Tarım ve hayvancılığın Kalbi Cihanbeyli’dir

Tarım ve hayvancılığın  Kalbi Cihanbeyli’dir
Cihanbeyli’nin tarım ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki potansiyeli ile tarım ve hayvancılığın kalbi olduğunu söyleyen Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut, oda olarak bu potansiyeli harekete geçirmek için gayret gösterdiklerini söyledi.

Cihanbeyli’nin tarım ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki potansiyeli ile tarım ve hayvancılığın kalbi olduğunu söyleyen Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut, oda olarak bu potansiyeli harekete geçirmek ve büyütmek için gayret gösterdiklerini ifade etti

Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut, 2019 yılında göreve geldiği günden bugüne kadar bölge çiftçisine kazandırdığı değerlerle hizmetlerine devam ediyor. Tarım ekipmanlarından, küçükbaş hayvancılık desteklerine kadar her alanda altyapıyı oluşturarak üreticinin yanında yer alan Başkan Veysel Akbulut, Cihanbeyli’nin en büyük sivil toplum kuruluşu olmanın getirdiği sorumluluğu layığı ile taşımak için ilk günkü heyecanı ile çalışmaya devam ediyor.

cihanbeyli-ziraatten-gelenler-1.jpg

cihanbeyli-ziraatten-gelenler-2.jpg

KOP başta olmak üzere üreticiye fayda sunabilecek tüm kurum ve kuruluşlarla iletişim kurarak bölge çiftçisinin kalkınması için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Başkan Akbulut, “Cihanbeyli tarım, hayvancılık ve nakliyatçılıkla geçimini sağlayan bir ilçe. Yüzölçümü olarak Türkiye’nin en büyük ilçesi. Kurak bir bölge. Arazilerinin sadece yüzde 20’sinin sulak olduğu bir ilçeyiz. 2019 yılında Cihanbeyli Ziraat Odası’na talip olduk. Aday olduğumuz zamanlarda da söylediğimiz tek şey tarım ve hayvancılığın dertlerine derman olmaktı. Ekibimizle birlikte hedefler koyduk. Buna göre çalışmalar yaptık. Önceliklerimizi belirledik ve yola çıktık. Şuanda da yolumuzda emin adımlarla devam ediyoruz. Küçükbaş hayvancılığı artırmaya çalışıyoruz. Bölgemizde su getiremesek dahi elimizde bulunan yüzde 20 sulu arazinin azalmasını önlemek için çalışıyoruz. Kulu, Altınekin ve Cihanbeyli olarak sudan çok etkilenen bir bölgeyiz. Birbirimize de komşuyuz. Biz su konusunda Altınekin ve Kulu Ziraat Odası Başkanları ile birlikte sivil toplum kuruluşları, belediye başkanları ve siyasi parti temsilcileriyle bir araya gelerek sorunlarımızı anlattık. Çözülmesi konusunda taleplerde bulunduk. İlçemize davet ettik ve sağ olsunlar hepsi de davete icabet ettiler. Bu bölgenin olmazsa olmazı su ile ilgili çalışmalarımız halen hız kesmeden devam ediyor” dedi.

