Mehmet Emin Bozkulak

Mehmet Emin Bozkulak

Tarımsal Krediler

Tarımsal Krediler

Bakanlar Kurulu’nun 22 Ocak 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kararı ile kredi limitlerinde ve faiz oranlarında yapılan değişiklikler şöyle:

Damızlık etçi sığır ve damızlık düve yetiştiriciliğinde, 7.5 milyon lira üst limitli her iki kredi konusunda da yatırım kredileri yine yüzde 100 indirimli olacak. Ancak işletme kredileri yüzde 75 faiz indirimli uygulanacak.

 Damızlık süt sığırı yetiştiriciliğinde kredi üst limiti 12 milyon 500 bin liraya. 750 bin liraya kadar olan kredilerde yatırım kredilerinde yüzde 100 işletme kredisinde ise yüzde 50 faiz indirimi uygulanacak. 750 bin liradan 5 milyon liraya kadar faiz indirim oranı yatırım kredilerinde yüzde 75, işletme kredilerinde yüzde 50 uygulanacak. 5 milyon lira ile 12.5 milyon lira arasındaki dilimde ise yatırım kredilerinde yüzde 50, işletme kredilerinde yüzde 25 faiz indirimi uygulanacak.

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde 5 milyon limitli işletme ve yatırım kredilerinde yüzde 100, işletme kredilerinde yüzde 75 faiz indirimi uygulanacak.

Yaygın hayvansal üretimde ise üst limit değişmemekle birlikte kredi dilimlerinde ve faiz oranlarında değişiklik yapıldı. Üst limit 500 bin lira olan yaygın hayvansal üretimde 200 bin liraya kadar yatırım kredilerinde yüzde 75, işletme kredilerinde yüzde 50 faiz indirimi uygulanacak. 200 bin lira ile 500 bin lira arasındaki dilimde ise yatırım kredilerinde yüzde 50, işletme kredilerinde yüzde 25 faiz indirimi uygulanacak.

Stratejik bitkisel üretiminde ise üst limit 2 milyon lira olarak belirlendi, stratejik bitkisel üretim yatırım ve işletme kredisinde yüzde 50 faiz indirimi uygulanacak.

Hindi yetiştiriciliği de düşük faizli tarımsal kredi kapsamına alındı. Hindi besiciliği yapacaklara 1 milyon liraya kadar kredi verilecek. Yatırım kredilerinde yüzde 50, işletme kredilerinde ise yüzde 75 faiz indirimi uygulanacak.

Modern basınçlı sulama yatırımlarında ise kredi limiti 1.5 milyon lira olan basınçlı sulamada yatırım kredilerinde sıfır faiz uygulanacak ancak işletme kredilerinde sıfır faiz yerine yüzde 75 indirim uygulanacak.

Lisanslı depoculuk yatırımlarına da düşük faizli kredi verilecek. Buna göre, 5 milyon liraya kadar olan lisanslı depoculuk yatırımlarında yatırım kredisinde yüzde 50, işletme kredisinde yüzde 25 faiz indirimi uygulanacak.

Faiz ve limit oranları dışında, en önemli konu varlıkların (ahır, kümes, hayvan v.b.) sigortalanma zorunluluğu bulunmaktadır. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan düşük faizli tarım kredileri ile ilgili uygulama tebliği önümüzdeki günlerde yayımlanacak. Ayrıntılı ve teknik bilgileri ilgili kurumlardan öğrenebilirsiniz ya da bizi takip ederek ilgili tebliğ yayımlandığında bu köşemizden de öğrenebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Emin Bozkulak Arşivi
SON YAZILAR