Tarımda sigorta desteği ve tazminatı arttı

Tarımda sigorta desteği ve tazminatı arttı
Don riski ve fiyat dalgalanmaları gibi olumsuzluklara karşı çiftçilere kalkan olan TARSİM kapsamında, 1 Haziran 2006'dan bu yana 20,7 milyar lira devlet prim desteği ve 20 milyar lira hasar tazminatı ödemesi yapıldı.

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), çiftçileri don ihtimali ve fiyat dalgalanmaları gibi olumsuzluklara karşı koruması yapılıyor. 1 Haziran 2006'dan bu yılın kasım ayına kadar TARSİM'den 20,7 milyar lira devlet prim desteği ve 20 milyar lira hasar tazminatı ödemesi verildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde desteklenen tarım sigortasında, poliçe bedelinin yüzde 50-67'si devlet tarafından veriliyor. Açık alanda yetişen ve meyve halini alan meyvelerde don riski için yüzde 67, köy bazlı kuraklık verim sigortası ve gelir koruma sigortası için yüzde 60, diğer tüm branşlarda yüzde 50 devlet prim desteği Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından karşılanıyor.

20,7 MİLYAR LİRA VE 20 MİLYAR LİRA HASAR TAZMİNATI KARŞILANIYOR

2006-Ekim 2023 zamanında TARSİM çerçevesinde toplam 22,5 milyon poliçe düzenlemesi yapıldı. Toplam sigorta bedeli 1,1 trilyon lira olan tarımsal varlık, sigorta çerçevesine dahil edildi. Şayet söz konusu olan poliçelere 20,7 milyar lira devlet prim desteği ve 20 milyar lira hasar tazminatı ödemesi verildi.

TARSİM, kuruluşundan bu güne bu vakitlere kadar her sene yeni riskler ve ürünler ilave edilerek çerçevesini genişletiyor ve kapsamada dahil ediliyor. Bu sene kiraz ve vişnede teminat başlangıcı ilk çiçeklenme evresinden beyaz tomurcuk evresine kadar sigorta çerçevesine yani sigorta içerisine alındı. Enginarda don riski isteğe bağlı ek teminat şeklinde sigortalanırken kavun ve karpuzda fide döneminde yeniden ekim dikime neden ve sebep olacak don riski hasarı güvence kapsamına dahil edildi.

SİGORTA ÇERÇEVESİNE YANİ SİGORTA İÇERİSİNE DAHİL OLDU

Alçak tünelde yetiştirilen domates, biber, patlıcan, kavun ve karpuzda fide zamanında yeniden ekim dikime yol açacak don riski hasarı teminat kapsamına aslen içerisine dahil oldu. Alçak tünellerde yaban domuzu zararının yanı sıra büyükbaş, küçükbaş, kümes ve su ürünleri hayvan hayat sigortası branşlarında, terör, grev, lokavt, kargaşa, halk hareketleri teminatı isteğe bağlı ek teminat olarak sigorta listesinde bulunuyor. Bir de, şeker pancarı sertifikalı tohumluk ürününde teminat tohum hasadına kadar genişletildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.