Tarladaki laboratuvar

Tarladaki laboratuvar
Temmuz Organik Çiftliği’nde yetişen her ürün yüzde yüz organik. Bahçeye girdiğiniz andan itibaren yetişen sebze ve meyvelerin güzelliği ve kokusu sizi ister istemez etkisi altına alıyor.

Muammer Şen, "İnsanlar televizyon,telefon ve AVM'lerin içindeler. Onların içinden gelin doğayla tanışın" dedi. 

Temmuz Organik Çiftliği’nde yetişen her ürün yüzde yüz organik. Bahçeye girdiğiniz andan itibaren yetişen sebze ve meyvelerin güzelliği ve kokusu sizi ister istemez etkisi altına alıyor. Bitkisel çayların ve şifasının oldukça yüksek olduğu goji berrynin de yetiştiği bu bahçe Takkeli Dağ’ın eteklerinde şehrin kirliliğinden uzakta.  Eczacılık yapan Muammer Şen ve eşi Merve Hanım’a ait olan bu bahçede yetiştirilen ürünler hiçbir ilaç kullanılmadan yetişiyor ve ürünler sertifikalı.

Sizi tanıyabilir miyiz?

1982 Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesini bitirdim. Sonrasında sürekli eczane eczacılığı yaptım bunun yanında da çocukluğumdan kalan rahmetli anneannem ilçemizin şifacısıydı onun önderliğinde kekik toplayıp kekik yağı ve kekik suyu çıkartırdık. Eczacılık fakültesini bitirdiğimde yapılması gerekenin doğadaki tıbbi değeri olan bitkileri bulmak gerektiği Lokman Hekim’in yolundan gitmek gerektiğini düşündüm. Sürekli bulabildiğim zamanlarda Torosları dolaştım. Endemik bitki toplamaya başladım.

 

Endemik bitkiyi biraz açacak olursanız nedir?

Endemik bitki sadece orda yetiştiği anlamını taşıyor. Türkiye’nin endemik bitki sayısı Avrupa’nın endemik bitkisi sayısından daha fazla, Türkiye bu konuda çok zengin maalesef biz henüz bunun kıymetini bilemiyoruz. Öğrenemedik anlayamadık sürekli haberlerde gözünüze ilişiyordur hava alanında soğan kaçırırken, kaplumbağa kaçırırken, yılan kaçırırken yakalanan turistleri ya da biyolojik hırsızları duyarız. Türkiye bu konuda çok cazip bir ülke çünkü biz kıymetini bilmiyoruz. Her şeye ot diyoruz ama bunların çok önemli zenginlikler olduğunun henüz farkına varamadık maalesef.

img_2143.jpg

Yani size göre eczacılık sadece ilaç satmak anlamına gelmiyor…

 Biz eczacılık fakültesinde bitkilerin botaniğini okuruz, fizyolojisini okuruz, anatomisini okuruz koknozisini okuruz, kimyasını okuruz. Dolayısıyla bu konuda bize çok ciddi bir eğitim veriliyor ama her ne hikmetse okulu bitirdiğimizde eczanede dört duvar arasında hapsolup raftan ilaç alıp insanlara vermenin dışında çok bir şey yapamaz hale geliyoruz. Ben bunun dışına çıkmak istedim özellikle eczanemde kullanabileceğim drogları üretmek istedim çünkü ihtiyacımız olan drogları gerekli kalitede bulamıyoruz. Aktarda satılan drogların nerede yetiştiği ne zaman toplandığı nasıl kurutulduğu nasıl saklandığı konusunda hiçbir kayıt yok. Gidiyorsunuz alıyorsunuz ve kullanıyorsunuz. Doğru yerlerden alınmadığında bırakın şifayı bu bitkiler insanları zehirliyor. Bunun önüne geçebilmenin yolu doğrusunu yapabilmekten geçiyor. Ben de kendi çapımda en azından kendi eczanem için gereken drogları ekip, yetiştirmeye karar verdim. Yolculuğumuz böyle başladı.

img_2037.jpg

Temmuz Organik Çiftliği’nden bahseder misiniz?

Burası kapalı bir havza biz burada kendi tohumlarımızdan kendi fidelerimizi üretiyoruz. Hiç tarım ilacı kullanmıyoruz. Toprağı sadece çapalıyoruz ot ilacı kullanmıyoruz. Bütün meyvelerimizi, sebzelerimizi dalından koparıp yiyebilirsiniz. Hepsi sertifikalı ve organiktir. Yaprak bitleriyle ve uğur böcekleri vasıtasıyla mücadele ediyoruz. Bizim çiftliğimizde her yer uğurböceği onlar bizim dostlarımız.

