Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Tarihî Hisarlık (Asarlık) Camii

Tarihî Hisarlık (Asarlık) Camii

  • Hicri 1282 yılında yapılan ve ahşap işçiliğinden dolayı sanat değeri yüksek bir ecdat yadigârı olan Hisarlık Camii’nin, tüm duvarları eğilmiş tuba dalları, selvi ağaçları, gemiler, silahlar, bir vazodan fışkıran çiçek motifleri ve sulu boya resimleri ile süslü.

 

 

Konya’nın Bozkır İlçesi, Hisarlık kasabası merkez Büyük Mahallede bulunan Hisarlık Camii,

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından birinci derece korumaya alınan ve asırlık bir cami olduğu için “Asarlık” olarak da bilinen tarihî bir cami.

Bozkır ve çevresindeki Selçuklu eserlerinin önemlilerinden olan Hisarlık Camii, hicri 1282 yılında yapılan sanat değeri yüksek bir ecdat yadigârı. Caminin süslemeleri Bağdatlı İsmail usta tarafından yapılmış. Ahşap işçiliğin mükemmelliği ve duvar freskleri sanat güzelliği bakımından ayrı bir önem taşıyor. Caminin tüm duvarları eğilmiş tuba dalları, selvi ağaçları, gemiler, silahlar, bir vazodan fışkıran çiçek motifleri ve sulu boya resimleri ile süslenmiş. Fresklerin hazırlanmasında kaynamış bezir, bal ve kök boyaları kullanılmış. Caminin ahşap işçiliği de son derece mükemmel. Türk sanatına belli dönem damgasını vurmuş olan Barok devri sanatının şahikasına ulaştığı görülüyor. Güdük tek minaresi sarı por taştan, tek şerefeli olarak ve sekizgen kaide üzerinde yükseliyor. Dışarıya açık üst pencereleri kafes, yıldız biçiminde yeni eğri kesim tekniğinde hazırlanmış. İçeride ikinci kat olarak kullanılan çıkmalar minber yerleri hep oyma ve eğri kesim tekniğinde üzerleri boyalı olarak yapılmış. Mihrap içi alçı ile doldurulmuş, kenar pervazları cami içindeki Barok sanatıyla birleştirilmiş. Eserin banisi bilinmemektedir. 
 

AHŞAP CAMİ GELENEĞİNİN SON ÖRNEĞİ

Ahşap cami geleneğinin Anadolu'daki en güzel ve son örneklerinden olan Hisarlık (Asarlık) Camii’nin, 19. yüzyılda, mezarlık içerisinde, Şamlı bir usta tarafından inşa edildiği sanılıyor.

Hisarlık Camii, Orta Asya, Selçuklu ve Osmanlılar dönemlerinde devam eden ahşap cami geleneğinin, Anadolu'daki en önemli örneklerinden biri. Tavanı, kapı kanatları ve pencere kapakları ile minber, mihrap ve kürsülerindeki zengin ağaç oyma-işleme ve kalem işi boyamalarıyla dikkatleri çeken caminin iç ve dış duvarlarındaki cami, kâbe, çiçek, gemi, tabanca, tüfek, matara gibi desenleri de zengin halk kültürünü yansıtıyor.

 

ONARIM

1985 yılına kadar ibadete açık olan cami, yakınına yeni cami yapılmasının ardından tamamen ihmal edildiği ve hiçbir bakım görmediğinden, tavanları yağışlar nedeniyle sarktığı, duvardaki motiflerin dökülmeye başladığı, taban döşemeleri ise kırıldığı biliniyor.

Selçuklulardan kalma tarihî Asarlık Cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2006 yılında ihaleye çıkarılan caminin onarım işine, 2007 Ocak ayının ortalarında başlanılarak Temmuz ayı sonunda tamamen bitti.

 

CAMİ GÖZ DOLDURUYOR

Bu tarihî camiyi Konya Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı Bozkır Mustafa-Suna Öz Yurdu öğrencilerinin yanısıra tarihçi-yazar  Talha Uğurluel de, ziyaret ederek twiteer hesabından, çektiği resimlerle birlikte şu ifadeye yer veriyor:  “Konya Bozkır'ın bazı köylerinde Selçuklu Camileri hâla ayakta. 1280 tarihli Hisarlık Köyü Camii’de bunlardan biri. Caminin iç ve dış ahşap aksamı, parçalı tavan göbekleri, hanımlar mahfili göz dolduruyor.”

Tarihî caminin yanında iki caminin daha yapılması, tarihî ahşap caminin yer yer ibadete kapalı tutulacağı izlenimiyle birlikte ziyaretçilere açık olacağı tahmin ediliyor.

 

Kaynak : http://bozkirhaberleri.blogspot.com/2009/10/bozkir-muftulugu.html#ixzz4Q7oWLRbe

 


hisarlik-camii-yeni-001.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Balkan (Tarih Yazıları) Arşivi
SON YAZILAR