskiyörük, süt fiyatlarına denge getirmek için sığınmacılar ve gıda yardımına ihtiyaç duyan ülkelere süt tozu yardımı yapılmasını önerdiklerini dile getirdi.

Günlük 2 bin tona yakın süt üretimiyle Türkiye'nin süt merkezi olarak gösterilen Küçükmenderes Havzası'nın önemli üreticilerinden Tire Süt Kooperatifi'nin Başkanı Eskiyörük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, süt üretiminde 2008 yılındaki gibi üretimin artmasına bağlı olarak fiyatların gerilemesi durumuyla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

Sütte plansız üretim nedeniyle zaman zaman düşük fiyat sıkıntısının ortaya çıktığını anlatan Eskiyörük, şunları kaydetti:

"Şu an sütte üretim fazlalığı oluştu, üretilen süt tüketilemiyor. Dünyada da süt fiyatları düşüyor. Türkiye'deki bu arz fazlalığını dünyaya pazarlayamadığımız için üretici sütünü değerinin altında satmak zorunda kalıyor. Bölgemizde sütün litresi şu an 90 kuruş. Bu fiyatla üretimin sürmesi mümkün değil. 2008 yılında da benzeri bir fiyat düşüşü yaşanmış ve maalesef bazı üreticilerimizin hayvanlarını kesime göndermesi sonucunu yaşamıştık."

Eskiyörük, gelecek bir ayda yeni doğumlar nedeniyle üretimin daha da artacağını, fiyatların üzerindeki baskının arttığını dile getirerek, buna fiyatları dengeye kavuşturacak acil önlemlerin alınması gerektiğini dile getirdi.

- "Sosyal sorumluluk projelerinde kullanılsın"

Üretim fazlası sütün sosyal sorumluluk projelerinde kullanılabileceğini savunan Eskiyörük, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fazla süt, toz olarak piyasadan çekilip, ihtiyaç sahibi ülkelere ya da Güneydoğu Anadolu'daki sığınmacı kamplarına yardım amaçlı gönderilebilir. Kısa vadede sorunu bu şekilde çözebiliriz. Okul sütü projesi belli bir dönemde piyasayı rahatlattı. İzmir'de uygulanan 0-5 yaş arası çocuklara süt dağıtımı projelerinin diğer büyükşehirlerde de başlaması halinde de piyasa normal hale getirilebilir.

Yıllık kişi başı süt tüketimimiz 30 litre civarında. Avrupa ülkelerinde bu rakam 100 litre civarında. İnsanlara sütü sevdirmemiz gerekiyor. Üreticinin ve tüketicinin korunması noktasında direkt satış noktalarını arttırmamız gerekiyor. Türkiye'de sütte fazlalık, ette de eksik var. Çünkü Türkiye'de bugün Holstein dediğimiz inek ırkı yaygın. Bu ırk, süt verimi yüksek ama eti en az olan ırktır. Bu ırk melezleme yapılarak, sütünü biraz azaltarak, et oranını da artırarak denge sağlanabilir."

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği (TDSYMB) Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Yılmaz da süt tozuna verilen teşviğin geçici bir süre artırılması ve fazla sütün toz olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.