Taşeron İşçilere Kadro Açıklaması! Kadro Verilecek mi? 25 Ekim 2014 2. Torba Yasa!

Taşeron İşçilere Kadro Açıklaması! Kadro Verilecek mi? 25 Ekim 2014 2. Torba Yasa!
Taşeron işçilere kadro verilecek mi? Torba Yasa çıktı. Asıl işçilere ne zaman kadro verilecek? İkinci Torba Yasa Taşeron işçisine kadro sağlayacak mı? Bakan Çelik'in açıklamaları ve Taşeron işçi gündemi son taşeron hab

17 Ekim 2014 Taşeron işçi haberleri. Taşeron işçilere kadro verilecek mi? Torba Yasa çıktı. Asıl işçilere ne zaman kadro verilecek? İkinci Torba Yasa Taşeron işçisine kadro sağlayacak mı? Bakan Çelik'in açıklamaları ve Taşeron işçi gündemi son taşeron haberleri.

 

İKİNCİ TORBA YASA YOLDA

Modern kölelik olarak tanımlanan taşeron işçilere kadro ve asansör kazasıyla gündeme gelen iş güvenliği konusu yeni Torba Yasa’yla Meclis’e geliyor. Düzenlemenin bütçeden önce Genel Kurul’dan geçirilmesi planlanıyor. Çalışma hayatına ilişkin torba yasa tasarısının 1 Ekim’de Meclis’in açılmasından sonra gündeme gelmesi planlanıyor. Yeni torba tasarısında, asansör kazalarıyla gündeme gelen iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri, iş güvenliği danışmanlığı, kamuda asli işi yapan taşeron çalışanlara kadro gibi düzenlemeler yer alıyor.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik önceki gün “Taşeronlaşmadaki keyfilik köleliktir yasa çıkaracağız” derken bu konuda ilk adımın da Meclis açılır açılmaz atılması bekleniyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç “Gelecek torba içinde iş sağlığı ve güvenliği, iş güvenliği danışmanları, kamuda asli işi yapan taşeronlar gibi bir dizi düzenlemeler yer alacak. 17 Ekim’e kadar TBMM’ye sunulursa, 2015 bütçe görüşmelerine başlamadan bu torba yasayı önce komisyondan ardından da Genel Kurul’dan geçirebiliriz” dedi. Meclis’ten çıkan Torba Yasa’da düzenlemeler yapılan maden işçileriyle ilgili yeni düzenlemelerin de çalışma hayatına ilişkin torbada yer alması bekleniyor.

Madenci sendikaların da onay verdiği düzenlemeye göre madencilerin haftalık çalışma saati 36 saatten 37.6 saate çıkarılacak, ancak işçiler haftada 2 tam gün izin kullanacak. Böylece madenciler 5 gün çalışıp 2 gün izin yapmış olacak. Asansör kazasıyla gündeme gelen iş sağlığı ve iş güvenliği konusu da torba yasanın içinde olacak. Bu konuda ciddi tedbirler alınması planlanıyor. Çalışma Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmaya göre mesleki yeterlilik sertifakası almayanlar iş yaptığı sektörde çalışamayacak.


KIDEM TAZMİNATINA YENİ DÜZEN
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in sendika ve STK’larla görüşmeler yürüttüğü kıdem tazminatı fonu oluşturulması düzenlemesi için de nabız yoklanacak. Haziran 2015’teki milletvekili genel seçimi öncesinde böyle bir düzenlemenin risk oluşturabileceğini düşünen hükümet kanatı, eğer çalışma hayatındaki örgütleriyle belli bir uzlaşma sağlayabilirse bu konuyu da yeni torbaya ekleyecek.

 

TORBA KANUN TASARISI TBMM GENEL KURULDA KABUL EDİLDİ

"Bir gün dahi çalışanlar kıdem tazminatından yararlanabilecek"

İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna göre, gerekçeli müfettiş raporuna karşı tebliğ tarihinden itibaren 6 gün yerine, 30 iş günü içinde işverenlerce yetkili iş mahkemesine itiraz edilebilecek. İtiraz üzerine görülecek olan dava, basit yargılama usulüne göre 4 ay içinde sonuçlandırılacak. Mahkemece verilen kararın temyizi halinde Yargıtay, 6 ay içinde kesin karar verecek.  

Yeraltı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmayacak. Buna göre, yeraltı işlerinde bir gün dahi çalışanlar kıdem tazminatından yararlanabilecek. 

İşverenler, alt işverene iş vermeleri halinde, bunların işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini, işçinin başvurusu üzerine veya aylık olarak resen kontrol etmekle ve varsa ödenmeyen ücretleri hak edişlerinden keserek işçilerin banka hesabına yatırmakla yükümlü olacak.

