Tarım arazileri, baykuş ve kerkenezlere emanet

Tarım arazileri, baykuş ve kerkenezlere emanet
Türkiye’deki tarım alanlarının yüzde 17’sine sahip olan Konya Ovasında, ekin alanlarına zarar veren tarla fareleriyle mücadelede baykuş ve kerkenezler etkin rol oynamaya başlayacak

Türkiye'nin "tahıl ambarı" olarak nitelendirilen Konya Ovası'nda tarımsal üretimin daha doğa dostu hale getirilmesi amacıyla, ekin alanlarına zarar veren tarla fareleriyle mücadelede baykuş ve kerkenezlerden faydalanılacak. “Yapılacak uygulama ile hem ürünün verimi arttırılmış olacak, hem de tarlaya zarar veren fare sayısı azaltılmış olacak” diyen Doğa Koruma Merkezi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Zeydanlı, bir sezonda tarlaya zarar veren 2 ile 5 bin arasında fare ekili tarlalardan temizlenmiş olacağını söyledi.

BAŞARILI OLDUK

İç Anadolu Bölgesinin önemli sorunlarından birinin fareler olduğunu belirten Doğa  Koruma Merkezi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Zeydanlı, “ Fareleri azaltmak için büyük oranda zehirli buğday kullanıldı. Bunlar yapılırken bir yandan toprak zehirlendi, bir yandan da suyumuz zehirlendi. Bunu engellemek için toprağımızı, suyumuzu, yiyeceğimizi zehirlemeden kemirgenlerle mücadelede onların doğal avcılarını buraya getirebiliriz diye düşündük. Baykuşlar ve kerkenezleri bölgeye getirip yuvalar kurduk. Belli ölçümleri var. Detayları var. Onlara uygun yuvalar yapıp birkaç tarlada deneme yaptık. Başarılıda olduk. Kadınhanı, Ilgın, Güney Sınır, Sarayönü, Karapınar, Cihanbeyli ilçelerimizde 150 tane yuva yaptık. Baykuşlar ve kerkenezler sayesinde Türkiye’nin tahıl ambarı olan Konya’nın topraklarındaki verimi arttırmış olacağız” dedi.

BİR SEZONDA 2 İLE 5 BİN TANE FARE TÜKETECEK

Başkan Zeydanlı, yurt dışında da bu uygulamalar yapıldığını kaydederek,  “Yeni bir uygulama değil. Eskiden beri var olan uygulamalar. Sürekli bunları geliştirmek için farklı yönleriyle ilgili çalışmalar yapılıyor. Türkiye’de de yapılmıştı ama doğru yuvaları koyamadığımız için baykuşları çekemedik. Özellikle baykuşları ve kerkenezleri hedefleyecek şekilde yaptık. Bir baykuş ailesi yuvayı kullanamaya başladığında, orada yavruladığında bir sezonda yaklaşık 2 ile 5 bin tane fare tüketebiliyorlar. Buda mücadelede etkin bir rol alacak baykuş ve kenenin tarla içindeki etkinliğini göstermiş oluyor” diye konuştu.

tarlalar-baykus-(3).jpg

HİÇBİR ŞEKİLDE EKOSİSTEMİ BOZMAYACAK!

İklim değişikliğiyle beraber tarımda karşılaşılan sorunların artacağını vurgulayan Başkan Zeydanlı, sözlerine şöyle devam etti: “Tarımda karşılaşılan sorunların önüne geçmek için, doğanın bize sağladığı birçok faydalar var. Hizmetler var. Bunları kullanmayı öğrenmemiz, bunlardan faydalanarak iklim değişikliğine uyum sağlamak en doğru yaklaşım. Baykuş ve Kerkenezle yaptığımız faaliyet hiçbir şekilde ekosistemi bozmayacak. Hiçbir şekilde olumsuzluk teşkil etmiyor. Farelerin sayısının artmasının sebebi onların avcılarının yok edilmiş olması. Yılanlar tilkiler belli yırtıcı kuşlar biz bu fare zehrini kullandığımızda, sadece fareyi değil onların avcılarını da yok ediyoruz. Fareler çok hızlı çoğalabilirken, avcıları olan diğer canlılar çok yavaş çoğalıyorlar. Biz burada onların çoğalmasına destek vererek, farelerin aslında doğal dengede olması gerektiği sayıya dönmesini sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

(UĞUR SARI)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.