Szijjarto - Makey ortak basın toplantısı

Szijjarto - Makey ortak basın toplantısı
Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Szijjarto:- "AB'nin, Belarus'a uyguladığı yaptırımların kaldırılması için Macaristan hep öncülük etti. Yaptırımların kaldırılması kararını destekliyoruz"- Belarus Dışişleri Bakanı Makey:- "Yaptırımlar problemleri

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Belarus'a uygulanan yaptırımların kaldırılması kararını desteklediklerini söyledi.

Szijjarto, resmi ziyaret kapsamında Budapeşte'de bulunan Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey ile görüştü. Görüşme sonrası iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

Avrupa Birliği'nin (AB) son dönemde rekabet gücünün azaldığını, bu yüzden komşu ülkelerle ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini belirten Szijjarto, ''AB'nin, Belarus'a uyguladığı yaptırımların kaldırılması için Macaristan hep öncülük etti. Yaptırımların kaldırılması kararını destekliyoruz. İşbirliği karşılıklı avantajlar sağlayabilir. Örneğin Belarus, Ukrayna krizinde yapıcı rol oynuyor'' şeklinde konuştu.

AB ile Avrasya Ekonomik Birliği arasındaki işbirliğinde Belarus'un köprü rolü oynayabileceğini de savunan Szijjarto, ''Avrupa'nın küresel rekabette bölgesel ekonomik gücünü koruyabilmesi için Avrasya Ekonomik Birliği ile işbirliğini geliştirmesi gerekiyor. AB bu konuda daha geriye gitti. Belarus'un en önemli ticari ortağı Rusya. Bunun yanı sıra AB ile de ilişkileri geliştirmeye açık'' dedi.

Szijjarto ayrıca, ülkesinin AB ve Belarus arasında vize kolaylığının sağlanması konusunda her türlü desteği verdiğini de dile getirdi.

Makey ise Belarus'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasında Macaristan'ın verdiği desteğe teşekkür ederek, ''Yaptırımlar problemlerin çözümüne katkıda bulunmuyor. Çözüm, sadece açık diyalog ile mümkün olabilir'' dedi.

İki ülke arasında hiçbir alanda sorun olmadığını kaydeden Makey, ikili ilişkilerin geliştirilmesinde birçok fırsatın bulunduğunu da söyledi.

İki bakan basın toplantısı öncesi bakanlıklar arası işbirliği anlaşmasını imzaladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.