Zorunlu ve olağanüstü çalışılması gereken durumlar dışında, yeraltı maden işlerinde çalışanlara fazla çalışma yaptırılamayacak.

Yeraltı maden işlerinde çalışanlara zorunlu ve olağanüstü hallerde haftalık 36 saati aşan her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde 100 artırılmasıyla ödenecek.

Kanunla yeraltında çalışan işçiler için yıllık ücretli izin sürelerinin 4 gün artırılması öngörülüyor. Böylece, yeraltında çalışan ve 5 yıldan az kıdeme sahip bir işçinin iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile daha fazla belirlenmediği durumlarda en az 18 gün yıllık ücretli izin hakkı olacak.

Alt işveren işçilerinden, alt işvereni değiştiği halde aynı iş yerinde çalışmaya devam edenlerin yıllık ücretli izin süresi, aynı işyerinde çalıştıkları süreler dikkate alınarak hesaplanacak. Asıl işveren; alt işveren tarafından çalıştırılan işçilerin hak kazandıkları yıllık ücretli izin sürelerinin kullanılıp kullanılmadığını kontrol edecek ve ilgili yıl içinde kullanılmasını sağlayacak. Alt işveren ise tutmak zorunda olduğu izin kayıt belgesinin bir örneğini asıl işverene verecek.

Yeraltı maden işlerinde çalışanlar için yeraltındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak, günlük çalışma süresi 6 saati geçemeyecek.

Kıdem tazminatına esas hizmet süreleri

Kanunla, kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeler de yapılıyor. Buna göre, alt işverenin değişip değişmediğine bakılmaksızın, aralıksız olarak aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait iş yerlerinde çalışmış olanların, bu şekildeki çalışma sürelerine ilişkin kıdem tazminatına esas hizmet süreleri, aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait iş yerlerinde geçen toplam çalışma süreleri esas alınarak tespit edilecek.

Kıdem tazminatları, çalıştırıldığı son kamu kurum ve kuruluşu tarafından işçinin banka hesabına aktarılacak. Kıdem tazminatı tutarı, iş yerlerinin bütçe tertibinde ve gider kalemlerinde yetip yetmediğine bakılmaksızın ödenecek. 

İşçilere ödenecek kıdem tazminatı, kamu kurum veya kuruluşları arasında kendi payları oranında dağıtılacak. Buna göre, kamu kurum veya kuruluşu işçiye kıdem tazminatını öderken, bu kıdem tazminatının diğer kamu kurum veya kuruluşlarında geçen hizmet süresine ilişkin kısmını o kurumdan tahsil edecek. Ancak merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri arasında buna göre tahsil işlemi yapılmayacak.

Linyit ve taşkömürü çıkarılan işyerlerinde, yer altında çalışan işçilere ödenecek ücret asgari ücretin iki katından az olamayacak.

İdarelerce istihdam edilen personelin yeterli nitelik veya sayıda olmaması halinde personel çalıştırılmasına dayalı yardımcı işlere ilişkin hizmetler için ihaleye çıkılabilecek. Bu kapsamda ihaleye çıkılabilecek yardımcı işlere ilişkin hizmet türlerini ayrı ayrı veya birlikte belirlemeye; işçi, işveren, memur konfederasyonları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığı'nın görüşü ve Maliye Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkili olacak.   

 

TAŞERON İŞÇİSİNİN UMUDU YENİ TORBA YASA İŞTE DETAYLAR...

Yeni bir torba yasa için düğmeye basıldı. Önümüzdeki ay Meclis'e gelmesi beklenen yeni torbada taşeron işçiler, kamu çalışanları ve emeklilik ile ilgili düzenlemeler olacak. Yürürlüğe giren torba yasaya yetişmeyen talepler, yeni tasarıda yer alacak.

DİSİPLİN AFFI, DERECE

Takvim, yeni torba yasa tasarısına ilişkin çalışmalarda hangi konuların gündeme geleceği bilgisine ulaştı.

Yeni torbada kamu çalışanlarıyla ilgili pek çok düzenleme gündemde. Edinilen bilgiye göre; çalışmalarda kamu çalışanlarıyla ilgili masaya yatırılacak konulardan bazıları şöyle; "Disiplin cezalarının affı, adaylıkta uyarma ve kınama cezası alanların memuriyetten çıkarılmasının engellenmesi, akademik personele zam, üniversite mezunu işçilere memurluk, emekli ikramiyesinin hesaplanmasında 30 yıllık hizmet süresi sırınının kademeli olarak 35 yıla çıkarılması, 2005 yılından sonra göreve başlayan personel 1 derece verilmesi..."

