Suudi Arabistan'da Yeni Kararnameler

Suudi Arabistan'da Yeni Kararnameler
Suudi Arabistan Kraliyet Divanı, Ulusal Güvenlik Başkanlığı adlı yeni bir kurumun kurulması, Kraliyet Muhafızları Başkanı'nın görevinden alınması ve yerine yeni atamanın yapılması gibi üst düzey bazı makamlarda görev değişikliklerini öngören kararnameleri

RİYAD (AA) - Suudi Arabistan'da Ulusal Güvenlik Başkanlığı adıyla yeni bir güvenlik biriminin kurulması ve Ulusal güvenlikle ilgili tüm birimlerin yeni kurulan başkanlığa bağlı olması kararlaştırıldı.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yayınlanan Kraliyet Divanı kararnamelerine göre, milli güvenliğin tek elde toplanması amacıyla İçişleri Bakanlığı ve diğer kurumlar bünyesinde ulusal güvenlik alanında faliyet gösteren birimlerin yeni kurulan Ulusal Güvenlik Başkanlığı çatısı altında birleştirilmesi, başına da İstihbarat kurumu Mebahis'in Başkanı Abdulaziz bin Muhammed el-Huveyrini'nin getirilmesi kararlaştırıldı. Söz konusu başkanlık krala karşı sorumlu olacak.

İçişleri Bakanlığı bünyesinde varlığını sürdüren Özel Kuvvetler, Acil Özel Kuvvetler, Soruşturma Genel Müdürlüğü, Emniyet Havacılık, Teknik İşler Genel Müdürlüğü, Ulusal Bilgi Merkezi, Terörle Mücadele ve Terörün Finansmanı ile Mücadele Merkezleri, Ulusal Güvenlik Başkanlığına bağlanacak ve Ekim 2017'den itibaren çalışmalarına başlayacak. Kurumun başkan yardımcılığını Abdullah bin Abdulkerim bin Abdulaziz el-İsi yapacak.

Daha önce kurulan ve krala bağlı çalışan Siyaset ve Güvenlik İşleri Konseyine, içişleri bakanı ve yeni kurulan Ulusal Güvenlik Başkanlığı başkanı üye olarak katılacak.

- Deve ve Şahin Kulübü kuruldu

Kraliyet kararnameleri arasında iki kulübün kurulması kararları da yer aldı. Arabistan'da çöl hayvanı olarak bilinen ve çöl şartlarına uyumlu yaşamını sürdüren deve ile zengin vatandaşların avcılık için kullandığı şahinler için iki kulüp kurulacak. 3 ay içinde tamamlanması planlanan iki kulüp, Veliaht Prens ve Savunma Bakanı Muhammed bin Selman'a bağlı olarak çalışmalarını sürdürücek.

- Kraliyet Muhafızları Başkanı görevinden alındı

Yayınlanan kararnameler ile Kraliyet Muhafızları Başkanı General Hamad bin Muhammed el-Avheli görevinden alınarak yerine generalliğe terfi ettirilen Suheyl bin Sakr El-Muteyri getirildi.

Ayrıca Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın kişisel işlerini yürüten Süleyman bin Nayif bin Ataullah El-Kesiri'nin görevinden alınarak yerine Tamir bin Nebil Abdulilah Nesif'in Veliaht Prens'in Kişisel İşler Başkanı olarak atanması, Bedr bin Muhammed bin Abdulaziz bin Asakir'in ise Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın Kişisel İşleri Ofisi Müdürü olarak atanması kararlaştırıldı.

Sermaye Piyasası Kurumu başına Muhammed bin Abdullah bin İbrahim'in atandığı kararnamelerde bir çok üst düzey askeri kişinin rütbeleri yükseltildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.