Tacikistanlı bin 94 kişi Suriye ve Irak'taki örgütlere katıldı

Tacikistanlı bin 94 kişi Suriye ve Irak'taki örgütlere katıldı
Tacikistan Cumhuriyet Başsavcısı Ahmadzad:"Halen bin 94 Tacik vatandaşı Irak ve Suriye'deki terör örgütleri safında savaşıyor"

TAŞKENT (AA) - Tacikistan vatandaşı binden fazla kişinin, Irak ve Suriye'deki terör örgütleri safında savaştığı bildirildi.

Tacikistan Cumhuriyet Başsavcısı Rahman Yusuf Ahmadzad, halen bin 94 Tacikistan vatandaşının Irak ve Suriye'deki terör örgütleri safında savaştığını belirterek, geçen sene bu ülkelerdeki çatışmalarda yer alan 147 vatandaşın ülkeye döndüğünü, DAEŞ üyesi 780 vatandaş hakkında ise arama kararı çıkartıldığını açıkladı.

Ahmadzad, Irak ve Suriye'deki savaşlarda yer alanların yüzde 85'inin yurtdışında çalıştığı sırada çeşitli sebep ve yollarla bu örgütlere katıldığını, Suriye'deki Tacikistan vatandaşlarının önemli kısmının DAEŞ terör örgütü, Irak'taki vatandaşların ise yasa dışı Selefiye örgütü üyesi olduğunu ileri sürdü.

Geçen sene ülkedeki emniyet ve güvenlik kurumları arasında terör ve aşırıcılıkla mücadeleye yönelik Koordinasyon Merkezi'nin oluşturulduğunu hatırlatan Ahmadzad, bu merkezin amacının vatandaşların çeşitli terör örgütlerine katılmasını önlemek ve buna karşı mücadele etmek olduğunu dile getirdi.

Bu çerçevede geçen sene 31 vatandaşın DAEŞ'e katılmak üzere yurt dışına çıkarken tespit edilerek gözaltına alındığını anlatan Ahmadzad, bu örgütler safında savaşan 166 kişi hakkında ise suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti.

Tacikistan Yüksek Mahkemesi, 2009 yılında Selefiye dini örgütünü yasa dışı ilan ederek, ülkedeki faaliyetini yasaklamıştı. Ülkede yasaklanan örgütlerin üyesi olan vatandaşlar, yürürlükteki suç yasası gereği, yasadışı örgüt kurmak ve üye olmak, yasadışı örgütleri desteklemek gibi suçlardan 12 yıla kadar hapis cezasına mahkum edilebiliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.