ASIL İŞÇİYE KADRO

Muvazaa tespiti neticesinde yargının 'asıl işçidir' diye karar verdiği taşeron işçilerin kadroyaalınması konusunun da torba tasarıya girmesi bekleniyor. Yeni torbada emeklilik için yıl ve yaş şartlarını tamamlamış ama prim günü eksik olanlara ilişkin düzenlemenin de yer alacağı beklentisi var. Prim günü eksiği nedeniyle emekli olamayan yaklaşık 100 bin kişi bulunuyor. Bu kişiler geçmişe dönük borçlanma imkanı verilmesini, böylece emeklilik yolunun açılmasını istiyor.

 

--------------------------------------
 

2014 TAŞERON GÜNDEMİ (ARŞİV HABERLER)

 "TORBA YASA BİR AN EVVEL ÇIKMALI"

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, kendisinin başkanlığındaki heyeti kabulüne ilişkin, "Türk-İş Başkanı olarak talebim şuydu; bir an evvel bu yasaların (Torba Yasa Tasarısı) çıkması gerekiyor. Sayın Bakan, 28 Ağustos'tan sonra bu konuyu gündeme alacaklarını söyledi" dedi.

Atalay, Türk-İş Afyonkarahisar Temsilciliğini ziyaretinde yaptığı konuşmada, Dışişleri Ahmet Davutoğlu'nun AK Parti Genel Başkan adayı gösterilmesinin ülkeye hayırlı olmasını diledi. İşçi temsilcilerinin, hükümette ve TBMM'de daha fazla yer almasını istediklerini belirten Atalay, "Yeni hükümette işçi ağırlıklı iki-üç bakan olursa bundan mutluluk duyarız" ifadesini kullandı. Özellikle son bir yıldır Türkiye'nin gündemini seçimlerin oluşturduğunu vurgulayan Atalay, çiftçiler, dar ve sabit gelirliler, işsizler, çalışanların sorunlarının ikinci plana atıldığını ileri sürdü. Yeni hükümetin kurulmasıyla seçim ağırlıklı gündemin bitmesini ve taleplerini daha rahat anlatabilmeyi dilediklerini anlatan Atalay, kendisinin de bulunduğu Türk-İş heyetinin, Çelik tarafından kabul edilmesine değindi.

Torba Yasa Tasarısının bir an önce yasalaşmasını istediklerini bildiren Atalay, "Torba Yasa son iki aydır ülkenin gündeminde. Torba Yasada, 13 Mayıs'ta Soma'daki iş cinayetinden dolayı çalışma hayatıyla ilgili maddeler var, taşeronla alakalı talep ettiğimiz maddeler var. Türk-İş Başkanı olarak talebim şuydu; bir an evvel bu yasaların çıkması gerekiyor. Sayın Bakan, 28 Ağustos'tan sonra bu konuyu gündeme alacaklarını söyledi" diye konuştu.

Taşeron işçiliğin, ülkenin en önemli sorunlarından biri olduğunu savunan Atalay, yürürlüğe girmesini bekledikleri yasanın bu konuda çalışanlara yönelik iyileştirmeler getireceğini sözlerine ekledi.

TAŞERON İŞÇİLER SENDİKALAŞTI

Kamu ve Özel Hastanelerde çalışan taşeron işçileri için Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası işverenle masaya oturuyor. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinde çalışan ve sendikaya geçen taşeron işçilerin haklarını masaya yatıracaklarını belirten Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Merkez yönetim Kurulu üyesi ve Adana Şube Başkanı Mehmet Demirci, Türkiye'de taşeronlaşan Sağlık Bakanlığı hastaneleri ve üniversite hastanelerinde çalışan taşeron işçileri üye yaparak toplu iş sözleşmesi yaptıklarını söyledi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde taşeron işçileri sendikaya üye yaptıklarını kaydeden Demirci, üyelerin haklarını savunma amacıyla toplu iş sözleşme yetkisi aldıklarını söyledi. 27 Ağustos Çarşamba günü işverenle masaya oturacaklarını vurgulayan Demirci, sendikaya üye olan işçilerin ücretlerine iyileştirme getirilmesi, sosyal yardım talebi, aile yardımı, yakacak ve yemek yardımı, bayram ikramiyesi verilmesi, ilave tediye, iyileştirme ve iyileştirmeden sonra zam talebi gibi maddelerin kapsadığını söyledi.
 

KARDAL ANADOLU ADALET SARAYI'NDA TAŞERON İŞÇİ EYLEMİ

Dünyanın en büyük adliyesi olduğu belirtilen Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı'nda çay ocakları, yemekhane ve lokantalarda çalışan taşeron işçiler, 3 aydır ücretleri ödenmediği gerekçesiyle eylem yaptı. Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı C Blok kapısı önünde toplanan işçiler, "Taşeron çalışma köleliktir. İş ve ücret güvencesi istiyoruz", "Adalet içinde adaletsizlik. Üç aydır ücret alamıyoruz" yazılı pankartlar açtı. Eyleme Büro Emekçileri Sendikası (BES), Kamu İşçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Yargıçlar ve Savcılar Sendikası (Yargı-Sen) ve Kartal Hukukçular Derneği'ne bağlı avukatlar da destek verdi.