cihanbeyli-ziraatten-gelenler-6.jpg

cihanbeyli-ziraatten-gelenler-8.jpg

cihanbeyli-ziraatten-gelenler-9.jpg

cihanbeyli-ziraatten-gelenler-15.jpg

cihanbeyli-ziraatten-gelenler-16.jpg

cihanbeyli-ziraatten-gelenler-17.jpg

cihanbeyli-ziraatten-gelenler-18.jpgcihanbeyli-ziraatten-gelenler-19.jpg

cihanbeyli-ziraatten-gelenler-20.jpg

cihanbeyli-ziraatten-gelenler-21.jpg

BÖLGEMİZİN KANAYAN YARASI: SU

Cihanbeyli, Altınekin ve Kulu bölgesine su getirilmesi ve sahip oldukları sulu arazilerin kaybolmaması çeşitli girişimlerde bulunduklarını söyleyen Akbulut, “Su ile ilgili Hirfanlı Barajı, Mavi Tünel Projesi’yle bölgeye su geleceği ile ilgili çalışmaların olduğu, suyun gelmesi için hızla çalışıldığı, gölet yapılması ilgili projelerin yer aldığı söyleniyordu. Biz bunları araştırdığımızda bölgemize gelecek bir projeye rastlamadık. Sadece Kulu ve Cihanbeyli arasına küçük bir gölet oluşturulması, 50 bin dekar arazinin sulanması ile ilgili bir proje var. Bu proje çok küçük bir proje. Sadece Cihanbeyli’nin 2 milyon 200 bin dekar arazisi var. 50 bin dekar araziyi sulamak bir şey ifade etmez. Buna bir çözüm bulmak lazım. Şuan kanala su getirmekten ziyade yüzde 20’lik sulak arazimizi kaybetmemeye ve bölgemizde tarımla ulaşan insanımıza sahip çıkmaya uğraşıyoruz. Kızılırmak suyunun bölgemize getirilmesi ile ilgili çalışma var. Daha öncesinde bu işin çok maliyetli olacağı ile ilgili söylemler vardı. Pandemi sürecinden sonra gıdanın öneminin daha da anlaşılmasıyla birlikte projeye start verildi. Bununla alakalı ihale yapıldı. 550 gün süre verildi. Kızılırmak suyunun debisi nasıl. İhaleyi kazanan şirket bölgeye Kızılırmak suyu gelebilir mi bununla alakalı çalışma yapıyor. Bu da bölgemizi sevindirdi. Devletimizin bizleri düşündüğünü gördük. Bu projenin başlaması bile bizi memnun etti. Mavi Tünel ile birlikte 600 milyon metreküp suyunda Konya Ovası’na kazandırılacağı ifade ediliyor. Bu su çok ciddi bir su. Bu sudan bizim bölgemizin de faydalandırılması gerekiyor” diye konuştu.

CİHANBEYLİ KÜÇÜKBAŞ MERKEZLERİNDEN OLACAK

Küçükbaş hayvancılıkla ilgili ilçede gerçekleştirdikleri çalışmalardan da bahseden Başkan Akbulut, “Cihanbeyli’de yaklaşık 270 bin küçükbaş hayvan var. Bu ciddi bir rakam ve çoğaltılabilir. Potansiyel mevcut. Hayvan cinsi olarak ise Sivas Kangal koyunu, Akkaraman ve Anadolu Merinos çeşitleri yaygın. Bölgemizde mera arazimiz fazla. Geniş mera arazilerimiz var. Bu mera arazileri de küçükbaş hayvancılık yapılması için son derece uygun. Cihanbeyli Belediye Başkanımız ilçemize İç Anadolu’nun en büyük hayvan pazarını kazandıracağını ifade etti. Biz de kendisinden o alanda örnek küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmak için 50 bin metrekare yer istedik. Sağ olsun talebimizi kabul etti. Proje ile ilgili süreç devam ediyor. Bu proje haricinde Böğrüdelik Mahallemizde 400 dekarlık alanda mera ıslahı çalışmaları yaptık. Şuan verim de alıyoruz. O bölgeye güneş paneli ile çalışan sistem konuldu. Küçükbaş hayvanlar o bölgede su içiyor, otluyor. Bunun yaygınlaşması için de çabamız var. 2’nci bir mahallemizde de aynı sistemi kurmayı planlıyoruz. Hasattan sonra küçükbaş sürüleri ağıla gelmezler. Merada yatarlar. Biz de o mera arazilerine kuyular kazdırdık. Güneş paneli ile oluklar yaptırdık. Hayvanlar eve gelmeden oralarda yaşıyor. Şuan bu çalışmamız 3 mahallemizde mevcut ve üretici kullanıyor. Gayet memnunlar. İlçe Tarım Müdürlüğü ve KOP arasında anlaşma yaparak 7-8 küçükbaş hayvan çadırı projesi yaptık. Küçükbaş hayvan üreticilerinin hayvanlarının merada kalabilmesi için portatif çadır dağıttık. Çobanların kalabilmesi için de karavan çalışmalarımız devam ediyor. Hem et hem de süt olarak son derece verimli olan Tahirova koyununun ilçemizde artması için çalışmalar yaptık. Belediye Başkanımızla birlikte Karacabey’de kendi ellerimizde 55 adet damızlık Tahirova koç seçtik, ilçemizdeki üreticilere dağıttık. Önümüzdeki dönemde de 100 adetlik bir çalışmamız var” ifadelerini kullandı.

