Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

TAHİR AKYÜREK

TAHİR AKYÜREK

Bu gurur, sevinç tüm ülkemizi sarmalı, kucaklamalı, bu sevinç hep birlikte yaşanmalı asla ötekileştirilmemeli, bu güzellikten sonra ilk adım olarak ekonomiye bakılmalıdır.

Bu gurur ve sevinç elbette Türkiye’nin ama bana göre en büyük sevinç Konya’nın, Konyalının neden mi? Başbakanını muhteşem bir zaferle Ankara’ya uğurladığı için, verdiği oylarla Türkiye rekorlarını kırdığı için ve en önemlisi Mevlana hoşgörüsü ile Türkiye’yi kucakladığı için.

Elbette bu sevinç ve gururu fazlasıyla hak eden şehrimizin duayenleri de var. Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Akyürek gibi, günlerce ilçe-belde-köy-mahalle-sokak gezerek adeta seçim otobüsünü evi gibi düşünerek her gün tüm vaktini seçim otobüsünün üstünde geçirerek en az milletvekili adayları kadar koşturarak partisinin genel başkanını Başbakan’ını Ankara’ya uğurlamanın mutluluğunu en fazla hak edenlerin de başında geldiğini görmemezlikten gelmeyelim.

Seçim gecesi otobüsün üstünde aylardır çalışmanın karşılığını almış olmanın gururuyla omuzlarındaki büyük bir yükün kalkmasının duruşu, bir o kadar da vakurlu duruşu, ben de çalıştım benim de elim taşın altındaydı hem de hiç çıkarmadım, bu otobüsün üstüne çıkmayı en çok hak edenlerden biri de benim der gibi bakışı takdire şayan, çalışması takdire değerdir.

Tahir Akyürek gece gündüz çalışmasının karşılığını elbette ki bekliyor. Ve haklı, ne mi bekliyor? Bir an önce Konya Metrosunun yapılmasını bekliyor. Konyalı hemşerilerine stadyumdan sonra bir hediye daha vermek için sabırsızlanıyor. Konya’mıza metronun gelmesi bu şehri adeta uçuracaktır. Ak Parti’ye verdiği desteğinde karşılığını inşallah alacaktır. Şehrimize yapılacak bu yatırımlar bu şehrin geleceğinde önemli bir yer tutacaktır. Her anlamda büyüyen gelişen ülkemizde gıpta ile bakılan bir şehir olacaktır. Ben bu seçimin kazananının Konya ve Konyalı olduğuna inancımı koruyorum. Kendi adıma da bu şehir için elini taşın altına koyan başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Akyürek ve ekibi olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Piyasalar tek başına iktidarı inanılmaz bir mutlulukla karşıladı. Bunu da pozitif enerjisiyle gösterdi. Dolar/TL seçimlerden önce 2,920 seviyelerindeyken sert bir düşüşle 2,765 seviyelerine kadar geldi. Euro/TL seçimlerden önce 3,250 seviyelerindeyken seçimler sonrası 3,080 seviyelerine kadar geldi. Şu sıralarda Dolar/TL 2,820, Euro/TL 3,120 seviyelerinde dengelenme çabalarında. Piyasaların sakinleşmesiyle Dolar ve Euro yeni bir yön bulacaktır. Borsa İstanbul ise 80,000 seviyelerinden 85,000 seviyelerine kadar sert yükselişler yaşadı. Piyasalardaki endişenin azaldığını görüyoruz. Yatırımcıya güven geldiğini de gözlemliyoruz. Önümüzdeki süreçte ekonomi yönetiminin başına ehil insanlar gelirse Ali Babacan gibi piyasalarda daha fazla pozitif rüzgârlar estiğini göreceğiz.

Uluslararası Kredi Derecelendirme kuruluşlarından ilk gelen raporlar çok pozitif, seçimler neticesinde siyasi iradenin geri gelmesiyle “Türkiye’nin kredi notu için önümüzdeki süreç pozitif” açıklaması da piyasaları fazlasıyla memnun eden gelişmedir.

Para piyasaları için önümüzdeki dönem dalgalanmaların daha az olacağı bir süreç olacağını bekliyorum. İçerideki endişenin gitmesi ve güvenin geri gelmesi yabancı yatırımcının da geri gelmesi anlamına gelecektir. Dışarıdaki gelişmeler bizi yine yakından ilgilendirmeye devam edecektir. FED’in Aralık ayında faiz artırımına gitmesi ihtimali bir kat daha arttı. Bu sürecin başlaması ile tüm dünyada tekrar doların talep görmesi anlamına gelecektir. Gelişmekte olan ülkelere etkisi daha fazla olacaktır.

Suriye sınırımızda yaşanan gelişmelerde para piyasaları tarafından endişeyle izlenen bir başka durum olduğu, Fed ve Suriye tarafında yaşanacak gelişmeler piyasalardaki olumlu havayı bir anda terse çevirebileceğini unutmamak gerekir.

Önümüzdeki süreçte Dolar/TL de 2,85 e doğru eğer 2.85 kırılırsa 2.91 e doğru bir hareket yaşayabiliriz. İlk etapta hızlı düşüşün düzeltmesi olarak düşünülebilir bu hareket.

İlerleyen zamanlarda hükümetin kurulması ekonomi yönetiminin şekillenmesi ve yapılacak reformlarla Dolar/TL kurunda 2.70-2.75 bandına kadar geri çekilme görülebilir.

Euro/TL kurunda kayıplar Dolar/TL ye göre biraz daha fazla olacaktır. 2.92-2,97 seviyeleri Euro/TL için takip edilecek kritik bant aralığı.

Euro/USD paritesinde ise Cuma günü gelecek ABD Tarım Dışı İstihdam verisi önem kazandı.

Cuma günü gelecek yüksek bir veri paritede 1,0920 bandının aşağı kırılmasını sağlayacak ve paritede bir miktar düşüş yaşamamıza sebep olacaktır. Aksine kötü gelecek bir veri ise Euro/Dolar da yeniden 1,1120 seviyesini görmemizi sağlar.

Genel olarak bakarsak ilk etapta yukarı yönlü bir hareket yaşayacak olsak da yukarı hareket kalıcı olamayacak ve hükümetin kurulması ekonominin rayına oturmasıyla kurlarda bir miktar düşüş yaşayacağız. Yukarda belirttiğim seviyeler alım için uygun seviyeler.

   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR