Suudi Arabistan'ın Lübnan'a yardımı durdurması

Suudi Arabistan'ın Lübnan'a yardımı durdurması
KİK'den Suudi Arabistan'ın kararına destek geldi

DOHA (AA) - Körfez İşbirliği Konseyi (KİK), Suudi Arabistan'ın Lübnan ordusuna yardımları durdurma kararına destek verdi.

KİK Genel Sekreteri Abdullatif bin Raşid ez-Zeyani, yaptığı yazılı açıklamada, "Konsey, Suudi Arabistan'ın, Arap ülkelerinin görüş birliğine aykırı davranan Lübnan'ın, Körfez ile olan derin ilişkileriyle uyuşmayan resmi tutumlarına cevap niteliğindeki kararını destekliyor. Lübnan'ın bu tavrı, Riyad'ın ve KİK ülkelerinin desteğinden yoksun kalmasına neden oluyor" ifadelerini kullandı.

Konsey ülkelerinin, Lübnan hükümetine, "İzlediği siyaseti ve benimsediği tutumu gözden geçirme" çağrısı yaptığını anımsatan Zeyani, "Lübnan hükümetinin Arap dayanışma ilkeleriyle ve ortak çalışma süreciyle çelişen siyasetini gözden geçirmesini temenni ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Zeyani, KİK'in, Lübnan'ın ekonomik refaha ve Arap ülkeleri arasında saygın bir konumuna kavuşmasını temenni ettiğini dile getirerek "Ayrıca Konsey, kardeş Lübnan halkının mutlak otorite sahibi istikrarlı bir ülkede yaşama hakkı konusunda desteğine devam edecek" dedi.

Kral Abdullah yönetimindeki Suudi Arabistan, ülke siyasetinin çalkantılı bir dönemden geçtiği 2013 sonunda Lübnan ordusuna 3 milyar dolar değerinde silah ve ekipman yardımı yapacağını açıklamıştı. Söz konusu karar için tedarikçi ülke olarak Fransa ile anlaşıldığı açıklanmıştı.

Ağustos 2014'te de Lübnan emniyetine 1 milyar dolar yardım yapacağını duyuran Riyad yönetimi, bu yardım kararlarından "Lübnan’ın iki ülke arasındaki kardeşçe ilişkilere uymayan tutumu" sebebiyle vazgeçtiğini bildirmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.