'Tankların gösteri için yürütüleceğini sandım'

'Tankların gösteri için yürütüleceğini sandım'
FETÖ'nün darbe girişimine yönelik yürütülen soruşturmada tutuklanan astsubay Deribaş, "Öncelikle benim aklıma darbe girişimi yapılabileceğiyle ilgili bir şey gelmedi. Tankların gösteri için yürütüleceğini sandım." değerlendirmesinde bulundu.

Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan Gölbaşı Özel Kuvvetler Komutanlığında görevli Astsubay Yasin Deribaş, emniyetteki ifadesinde, darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz günü, sabah saatlerinde mesaisine geldiğini, odasında çalışırken mutfak kısım komutanı Ercan Şen'in kendisini arayarak, görüşmek istediğini aktardı.

Deribaş, konuşmasına şöyle devam etti:

"Öğlen yemeğinden sonra saat 13.30 sıralarında, mutfağa onun yanına gittim. Bana, kendisine bir haber geldiğini, askeri kıyafetlerimizi alıp, akşam saat 21.30 sıralarında Oran lojmanlarının içerisinde bulunan bankamatikte buluşacağımızı söyledi. Kendisine neden ve niçin buluşacağımızı sordum. Ancak o da, kendisinin de bir şey bilmediğini, haber geldiğini, gitmemiz gerektiğini söyledi.

Öncelikle benim aklıma darbe girişimi yapılabileceğiyle ilgili bir şey gelmedi. Gösteri gibi, daha doğrusu daha önceden meydana gelen tankların yürütülmesi gibi bir şey yapılacağını sandım. Benim sessiz kalmamdaki amaç, bulunduğum cemaatin herhangi bir şiddet olayına karışmayacağına dair olan inancımdı."

"Gelemeyeceğimi söyledim"
Ercan Şen ile yaptığı görüşmeden sonra, sohbetlere beraber gidip geldiği, Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görev yapan Halil Kuş'u aradığını belirten Deribaş, "Ona da durumu bildirdim. Onun da herhangi bir bilgisi yoktu. Ona, bana söylenenleri anlattım. O da bu duruma çok şaşırdı. İkimiz de gitmemeye karar verdik. Bizden yanımıza almamız istenen askeri kıyafetleri almadan saat 18.00 sıralarında birlikten dışarı çıktık." dedi.

Birlikten ayrıldıktan sonra Ercan Şen'in kendisini bir kez daha aradığını anlatan Deribaş, şunları söyledi:

"(Saat 20.00 sıralarında Acity alışveriş merkezinin önündeki üst geçidin orada buluşalım ve senin arabanla gidelim) dedi. Ben yine bir şey diyemedim ve korkuyla 'tamam komutanım' dedim. Konuyu düşündükçe aklım ermedi, cemaatin böyle bir şey yapabileceği, şiddet olayına karışabileceği aklımın ucundan bile geçmiyordu. Ama düşündükçe korktum ve Ercan Şen'i aradım ve gelemeyeceğimi söyledim. O da ısrar etmedi ve 'tamam' dedi. Biz yine evimize gelip bizi çağırırlar diye evimize uzun bir süre gitmedik. Daha sonra Halil Kuş evine, ben de kendi evime gittim. Sonrasında evden hiç çıkmadım ve televizyon izleyerek olayları takip ettim."

Astsubaylık sınavı için aradılar
Üniversite sınavına hazırlık için gittiği dershanede cemaat ile tanıştığını, yüksek okuldan mezun olduktan sonra cemaatten olduğunu bildiği Levent Şen isimli bir kişinin kendisini arayarak görüşmek istediğini anlatan Deribaş, "Tahminen 2008 yılı idi. Sakarya ilinde onunla görüştüm. O da bana astsubaylık sınavlarının olduğunu, girmek isteyip istemediğimi sordu. Ben de devlet işidir diye 'olur' dedim ve sınavlara girmeye karar verdim. Bu sınav sürecinde bana yardım eden olmadı. Yani gündemde olan sınav sorularının verilmesi gibi bir durum olmadı. Kazandıktan sonra da Levent Şen ile görüşmeye devam ettim." dedi.

Okul sürecinde iken okuldan rütbeli ve görevli olan herhangi bir kimseyle görüşmesi olmadığını ifade eden Deribaş, ancak dışarı izinli olarak çıktığında görüştüğü sivil kişiler olduğunu söyledi.

Deribaş, "Özel Kuvvetler Komutanlığında tayin oldum, 1 yıldır burada görev yapmaktayım. Burada ben, Halil Kuş ve Muhsin Kuru isimli arkadaşlarımla görüşmelerim vardır. Beraber sohbetlere gelir gideriz. Bunların haricinde kimse yoktur. Biz sivil olan ve sadece ismini Hüseyin olarak bildiğim kişiyle görüşmeler yapardık. Değişik zamanlarda herhangi birimizin evinde toplanır ve sadece namaz ve dini sohbet yapmak suretiyle konuşmalarımız olurdu. Bunun haricinde herhangi bir şey konuşulmazdı. Bazen Hüseyin isimli bu şahsın da evine giderdik ancak ben evinin tam adresini bilmiyorum. Batıkent'te Yunus Market'in yakınlarında olan evine gidiyorduk." ifadelerini kullandı.

"Etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istiyorum"
Dinini daha iyi yaşayabilmek ve öğrenebilmek için cemaate gittiğini ileri süren Deribaş, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar herhangi bir şiddet ve terör faaliyetleri olmadığından saf duygularımla görüşmeye devam ettim. Olay günü de beni çağırdıkları yere gitmedim, hiçbir görev almadım, olaylara karışmadım, çünkü ben vatanını ve milletini seven kişiyim. Darbe girişimi olduğu günde bana verilen görevi kabul etmediğimden, gitmeyeceğimi söyledikten sonra evime gelir, beni götürürler diye evime dahi korktuğumdan geç gittim. Ben olanları ve yapılanları gördükten sonra bu yapılanma içerisinde bulunduğum için çok pişmanım. Etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istiyorum."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.