GÖREVE GELDİĞİMİZ GÜNDEN BU YANA DERDİMİZ CİHANBEYLİ

Göreve geldikleri günden bu yana tek dertlerinin Cihanbeyli’ye değer katmak olduğunu aktaran Akbulut, “Siyaset bir tarafa mülki amirimiz, belediye başkanımız, yerel idarecilerimiz bütün kurumlarımızla aramız, iletişimimiz iyi. Amacımız sadece Cihanbeyli’yi kalkındırmak. Cihanbeyli’de en büyük sivil toplum kuruluşu biziz. Bunun en büyük sebebi ise ilçemizin en büyük geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Bunun üzerinde yeni çeşitler üreterek ilçemize ne katabiliriz, yetkili mercilerle istişare ederek paylaşıyoruz. Kurum ve kuruluşlarla hiçbir sıkıntımız yok” dedi.

KOP İLE ÇALIŞARAK SORTEX ELEME TESİSİ KURDUK

Göreve geldikleri 2019 yılından önce Cihanbeyli Ziraat Odası’nda başkanlık yapan, Cihanbeyli’ye değer katan herkese teşekkür eden Akbulut, “Mutlaka buralarda onlarında emekleri var. Biz çalışmalarımıza sertifikalı tohumla başladık. Türkiye’de sertifikalı tohum talebi var ama üretimi zayıf. Üreticinin daha kaliteli tohuma ulaşabilmesi için tohum elemesi yaptık. 3 milyon liralık bir proje yaparak KOP ile birlikte ilçemize sortex eleme tesisi kazandırdık. Bu yıl faaliyete geçirdik. Şuan çalışıyor. Üreticimiz de çok memnun. Üretici bir yıl önce aldığı sertifikalı tohumu bize getiriyor. İstediği şekilde ilaçlayıp, temizleyip veriyoruz. Bu şekilde hem maliyeti düşürmüş oluyor hem de daha kaliteli tohum kullanmış oluyor. Bunun yanında tesisimize uzak olan Kandil ve Büyükbeşkavak Mahallelerimize saatte 2.5 ton eleme yapan tesis kurduk. Şuan onlarda faal. Biz ilk önce ihtiyacı belirliyor daha sonrasında da çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Küçükbaş hayvanlar için kendi öz kaynaklarımızla otomatik parazit ilaçlama makinesi aldık. Bu makine üreticinin ağılına kadar gidiyor, orada 100 koyunu 5 dakika içinde ilaçlıyor. İlacına kadar biz temin ediyoruz. Sadece çok cüzi bir miktar para talep ediyor. Hayvan başına 1.5 lira para alıyoruz.”

