Tarihçi-yazar Mustafa Armağan:

Tarihçi-yazar Mustafa Armağan:
"Bugün İstanbul'da duruyorsanız, Bağdat'taki, Kut'ül Amare Zaferi nedeniyle duruyorsunuz. Oradaki komutanlarımızın, askerlerimizin fedakarlıkları sayesinde duruyoruz"

GAZİANTEP (AA) - Tarihçi-yazar Mustafa Armağan, "Bugün İstanbul'da duruyorsanız, Bağdat'taki, Kut'ül Amare Zaferi nedeniyle duruyorsunuz. Oradaki komutanlarımızın, askerlerimizin fedakarlıkları sayesinde duruyoruz" dedi.

Gaziantep Kitap Fuarı nedeniyle kente gelen Armağan, Kut'ül Amare Zaferi hakkında düzenlenen söyleşide, okullarda öğretilen tarih kitaplarında Kut'ül Amare Zaferi'nin sadece 6-7 kelimeyle anlatıldığını, bu zaferin önemsizmiş gibi gösterilmeye çalışıldığını söyledi.

Kut'ül Amare Zaferi'nin ikinci bir Çanakkale Zaferi olduğunu kaydeden Armağan, "Bugün İstanbul'da duruyorsanız, Bağdat'taki, Kut'ül Amare Zaferi nedeniyle duruyorsunuz. Oradaki komutanlarımızın, askerlerimizin fedakarlıkları sayesinde duruyoruz. Çünkü işgal güçleri biran önce ulaşmak istedikleri hedefe ulaşmak istediler. Çanakkale'yi geçmek istediler, olmadı. İkinci Çanakkale olan Basra Körfezinden gelip, Kut'ül Amare'yi ele geçirip, diğer İslam hilafet merkezi olan Bağdat'ı ele geçirdikten sonra Anadoluya geleceklerdi. Bazıları 'Bağdat düşsün ne olacak' diyorlar mesela. Bağdat düştükten sonra orada duracaklar mı? Durmayacaklar, Anadolu'ya gelecekler. Bazı insanlar tarih okuduğunu, okuttuğunu sanıyor" diye konuştu.

Osmanlı İmparatorluğu'nun şu an ki var olan ülke sınırlarının en büyük güvencesi olduğunu ifade eden Armağan, şöyle devam etti:

"Bazıları 'Viyana'da ne işimiz var, Bağdat'ta ne işimiz var' diyorlar. Siz bir imparatorluksunuz, Yemen'de, Şam'da, Bağdat'da Filistin'de sizin olacak tabi ki. Burada iç dış ayrımı olmaz. Bağdat'ı savunmak Gaziantep'i savunmaktır. Eğer Bağdat 1916'da düşmüş olsaydı, muhtemelen Antep, çok daha erken bir tarihte işgale uğrayacaktı. Belkide bütün Anadolu büyük bir felaketle karşılaşacaktı. Orada durmamızın, işgali 2-3 sene geciktirmemiz, toparlanmamız ve organize olmamız gibi birçok faydası oldu."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kut'ül Amare Zaferi'nin yıl dönümü nedeniyle yaptığı konuşmasına da değinen Armağan, "Konuşması, bana büyük bir umut aşıladı. Ben o salondaydım ve inanamadım. İnşallah bundan sonra geçmişimizin aynasına dönüp baktığımızda, kimiz diye sorduğumuzda cevabımız daha net olacaktır. Şunu çok iyi bilmemiz lazım, sadece silahlı bir zafer değil, bir insanlık zaferi de kazandık" dedi.

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in yanı sıra çok sayıda öğrencinin katıldığı söyleşinin ardından Armağan, kitaplarını imzaladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.