Tahkim hakemi ve avukatı yetiştirilmesinde uluslararası işbirliği

Tahkim hakemi ve avukatı yetiştirilmesinde uluslararası işbirliği
BTSO, UÜ ve merkezi Londra'da bulunan Tahkim Hakemleri Kurumu arasında sağlanan anlaşma ile iş dünyasında bazı hukuki sorunların yargıya taşınmadan çözülmesi konusunda tahkim hakemleri ve tahkim avukatları yetiştirilecek- Oda Yönetim Kurulu Başkanı Burkay

BURSA (AA) - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile Uludağ Üniversitesi (UÜ) ve merkezi İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Tahkim Hakemleri Kurumu tarafından tahkim hakemi ve avukatı yetiştirilmesi konusunda anlaşma sağlandığı bildirildi.

Odadan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'de odalar ve borsalar arasında ilk kez Tahkim ve Arabuluculuk Merkezini hayata geçiren BTSO, geçen yıl mayıs ayında kurduğu bu birim sayesinde Bursalı firmaların yaşadığı hukuki uyuşmazlıklarda zaman ve para kayıplarını azaltıyor.

Merkez ile arabuluculuk konusunda deneyim kazanmaya başlayan BTSO, UÜ ve Tahkim Hakemleri Kurumu ile işbirliğine giderek çıtayı yükseltti. Bu üç kurum, tahkim hakemi ve avukatı yetiştirilmesine öncülük edecek.

Eğitim kapsamında tahkime giriş, tahkim anlaşması hazırlama, tahkimde yargılama usulü, tahkim kararı yazma teknikleri, tahkim yargılaması sonrasında tanıma ve tenfiz usulü gibi konular ele alınacak. Bu eğitimi tamamlayan kişiler, tahkim avukatlığı ve tahkim hakemliği alanında hem UÜ hem de Tahkim Hakemleri Kurumu sertifikası almaya hak kazanacak.

Söz konusu alanlardaki eğitim ve ortak sertifika başvuruları, BTSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi Divan Kurulunun aldığı kararla yaklaşık bir yıl önce başladı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, iş dünyasında yaşanan hukuki sorunların mahkemeye taşınmadan ve yargı aşamasına göre çok kısa sürede çözülebilmesi için kurulan Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi ile Bursa'ya değer katan çalışmalara bir yenisini eklediklerini ifade etti.

Tahkim hakemi ve tahkim avukatı yetiştirecek önemli bir projeyi Türkiye'de gerçekleştirecek ilk kurum olacaklarını belirten Burkay, "Amacımız, tahkimin Türkiye'de gelişmesine katkıda bulunmak ve bu konuda nitelikli kişilerin yetişmesine vesile olmak. Bu eğitim, hayata geçtikten sonra artık tahkim alanında Bursa ve UÜ denildiğinde akla tahkim avukatı ve tahkim hakemi kavramları da gelecektir. Tahkim Hakemleri Kurumu ile yapılan bu işbirliği anlaşması sadece Bursa'ya değil, ülkemize de büyük bir değer katacak" değerlendirmesinde bulundu.

UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay da arabuluculuk ve tahkim konusundaki çalışmalara destek vermeyi sürdüreceklerini kaydetti.

Üniversite olarak yer aldıkları ve BTSO öncülüğünde Bursa'da hayata geçirilen Tahkim ve Arabuluculuk Merkezinin örnek bir toplumsal uzlaşma projesi olduğuna işaret eden Ulcay, "Tahkim ve arabuluculuk konularında gerçekleştirilecek eğitim programıyla bu hizmetin yaygınlaştırılması noktasında üzerimize düşen görevi yerine getirmeye devam ediyoruz. Bu alandaki ihtiyaçları göz önünde bulundurarak, müfredat hazırlama çalışmalarına başladık. Uzmanlık eğitimlerini de yakın zamanda hayata geçireceğiz. UÜ, bu alandaki adımlarıyla Türkiye'de farklı ve öncü bir konuma gelmiş olacak" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.