Szijjarto-Lajcak görüşmesi

Szijjarto-Lajcak görüşmesi
Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Szijjarto:- ‘’Sığınmacı krizinde Vişegrad Grubu ülkeleri makul duruş sergiliyor. Vişegrad ülkeleri akılsız politikayı, iki yüzlülüğü ve Avrupa’nın savunmasızlığını sonlandırmak istiyor’’

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, bazı Avrupa Birliği (AB) kurumlarının ellerindeki gücü kötüye kullanarak, Avrupalıların iradesine rağmen kıtanın kültürel ve dini haritasını değiştirecek kararları empoze etmeye çalıştığını savundu.

Resmi ziyaret çerçevesinde Budapeşte'de bulunan Slovakya Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak ile Szijjarto'nun görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Szijjarto, AB kurumlarının izlediği politika dolayısıyla AB'nin savunmasız olduğunu, Vişegrad Grubu ülkelerinin ise dış sınırları korunmak için uğraştığını iddia ederek, ''Sığınmacı krizinde Vişegrad Grubu ülkeleri makul duruş sergiliyor. Vişegrad ülkeleri akılsız politikayı, iki yüzlülüğü ve Avrupa’nın savunmasızlığını sonlandırmak istiyor’’ dedi.

Bazı AB kurumlarının ellerinde bulundurdukları gücü kötüye kullandığını iddia eden Szijjarto, ''Zor zamanlardayız. Bazı AB kurumları ellerindeki gücü kötüye kullanarak Avrupalıların iradesine rağmen kıtanın, kültürel ve dini haritasını değiştirecek kararları empoze etmeye çalışıyor.''

Vişegrad Gurubunun hiçbir zaman olmadığı kadar güçlendiğini, Avrupa ve dünya politikasında ciddi bir faktör haline geldiğini kaydeden Szijjarto, ''Vişegrad ülkelerinin düşünceleri ciddiye alınıyor, öyle olmasaydı sürekli eleştirilmezdi'' dedi.

AB'nin sığınmacıların üye ülkelere dağıtılmasında uygulamak istediği kotanın sığınmacı krizine çözüm olamayacağını savunan Szijjarto, ''Mevkidaşım ile kotanın sığınmacı krizine çözüm olamayacağı konusunda hemfikiriz. Çünkü bu adım mantıksız ve uygulanamaz. Ayrıca, Avrupa kurallarını ciddi bir şekilde ihlal ediyor. Bu yüzden Avrupa Adalet Divan'ında açtığımız davayı sonuna kadar götüreceğiz'' şeklinde konuştu.

Geçen yıl kasım ayına kadar iki ülke arasındaki ticaret hacminin yüzde 7 arttığını belirten Szijjarto, Macar Exim Bankın iki ülke şirketlerine 500 milyon avroluk kredi sağlayacağını belirtti.

Slovakya Dışişleri Bakanı Lajcak ise kota sisteminin ülkelerin entegrasyon kapasitesini dikkate almadığını savunarak, ''Kota, krizi çözmüyor. Schengen kurallarının yerine getirilmesi ile çözüm olabilir'' şeklinde konuştu.

Sığınmacıların büyük kısmının mülteci değil, ekonomik göçmen olduğunu iddia eden Lajcak, ''Kurallar uygulansaydı şimdi bir milyon yerine 250 bin kişinin durumuna çözüm aramak gerekecekti. Bazı ülkeler kendi sınırlarını koruyamıyor. Yeni kanunlara gerek yok, halihazırdaki kanunların uygulanması yeterli'' dedi.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.