Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Tarihî Mâbedlerimiz (17)

Tarihî Mâbedlerimiz (17)

Zevle Sultan Camii ve Türbesi

* Selçuklu dönemi tek kubbeli ve tuğla ile yapılan Zevle Sultan Mescidi hakkında Konyalı, ahır olarak kullanılırken Dede Bahçesi’ne devam eden Abdülvâhid Çelebi tarafından tâmir edilerek ibadete açıldığını belirtiliyor.

Zevle Sultan Mescidi ve Türbesi, kendi adıyla bilinen Zevle Sultan Mahallesi’nde olup, Kültürpark otobüs duraklarının tam karşısındadır.

Mescidin içinde duvarda cam levhada asılı duran 11.08.200 tarihli Selçuklu Müftülüğü tarafından verilen bilgiye göre; Zevle Sultan’ın Konya’da medfun şeyhlerinden birisi olduğu, mescidin yola bakan tarafındaki kapalı kapı üzerinde yer alan kitabesinden de Türkiye Selçukluları döneminde yaşadığı anlaşılmaktadır.

Mescidin kapısı üzerindeki Selçuklu sülüsü ile yazılmış dört satırlık kitabesi şöyledir:

“Dinin ve dünyanın yücesi büyük Sultan! Allah’ın mescidlerini ancak ve ancak Allah’a ve ahiret gününe inanan, namaz kılan, zekât veren ve Allah’dan başka kimseden korkmayanlar imar eder. İşte o doğru yolu bulmaları umulanlar da onlardır (Tevbe/18)” yazılıdır.

Kitabenin birinci satırdaki ibarenin umumiyetle Selçuklu Sultanı I. Alâeddin Keykubad için kullanıldığını düşündüğümüz zaman, bu eserin adı geçen hükümdar zamanında yapıldığı sonucuna varılabilir. 1960 yılında tâmir edilen ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1998 yılında onarılan Zevle Sultan Mescidi, ibadete açık olup iç kısımdaki yatır bölümü dış kısma alınmıştır. Burada meşayıhtan Şeyh Zevle Sultan yatmaktadır.

Konyalı, Konya Tarihi adlı eserinde Selçuklu dönemi tek kubbeli ve tuğla ile yapılan Zevle Sultan Mescidi hakkında; “Mescid; bir aralık ahır halinde kullanılırken Dede bahçesine çokca devam eden Abdülvâhid Çelebi tarafından ufak bir tâmirle ibadete açılmıştır” diyor.

zevle-sultan-mescidi-yeni-.jpg

EZANLAR MİNAREDEN OKUNACAK

Mescidin içini incelerken duvarda asılı duran levhaların ortasındaki levhadaki yazı, dikkatimi çekti. Zevle Camii İmam-Hatibinin, 25 Nisan 2001tarihli ve Selçuklu İlçe Müftüsü Durmuş Üçok imzalı ve haftalık izinle ilgili asılı duran levhadaki yazılı tamimden “Ali Teker” olduğunu öğreniyoruz.

Minaresi olmayan bir mescidde yer alan bildiri ise 2 maddeden oluşuyor. Altına düşülen Not’da şunlar yazılı:

1-Bu izin çizelgesi çerçeveletilip, Caminin cemaati tarafından görülebilecek bir yerine asılacaktır.

2-Görevliler haftalık izin günlerinin dışında bütün vakitlerde görevlerine devam edecekler ve;

a) Camii ezan vakitlerinden en az 20 dakika evvel ibadete açacak, camide hazır bulunacaklardır.

b) Sabah, akşam ve yatsı vakitleri de dahil ezanları minareye çıkarak ve şerefede dönmek suretiyle okuyacaklardır.

c) Hutbeyi kısa tutacaklar ve bu konuda Müftülükçe verilen yazılı emre uyacaklardır.”

(T.C. Konya Valiliği, Selçuklu İlçe Müftülüğü, Sayı: B.02.1.DİB.4.42.72.00/611-376, Konu: Haftalık İzin.)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Balkan (Tarih Yazıları) Arşivi
SON YAZILAR