CİHANBEYLİ’YE AĞAÇ SEVGİSİNİ AŞILIYORUZ

Cihanbeyli’ye ağaç sevgisini aşılamak adına odalarının karşısına fidan satış noktası oluşturduklarını, maliyetine kar amacı gütmeden fidan satışı gerçekleştirdiklerini dile getiren Akbulut, “Bunun yanında fide satışımız da mevcut. Ağaç sevgisine örnek olmak amacıyla bizde meyve bahçesi oluşturalım dedik. Belediye Başkanımıza proje sunduk. Kendisi de uygun gördü ve bize 55 dekar alan verdi. Bu alanı telle çevirdik. Kuyusunu kazdık. Elektriğini çektik. O alana 800 meyve ağacı ektik. Ayrıca o alanda bin metrekarelik sera oluşturduk. İnşallah Eylül ayının ortalarında marul ekeceğiz. Bizim amacımız üreticilerimize topraklarımızda bunlarında üretilebildiğini göstermek. Öncü olmak” dedi.

TARIM MAKİNELERİMİZLE DE ÇİFTÇİMİZİN YANINDAYIZ

Konya’da ilkler arasında yer alan gübre dağıtma makinasını da ilçeye kazandırdıklarını dile getiren Akbulut şu şekilde konuştu: “Bölgemizde mısır, ayçiçeği ekiliyor. Sulu tarım da var. Bunun yanı sıra anız yangınlarında komşu tarlalara zarar verdiği için anız parçalama makinaları ihtiyaç oldu. Bu makinaları biz Büyükşehir Belediyemizin tarım komisyonuna sunduk. Onların desteği ile birlikte 4 sap parçalama makinası aldık. 2’sini ilçemizde sulu tarımın yoğun olduğu bölgeye, 2’sini de süt kooperatiflerine teslim ettik. Onlar kendi nezaretlerinde çiftçilere kullandıracaklar. Son zamanlarda mısırda sinek çoğaldı. Bölgemizde süne var. Bununla ilgili elimizde tarlanın içerisinde girmeden püskürtmeli ilaçlama makinamız var. Zaman zaman çiftçilerimiz bu makinamızı bizden alarak ilaçlama yapıyor. Doğrudan ekim mibzerlerimiz var. Uzak olan mahallelerimize ikisini yerleştirdik. Odamızın ekipman parkında da 3 adet daha var. Onları da daha yakın mahallelerdeki çiftçilerimiz kullanıyorlar. Toz kükürt serpme makinamız var. Ekipman parkımızda bulunan makinelerimize çiftçimiz daha iyi üretsin, daha fazla verim alsın diye hizmete sunuyoruz.”

SÖZLEŞMELİ ÜRETİM YAPAN YENİ FİRMALARI BÖLGEMİZE GETİRDİK

Bölgede profesyonel şekilde sözleşmeli üretim yapan çiftçilerin, firmaların olduğunu ifade eden Akbulut, “Bu firmaların çalışma prensiplerini izledik, takip ettik. Örnek verecek olursak yaklaşık 30 yıldır bölgemizde tohumluk ayçiçeği yetiştiren bir firma var. Daha öncesinde Cihanbeyli Ziraat Odası’ndan biri gelip istişare yapmamış. Biz bu firma ile görüşerek bilgi alışverişi yaptık, çiftçimizle firmamız arasında köprü vazifesi gördük. İki tarafı da memnun ettik. Ayrıca sözleşmeli üretim yapan yeni firmaları bölgemize getirdik. Bölge çiftçimizde bundan çok memnun. Onlar geldikten sonra bizim nezdimizde bir sözleşme olduğu için bölgeye de güvence sağladı. Fiyat, alım garantisi var. Ankara Üniversitesi ile görüşmelerimizden sonra yüzde 75 destekli mercimek dağıttık. Bu yıl da nohut ve kimyon talebinde bulunduk. Kimyon üretiminde ilçemiz iyi yerde. Biraz daha artırılması gerektiği inancındayız. Bu nedenle destek istedik. Sağ olsunlar hızlı geri dönüş yaptılar. Alet, ekipman ve kimyon ile ilgili destek sağlayacaklar. Önümüzdeki bahar dönemine de inşallah böyle bir hazırlığımız mevcut” diye konuştu.