Bahçenizde hangi drogları yetiştiriyorsunuz?

Türkiye için çok yeni bir bitki olan goji berry yetiştiriyoruz, Goji berrynin ana vatanı Tibet ve özellikle dünya piyasasını Çin elinde tutuyor. Bu konuda binlerce makaleye ulaşabilirsiniz. Goji berry şifa değeri yüksek bir bitki. Özellikle retina sağlığı açısından faydalı. Şeker hastalarının, kanser hastalarının kullanabileceği, kalp damar hastalıklarında tansiyonu düşürüyor kolesterol ve lipid değerlerini düşürebiliyor ve buna benzer onlarca etkisi mevcut. Türkiye için tarımda iyi bir seçenek olabilir. Umuyorum ve istiyorum ki Konya Ovası bir gün goji berry merkezi olsun. Salvia officinalis tıbbi adaçayımız var ekinezya bitkimiz var sarı kantaronumuz var. Sarı kantaronumuzdan kantaron yağı yapıyoruz. Melissa officinalis limon kokulu melisamız var, origanum kekiğimiz var, lavantamız var, alıcımız var, kaparemiz var. Goji berrynin yapraklarını da değerlendiriyoruz. Bu bitkinin yaprakları şuanda Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde analizleri yapılıyor, ayrıştırma aşamasında. Çok sağlıklı çaylar hazırlıyoruz. Günde 20 gr kullanılan goji berry meyvesi ile daha sağlıklı bir hayat sürebilirsiniz; çünkü antioksidan değeri çok yüksek. Kapera dünyanın en bilinen en pahalı droglarından birisidir. Türkiye’de Karadeniz hariç bütün bölgelerinden yetişir.

img_2086.jpg

Bahçenize açık hava tıbbi laboratuvarı diyebilir miyiz? 

Tabii bu konuda haklısınız. Bizim çiftliğimizde tam sayısını sayamam ama yaklaşık 50 tür bitki var sadece üzüm çeşitliliğimiz 20’yi geçti. Türkiye’de yaklaşık 600 adet üzüm çeşitliliği var. Burada yetişmez denilen bir sürü bitkiyi burada yetiştiriyoruz örneğin hünnap, fındık yetiştiriyoruz. Zeytin, incir nar yetiştirmeye çalışacağız. Üzümlerinde buraya uyum sağlayan türlerinin fidelerinin üretilmesini sağlıyoruz.

 

Meslektaşlarınıza neler önerirsiniz?

Biz istiyoruz doğa severler toprak severler ve çocuklarını seven aileler buraya gelsinler dalından üzüm, çilek, domates kopartsınlar çocuklarına yedirsinler. Ne yazık ki günümüz koşullarındaki insanlar televizyon ve telefonların içindeler. AVM’lerin içindeler, gelin onların içinden doğayla tanışın. Burada temel prensibimiz gelen misafirlerimizin dalından koparıp yemesi serbest. Ama torbalarına, sepetlerine koparttıklarını tartıp parasını ödeyip götürebilirler. Meslektaşlarıma tavsiyem artık eczacılık mesleğinde tıbbi droglarla, tıbbi çaylar hazırlama zamanı. Lütfen yıllarca eğitimini gördüğümüz bilgi dağarcığımıza doldurduğumuz bilgilerimizi kullanalım ve hastalarımıza dostlarımıza aktaralım. Arzu edenlere bitkilerimizin fidelerinden de verebilirim. Burayı herkesin tanımasını istiyorum.

img_2209.jpg

Merve Hanım, Temmuz Organik Çiftliği hakkında siz neler söylemek istersiniz?

Burada ilk başta kapara meyve vermeye başlıyor. Onları topluyorum ve salamura yapıyorum. Ürünleri oğlum Temmuz’la birlikte topluyoruz. Eşim bana bilimsel makaleler taradı. Bir kış boyu kapara salamurasının nasıl daha iyi yapılacağını araştırdık. Bilimsel olarak eşim hocalık yapıyor bana. Sebzelerimiz, fasulyelerimiz, domateslerimiz, patlıcanlarımız, biberlerimizi toplayıp müşterilerimize taze taze iletiyorum burada her şey organik. (Dilhan Türker)

img_5243.jpg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.