"3 AYDIR EVİMİZE EKMEK GÖTÜREMİYORUZ"

Taşeron işçiler adına basın açıklamasını okuyan Ayşe Aykan, Anadolu Adalet Sarayı'nda çalıştıkları süre içerisinde bir çok hukuksuzluğa maruz kaldıklarını belirterek, 3 aydır maaşlarının yatırılmadığını ifade etti. 3 ay öncesinde de maaşlarının geç yatırıldığını söyleyen Aykan, "Ay başında verilmesi gereken maaşlar ay sonunda veriliyordu. Nöbete bırakılan arkadaşlarımızın mesai ücretleri, sigortalarımız gerçek ücretlerinden ödenmiyordu. Son aylarda ise ücretlerimiz gecikmeli de olsa ödenmez oldu. 3 aydır evimize ekmek götüremez olduk" dedi. 

28 AĞUSTOS 2014 SON HABER

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, taşeron sisteminin kaldırılmayacağını, disipline edileceğini söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu gündeminde bulunan taşeron ve madenlerde yeraltında çalışanlarla ilgili düzenlemeleri de içeren Torba Yasa Tasarısı üzerinde taleplerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ileten işçi konfederasyonları başkanları, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ve Kapusuz ile dün gece saat 02.00′ye kadar süren bir toplantı yaptı.

Kapusuz, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, işçi sendikalarının temsilcilerinin ardından bugün de işveren sendikalarıyla görüştüklerini söyledi. Genel olarak işçi sendikalarının düzenlemeden memnun olduğunu, ancak mevcut yasadaki değişikliklere rezervleri olduğunu anlatan Kapusuz, içinde taşeron maddesinin de bulunduğu bazı konularda değişiklik yapılmasını istediklerini ifade etti.

Tasarı üzerinde alt komisyonun çalışmasının sürdüğüne işaret eden Kapusuz, taşeron sisteminin kamu tarafından iyi kullanılmadığını, disipline edilmesi gerektiğini söyledi. “Asıl işi yapan bir yerde, iki farklı ücretle çalışan olamaz” diyen Kapusuz, örnek olarak Sağlık Bakanlığı’nı göstererek, ebe ve hemşirelerin asıl işi yaptığını, ancak temizlik hizmetlerinin ise tali iş olduğunu kaydetti. Bu ayrımın karıştığını ve davalara konu olduğunu, yargının konuyla ilgili verdiği kararlar bulunduğunu belirten Kapusuz, kamuda 660 bin taşeron işçi olduğunu, bunların 600 bine yakınının tali iş yaptığını söyledi.

Sendikalarla mutabakat sağlayarak yasayı çıkaracaklarını belirten Kapusuz, “Tabii itirazlar var. İşveren sendikalarının bazı noktalarda itirazları var ama düzenlemede bir mutabakat var. Tasarıda bazı değişiklikler yapılacak. İlke olarak bir mutabakat sağlamış olduk. İşverenlerin itirazları devam ediyor ama ağırlıklı olarak işçi sendikalarıyla mutabakat sağladık” dedi.

Türkiye’de taşeron sisteminin sağlıklı bir zemine oturması gerektiğine işaret eden Kapusuz, şunları kaydetti:

“Bugüne kadar yapılan yanlışlıklara fırsat vermemek, bir disiplin sağlamak, öncesinde hangisi işin asli, hangisinin tali iş olduğu belirlenecek. Alt işveren ve asıl iş sahibinin yapacağı işlerin neler olduğu belli olacak. Taşeron sistemi kaldırılmıyor, disipline ediliyor. Sağlık Bakanlığı’nda temizlik işi asli iş sayılır mı, sayılmaz. Ama Sağlık Bakanlığı’nda hemşire ve ebenin yaptığı iş asli iştir. Siz onu temizlik şirketine alarak öbür tarafta çalıştırmamalısınız. Bunların hepsi belirlenmiş olacak. Hükümet, sendikalardan da görüş alarak asli iş ile tali iş ayırımını belirleyecek. Bu belirlemeye göre ihaleye çıkılan iş, öncesinden taşeron tarafında biliniyor olacak. İhale izni Maliye Bakanlığı’ndan çıkacak. Asli iş, tali iş olarak ihale edilmeyecek. Bütün bunlar denetimden geçirilecek. Bir işyerinde aynı işleri yapanlar aynı haklara sahip olacak. Zaten bu yönde mahkemelerin verdiği kararlar var. “
İşverenlerin yeraltında çalışan madencilerin günlük 6 saat çalışma süresine itiraz ettiğinin hatırlatılması üzerine Kapusuz, yeraltına inmeden önce işçilere verilen brifingin bu süreden sayılmaması talebinin geldiğini kaydetti.

Emsal niteliğinde karar

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi ise binlerce taşeron işçiyi, Türkiye genelindeki kamu kurumları ve belediyeleri ilgilendiren bir emsal karara imza attı. Kararda, davacı işçinin başından bu yana belediye işçisi sayılması gerektiği, feshin de sendikal nedene dayandığı vurgulandı. Yerel mahkemenin taşeron şirket aleyhine yapılan başvuruyu bu gerekçeyle geri çevirmesi de yerinde bulundu. Ancak işçinin bu konuda yanılsamaya düşerek hem belediye hem şirkete dava açabileceği, bu nedenle vekalet ücretinin işçiye yüklenmesinin yerinde olmadığı kararlaştırıldı.

Taşeron sistemine düzenleme getiren tasarı, Gelen haberler arasında sözleşmeli işçilere, belediyelerde çalışanlara kadro verildi fakat kamudaki geçici personele bir türlü çözüm bulunamamıştı. Çalışma Bakanlığı sendikalarla birlikte bu konuda bir çalışma başlatmıştı. 4/C'lilerin statüsüyle ilgili konular toplu sözleşme görüşmelerinin ardından yapılan Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantılarında da gündeme gelmiş ve bir tasarı hazırlanarak Bakanlar Kurulu'na sunulmuştu. Peki Taşeron işçilere yapılacak kadro düzenlemesinde son durum ne? Taşeron yasasında yeni gelişmeler var mı? Hükümetin Taşeron işçilerle ilgili çalışmaları neler? Taşeron işçilere yapılacak kadro düzenlemesinde son durum ne?Taşeron işçiler için müjdeli haberler var mı? Taşeron yasası ve Taşeron işçiler son haberleriyle mansettv.com'da Taşeron İşçi Sistemi Sil Baştan Değişiyor (Torba Yasa'da Taşeron İşçiye Kadro Son Açıklama) 

TBMM Olağanüstü toplanacak
TBMM'nin 1 Ekim'e kadar tatile girme kararı alınırken, Meclis Genel Kurul'u 28 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın yemin töreni nedeniyle olağanüstü toplanacak. Yemin sonrasında yeni hükümetin güvenoyu alması ve hükümet programının oylanmasının ardından Meclis yeniden tatile girecek.
Muhalefetle uzlaştık

Ak Parti Grup Başkanvekili Belma Satır da Meclis'i Ekim'e kadar kapatacaklarını belirtirken, "Yetişmiyor zaten muhalefetle uzlaştık" dedi.

Torba yasaya sürpriz erteleme

TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren, taşeron çalışanlar başta olmak üzere milyonlarca kişinin dört gözle beklediği vergi ve pirim affını içeren torba tasarı, iktidar ve muhalefetin sürpriz kararıyla yarım kaldı.

Ak Parti, CHP, MHP ve HDP grupları torba tasarının 5. bölümünün sonuna kadar tamamlanması ve Meclis’in 1 Ekim’e kadar tatile girmesi konusunda uzlaştı. 21 Ağustos’a kadar çalışma kararı alan TBMM’nin, sürpriz şekilde tatili sokulma kararında, Ak Parti’de milletvekilleri arasındaki kulis faaliyetinin parti içinde ayrışmaları derinleştireceği endişesinin de etkili olduğu öne sürüldü.

Ak Parti içindeki grupların parti içinde muhtemel çatlığı derinleştireceği endişesiyle grup yönetiminin tatil kararı alarak milletvekillerini Ankara’dan uzaklaştırmış olacağı dile getirildi. Bir başka nedenin de sıkıntılı düzenlemelerin bulunduğu Torba Tasarı’nın Meclis’te kabul edilmesinin ardından Köşk’e gönderildiğinde Abdullah Gül tarafından anayasaya aykırılık gerekçesiyle veto edilebileceği endişesi olduğu vurgulandı.

 

TAŞERON İŞÇİLER İÇİN SON KADRO AÇIKLAMASI

Yargıtay’dan kamuda ve özel sektörde çalışan 1 milyonu aşkın taşeron işçiye iyi haber geldi.

Emsal niteliğindeki Yargıtay kararında, belediye tarafından, belediyeye işçi bulması için kurulan şirketin taşeron sayılamayacağına, burada çalışanların sendikaya üye olma ve asıl belediye işçisi kadar maaş alma haklarının olduğuna işaret edildi. Kararda, alt işveren tarafından sigortası ve maaşı yatırılan taşeron işçinin, aynı işi yapan ve kendisinden 3 kaat fazla maaş alan sendikalı işçilerle aynı statüde olduğu, sendikaya üye olmak istemesi nedeniyle iş akdinin feshedilmesinin kanunlara aykırı olduğu vurgulandı.

“TAŞERON İŞÇİLER DEVLET KADROSUNA GEÇİRİLSİN”

Arslan, Yargıtay kararının yeni olmadığını hatırlatarak, “Bunlar, yeni kararlar değil. Daha önce benzer biçimde verilmiş kararlar vardı. Bu karar asıl işverenin iş yerindeki toplusözleşmeden yararlanma hakkını sağlamasına rağmen, çalışanların kadrolarında bir değişiklik getirmiyor. Bizim arzu ettiğimiz, hem asıl işverenin işçisi sayılsın, hem de bunlar asıl işverenin kadrosuna geçirilsin. Fakat yargı bu yönde karar vermiyor. Türkiye’nin 1961 yılında imzaladığı, 1988’de de yürürlüğe giren 94 sayılı İLO Sözleşmesi var. İLO Sözleşmesi tam da taşeron işçilerin ücretlerini düzenliyor. Dolayısıyla Yargıtay’ın verdiği bu karar, İLO Sözleşmesi’ne paralel bir karar ama bu işçilere toplusözleşme hakkını veriyor, asıl işverenin işçilerin haklarının ödenmesini söylüyor. Ama bu işçiler yine taşerona çalışmaya devam ediyor. Dolayısıyla çalışanların arzu ettikleri düzenleme Yargıtay kararıyla gerçek olmuyor” ifadelerini kullandı.

Hangi Taşeron İşçiler Kadroya Geçecek? Son Haber

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kadroya geçecek taşeron işçilerini açıkladı.

Kamuda her işin artık taşeron çalışanlar tarafından yapılamayacağını belirten Bakan Faruk Çelik, "Bir çizgi çizilecek. Çizginin bu tarafında kalanlar yani güvenlik, temizlik gibi işlerin dışındaki asıl işleri yapanlar kadroya geçecek. Kamuda taşeron çalıştırmada bir keyfiyet var. Yapacağımız çalışmayla kamuda bir çizgi çekeceğiz. 'Kamuda şu işleri yapanlar asıl işçi olacak' diyeceğiz. Kadroları da asıl işçilerle doldurmak durumunda kalacaklar." dedi.

Torba yasa paketinde taşeronluk düzenlemesinin bulunacağını da söyleyen Çelik, çalışmaların tamamlandığını üzerinde tartışılan netameli konuları ise Erdoğan'a sunacaklarını belirtti.

 

TORBA YASA TASARISI NE GETİRİYOR?
HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, kıdem tazminatı konusunda tüm konfederasyonları sorumlu tutan açıklamalarını eleştirerek "Çalışma Bakanı, kıdem tazminatı konusunda 3 konfederasyonu aynı çuvala koyarak kendi aralarında bir uzlaşmaya varamamakla suçladı. Biz HAK-İŞ olarak, devlet güvencesinde bir kıdem tazminatı fonu kurulmasını savunduk" dedi.

"DEVLET GÜVENCESİNDE BİR KIDEM TAZMİNATI FONU KURULMASINI SAVUNDUK"

Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, kıdem tazminatı konusunda tüm konfederasyonları sorumlu tutan açıklamalarını eleştirerek bunun doğruyu yansıtmadığını söyledi. Arslan, "Sayın Çalışma Bakanı, kıdem tazminatı konusunda 3 konfederasyonu aynı çuvala koyarak kendi aralarında bir uzlaşmaya varamamakla suçladı. Biz HAK-İŞ olarak, devlet güvencesinde bir kıdem tazminatı fonu kurulmasını savunageldik. Sayın Bakanın bizi diğerleriyle birlikte değerlendirmesi üzücüdür. Bu konuda, HAK-İŞ'i ayrı değerlendirmeliydi. Biliyoruz ki, özel sektör işçilerinin yaklaşık yüzde 95'i kıdem tazminatını alamamaktadır ve HAK-İŞ, kıdem tazminatının kurulmasını istemektedir. Diğer 2 konfederasyon farklı düşünebilir ve bu çalışmanın dışında kalabilir" dedi.

"TORBA YASA, MECLİS TATİLE GİRMEDEN ÇIKARILMALIDIR"

Arslan, TBMM gündemindeki torba yasanın, parlamento tatile girmeden önce geçmesini gerektiğini söyledi. Yaklaşık 148 maddeden oluşan ve Parlamento'da 100. madde üzerinde görüşmeleri devam eden Torba Yasa'da yer alan iki yeni düzenlemeye dikkat çekti. Bunlardan ilkinin taşeron işçilere toplu sözleşme yolunu açılması, diğerinin ise işçi sendikalarının toplu sözleşme yetkisi açısından önemli olan işkolu barajının yüzde 1 "e sabitlenmesi olduğunu ifade eden Arslan, "Torba Yasa'da taşeron işçilere kadro verilmemesi önemli bir eksikliktir. Torba Yasa taşeron işçilerle ilgili bütün sorunları çözmese bile, önemli bir aşamadır. İşkolu barajının yüzde 1'de sabitlenmesi konusunda, 3 işçi konfederasyonu (HAK-İŞ, TÜRK-İŞ ve DİSK), Sayın Başbakan'a giderek talepte bulunmuştur. HAK-İŞ olarak, Ekonomik ve Sosyal Konsey üyesi konfederasyonlara bağlı sendikalar açısından işkolu barajının sıfır olmasını istedik; ancak, 3 konfederasyon işkolu barajının yüzde 1'e sabitlenmesinde mutabık kaldı. Taşeron işçilerin ücret düzeyleri, sosyal hakları ve çalışma koşulları, ülkemize yakışmamaktadır. ifadelerini kullandı.

TORBA YASA TASARISINDA TAŞERON İŞÇİ HAKLARI

AK Parti Denizli Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Mehmet Yüksel, "Torba Kanun Tasarısı" ile taşeron işçilerin artık yıl sonu sendromu yaşamayacağını söyledi. Yüksel, Hizmet-İş Sendikası Denizli Şubesi'ne yaptığı ziyarette üyeleri, "Torba Kanun Tasarısı"nda bulunan maddeler ile ilgili bilgilendirdi. Yüksel, tasarıda, SSK, Bağkur pirim ve vergi borcu olan vatandaşların borçlarının yapılandırılması, Soma'da hayatını kaybeden, yaralı olarak kurtulan işçilerin geleceği ve aileleriyle ilgili maddelerin yanı sıra şirket elemanı olarak kamuda çalıştırılan ve "taşeron işçi" olarak adlandırılan işçilerin sosyal hakları, kıdem tazminatı, toplu sözleşme yapabilmeleri gibi iş hayatını yakından ilgilendiren önemli maddelerin kaydetti. Taşeron işçilerin, yıl sonu işten çıkarılıp bir sonraki yılın başında tekrar işe alındığını ve kıdem tazimatı hakkının yok edildiğini belirten Yüksel, düzenlemeyle kamuya ait olan bir işyerinde şirketin işçilerle yaptığı sözleşme süresinin 3 yılı çıkartıllarak işçilerin mağduriyetlerinin giderileceğini ifade etti. Sözleşme sonunda ihale süresi biten firmanın yerine ihaleyi alan firmanın aynı işçilerle çalışma zorunluğunun da getirildiğini dile getiren Yüksel, şöyle devam etti:

 "Taşeron işçiler, normal çalıştığı süre içerisinde yıl sonu sendromu yaşamayacak. Kıdem tazminatı alma elde edecek. Kamu işyerlerin tenzih ederim ama izinleri kullanamayan veya kullanmadığı izinlerin parasını alamayan, sözleşmede belirtilen rakamların daha altında para alan var. Bunlar şu anda tarihe gömülecek. Bunların denetimi ise asıl işveren olan kamuya yüklenecek. Taşeron işçilere toplu iş sözleşme yapma hakkı da tanınıyor. Bu işçiler istedikleri sendikalara üye olabilecekler. Bu da onların iş garantisiyle birilikte ücretleri, diğer sosyal hakları noktasında önemli haklar elde etmesini sağlayacak, yaşam standartları yükselecek"

"Önce insan" anlayışına sahip olduklarını ifade eden Yüksel, "Önce insan ve sevgi dediğimiz zaman hayat kolaylaşır. Çünkü, yaşamak ve hayatımızı devam ettirmek için çalışmak zorundayız. Çalışırken de huzurlu bir ortamda çalışmak zorundayız. Onun için yarınlarımızın güvencesi, hem iş hayatı güvencesi anlamında önemli tasarıda önemli maddeler var" diye konuştu. Mehmet Yüksel, tasarının bir an önce meclisten geçmesi gerektiğini ve bunun önümüzdeki haftada yasalaşmasını beklediğini sözlerine ekledi.

TAŞERONLUK TÜRK DEVLET VE HUKUKUNA AYKIRIDIR

Ekmeledin İhsanoğlu ise "Madenlerde, devletin dairelerinde, üniversitelerimizde taşeronlar var. Bu yapı Türk devlet yapısına, Türk hukuk sistemine aykırı bir yapıdır. Bu sistem kölelik sistemine benzeyen bir yapıdır." dedi. Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Samsun'da esnaf ziyareti yaptı. İlkadım ilçesinde Mecidiye Caddesi ile Saathane Meydanı'nda esnafı ziyaret eden İhsanoğlu'ndan bazı vatandaşlar atanamayan öğretmenlerin sorunlarının çözülmesini talep etti.