GEÇMİŞTEN GELEN BİRİKİMİ ÇİFTÇİMİZ LEHİNE KULLANIYORUZ

Geçmişten gelen siyaset ve bürokrasi bilgi birikimini Cihanbeyli çiftçilerin lehine kullanmak için çalıştığını söyleyen Akbulut, “Kendim de özümde siyasetten geldiğim için Ankara-Konya siyasetini iyi bilirim. Diyaloglarımız var. Bugün arayıp da ulaşacağımız, destek ve fikir alacağımız kurum ve kuruluşlar var. Sürekli diyalog içerisindeyiz. Bölgemize nasıl fayda oluruz istişaresini sürekli yapıyoruz. Dün sorun arpa ve buğdaydı. Bugün Ayçiçek ve mısırda. Bunların takipçisiyiz. Bunların iyileştirilmesi için yoğun taleplerde bulunuyoruz. Zaman zaman çiftçiyi kırsala yönlendirmek, kırsalda iyileştirmeler yapabilmek adına kurum ve kuruluşlarla görüşüyoruz, faydalı olabilmek adına taleplerde bulunuyoruz. Üretici, ürettiğinin karşılığını alamazsa üretmekten vazgeçer, farklı alanlara yönelir. Köyünden, beldesinden ayrılıp il ve ilçelere gider. Şuan üretim yapan çiftçilerin yaş ortalaması 60-65. Genç nüfus üretime soğuk bakıyor. Ürettiğinin karşılığını alamaz, tatmin olmazsa bu işi yapmaz. Bu konularda mutlaka acil önlemler alınması gerekiyor. Kırsaldaki gençler babalarının yaşadıkları zorlukları görerek çiftçilikten kaçıyor. Çiftçiler kazanmalı ki, çocukları da babalarının arkasından çiftçilik yapsın” ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİ KAZANMADIĞI ÜRÜNÜ BİR DAHA EKMEZ

Cihanbeyli ve Türkiye tarım ve hayvancılığının daha iyi yerlere gelmesi için sürekli istişarelerde ve girişimlerde bulunduklarını dile getiren Başkan Akbulut sözlerini şu şekilde bitirdi: “Çalışmalarımızı genel başkanımızla, milletvekillerimizle, kurum ve kuruluşlarla paylaşıyoruz. Bir bizim değil ülkenin de üzerine düşen görevler var. Örnek verecek olursak ilçemizde yaklaşık 50 bin dekar alanda yağlık ayçiçeği ekimi yapılır. Şuan hasat dönemi başladı. Bir maliyet çıkardığımızda yaklaşık 10 bin 500 lira maliyet var. Çiftçiden ayçiçeğinin alındığı fiyat ise 12 bin lira. Böyle bir fiyat denkleminde çiftçiye gelecek sene bir daha yağlık ayçiçeği ektiremezsin. Adam kazanmadığı ürünü seneye asla ekmez. Burada oturulup bir planlama yapılması gerekiyor. Türkiye’de arz ne talep ne bunlar araştırılmalı ve ona göre bir denge olması lazım. Çiftçi geçen sene ne kazandırdıysa sonraki sene onu eker. Bilinçsiz bir üretim yapılıyor. Bunun önüne geçilmeli. Bu çok zor bir şey de değil. Cihanbeyli’de ne yetişir, ne ekilmeli, ne kadar ekilmeli mülki amirler, yerel yöneticiler ve üretici kuruluşları oturup bir çizelge çıkarmalı. Türkiye’de de bu şekilde olursa üretici ürettiğinin karşılığını tam alır. Sadece Cihanbeyli İlçe Tarım İl Müdürlüğü’nde 36 ziraat mühendisi var. Bu mühendislerimiz şuanda oturup bürokrasi kağıtları, evrakları ile uğraşıyorlar. Bu mühendislerimiz bir değer. O kadar okul okudular, üniversitede öğrendiklerini sahada icra etmeleri gerekirken, çiftçiye faydalarının olması gerekirken kağıtla uğraştırılıyorlar.” Rasim Atalay

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum