Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Nayif Türkiye'ye Geliyor

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Nayif Türkiye'ye Geliyor
Türkiye'nin Riyad Büyükelçisi Demirer, Suudi Arabistan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Veliaht Prens Muhammed bin Nayif'in Türkiye'ye geleceğini belirtti.

RİYAD (AA)- Türkiye'nin Riyad Büyükelçisi Yunus Demirer, AA muhabirine verdiği mülakatta, Türkiye ile Suudi Arabistan arasında son dönemde yapılan resmi ziyaretlerle ivme kazanan siyasi ve ekonomik ilişkiler ve ülkedeki yatırım fırsatları hakkında açıklamalarda bulundu.

Demirer, Suudi Arabistan'ın Kral Selman'dan sonra gelen "ikinci adam" olan Muhammed bin Nayif'in Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyaretin son derece önemli olduğunu, son dönemde başta siyasi ve ekonomik olmak üzere tüm alanlarda artan iş birliğine olumlu katkı sağlayacağını vurguladı.

-"Türkiye ve Suudi Arabistan’ın daima istişare halinde olması çok büyük önem taşımaktadır" -
Resmi ziyarette başta Suriye'de yaşanan son gelişmeler olmak üzere bölgesel meseleler ve terörle mücadele konularının gündeme gelmesini beklediğini belirten Demirer, Muhammed bin Nayif'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edileceğini, Başbakan Binali Yıldırım ve ilgili bakanlar ile de temaslar gerçekleştireceğini ifade etti.

Demirer, "Hem ikili ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi hem de bölgesel meseleler bakımından Türkiye ve Suudi Arabistan’ın daima istişare halinde olması çok büyük önem taşımaktadır. Çünkü biliyorsunuz bölgede büyük sıkıntılar var, Suriye var, Irak var, Yemen'deki gelişmeler var, terörle mücadele konusu var ve bu konularda Suudi Arabistan bakımından Veliaht Prensi Muhammed bin Nayif etkili kişilerden birisi. Bölgesel meseleler bakımından özellikle Suriye konusunun etraflıca ve derinlemesine istişare edileceğini ve özellikle görüşüleceğini tahmin ediyorum. Bu konularda Türkiye ile Suudi Arabistan arasında sürekli diyalog olması bölgenin istikrarı, güvenliği ve geleceği bakımından çok büyük önem taşımaktadır." dedi.

-"İki ülke arasında son yıllarda gelişen ticari ilişkiler, siyasi ilişkiler düzeyine daha ulaşmadı" -
Türkiye ile Suudi Arabistan arasında son yıllarda ticaret hacminin hızla arttığını ve yıllık ortalama iş hacminin 8 milyar dolar civarında olduğunu söyleyen Büyükelçi Demirer şöyle konuştu:

"Veliaht Prens Muhammed bin Nayif konumundaki bir yetkilinin Türkiye’yi ziyaret etmesi, iş ve ticaret camiasına ayrıca bir güven kazandıracaktır. Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ticari ilişkiler son yıllarda gelişiyor. Fakat ben bu gelişmelerin iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin düzeyine daha ulaşmadığını, aramızda daha çok büyük bir ekonomik potansiyelin bulunduğunu ve bu potansiyeli değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Ekonomik ve ticari ilişkilere ayrıca önem vermemiz, bu konularda daha fazla çalışmamız gerekmektedir. Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ticaret hacmi ortalama 8 milyar dolar civarında seyretmektedir. Yıllık 8 milyar rakamı bu potansiyelin çok altında olduğunu düşündüğüm bir hacim."

Muhabir: RAMAZAN TURGUT

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.