Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Tarihî Mâbedlerimiz (12)

Tarihî Mâbedlerimiz (12)

Abdülaziz Camii

Abdülaziz Camii’nin, Sultan II. Gıyaseddin Keyhüsrev’in oğlu II. İzzeddin Keykavus döneminde 651(1253)’li yıllarda inşâ edildiği tahmin edilmektedir.

Konya’nın Meram İlçesi Abdülaziz Mahallesi, Kadı İzzeddin Sokağı’nda bulunan Abdülaziz Mescidi, kare plânlı kübik gövdenin tek kubbe ile örtüldüğü orta boy mescidlerdendir. Üzerinde herhangi bir kitabesi olmamakla beraber 1962 yılında ortaya çıkarılan çini mihrabındaki kitabeden Sultan II. Gıyaseddin Keyhüsrev’in oğlu II. İzzeddin Keykavus döneminde 651(1253)’li yıllarda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Kitabe ise Karatay Çini Müzesi’nde toplam onbeş parça halinde sergilenmektedir.

Osmanlı dönemindeki vakıf kayıtlarıyla, Konya şeriyye sicil defterlerinde de adı geçen ve zamanla tahrip olan eserin, dökülen çinilerinin kaybolmaması için onarımlar sırasında mihrap boşluğuna doldurulduğu anlaşılmaktadır.

Tarihçi-yazar Konyalı’ya göre, mâbed Şekerfuruş, Tarcüman, Erdemşah ve Aksinne’deki kümbetli mescidlerin tipine mensupdur.

Mihrabı eskiden kıymetli çinilerle süslü idi. (Konyalı, Konya Tarihi, 1997, s.279).

Tamir edilen cami günümüzde ibadete açık olarak hizmet veriyor.

abdulaziz-mescidi-1.jpg

ABDÜLAZİZ SULTAN

Selçuklu Döneminden günümüze intikal eden tarihî bir mahalleye adını veren Abdülaziz Sultan, Selçuklu döneminin ünlü tasavvuf, ilim ve devlet adamlarındandır. III. Alâeddin Keykubat, Selçuklu tahtına oturduğunda yanında vezir olarak Tebrizli Şemşeddin Ahmet, müstevfi olarak bilinen maliyeden sorumlu devlet görevlisi olarak da Abdülaziz Sultan vardır.

Adını taşıyan Abdülaziz Mahallesi’ne, 651/1253 yılında Selçuklu Sultanı Keyhüsrev oğlu İzzet Keykavus döneminde onun adına bir mescid yaptırılmıştır. Mescidi kimin yaptırdığı ve Abdülaziz Sultan’ın ne zaman vefat ettiği bilinmemektedir. Abdülaziz Sultan’ın eskiden cami çevresindeyken sonradan kaldırılan hazirede metfun olduğu tahmin edilmektedir.         

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Balkan (Tarih Yazıları) Arşivi
SON YAZILAR