Gezi sırasında İhsanoğlu'nun önüne atlayan Dev Sağlık İş Sendikası Samsun İl Temsilcisi Yüksel Arslan, taşeron sistemin Türkiye'de yasaklanması için gerekli girişimlerin yapılmasını talep etti. Dev Sağlık İş Sendikası Samsun İl Temsilcisi Yüksel Arslan "Sayın cumhurbaşkanı adayımız ben bir taşeron işçiyim, taşeron sistemin insanlık onuruna yakışmayan bir çalışma modeli olmadığını ifade etmek istiyorum. Madenlerde belediyelerde taşeron işçiler çalışırken ölüyor. Hayatın her alanında taşeron işçiler ölüyor. Hepimiz asgari ücretle çalışıyoruz. Taşeron sistemin zulmünü, işkencesini gördük. Bu kentte işçi kıyımı yapıldı, Gazi Hastanesi'nde işçiler atıldı, geri iade konusunda mahkeme kararı olmasına rağmen alınmadı. Ben bir işçi olarak merak ediyorum. Cumhurbaşkanı olduğunuz zaman taşeron sistemine değinecek misiniz?" dedi. Ekmeledin İhsanoğlu ise "Adalet mülkün temelidir sözümüz var. Bu mülkün temelinde adalet kaybolmuşsa, bu mülk çöker. Sizin durumunuzda binlerce işçi var. Sadece madenlerde değil devletin dairelerinde bile taşeronluk yapılıyor. Bu sistemi hazırladılar. Üniversitelerimizde taşeronlar var. Bu yapı Türk devlet yapısına aykırı bir yapı. Bu sistem Türk hukuk sistemine aykırı bir yapıdır. Bu sistem kölelik sistemine benzeyen bir yapı. Bunu elbette kaldırmak lazım. Bunu kaldırmak için büyük mücadele vereceğiz, inşallah." diye konuştu.

BAKAN ÇELİK'TEN TAŞERON İŞÇİLERE KADRO İSTEĞİ

Kamu Şirket Personelleri Derneği (KAŞİP) Genel Başkanı Aydın, Bakan Çelik'in sözleri üzerine önümüzdeki günlerde Resmi Gazete'de yayımlanması beklenen torba yasa ile bakanlığın gereğinden fazla işçi çalıştıran kurumların bu keyfiyetine son verileceğini ve ardından çalışanın haklarının kullandırılması için harekete geçileceğini belirtti.

AYDIN, ÇELİK İLE YAPTIĞI GÖRÜŞMEYİ AKTARDI

Genel Merkezi Şanlıurfa'da bulunan Kamu Şirket Personelleri Derneği (KAŞİP) Genel Başkanı Hakan Aydın, taşeron işçilerin iş hayatına yönelik düzenlemeler ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile görüştü. Görüşme ile ilgili Bakan Çelik'in özellikle iş hayatını disipline etmek ve taşeron işçi sistemini kontrol altına almak istedikleri yönündeki sözlerini aktaran KAŞİP Başkanı Aydın, "Sayın Bakanımız ile görüşmemizde biz taşeron işçiler olarak kesinlikle çözümün ortağı olduğumuzu kendilerine ifade ettik. Oluşum olarak ta işçinin iş hayatındaki kazanımlarını elde edebilmek için gereken neyse onu yapmaya hazırız. Bizim için çözüm esastır" dedi.

KURUMLARA KADRO ATAMASI

Aydın, görüşmede Bakan Çelik'in kurumlara yönelik kadro atamasında KPSS'nin esas alınacağını söylediğini iletti. Kurum için gerekli olan asıl işçi için kuruma kadro tahsis edileceğini görüşmede ele aldıklarını söyleyen Aydın, "Bakan Çelik, kurumlardaki asıl işi yapanların KPSS puanı üzerinden atamayla kadrolaşacağını ve asıl işi artık taşeronun yapmayacağını bizlere iletti. Bizlerde en azından kadro atamasında taşeron işçilere de pay verilmesini ve bunun için en az 5 yıl taşeron işçi geçmişi olması gibi kıstasların getirilmesini talep ettik. Görüşmeye binaen örnekleme yaparsak, mesela bir kurumda 350 işçi var ve bu 350 kişiden asıl işi yapan 200 kişi ise kurum bu asıl işi yapanların sayısı kadar kadro talep edebilecek. Atamalarda KPSS üzerinden yapılacak ve yeni gelen atamalarla birlikte burada fazla olarak görülen işçiler bir başka kuruma aktarılabilecek. Biz KAŞİP olarak atama işlemlerinden taşeronların da yararlanabilmesi için Sayın Bakan Faruk Çelik'e bir öneri sunduk. Atamalar için asıl işi yapan taşeron işçiler arasında en az geçmişe yönelik 5 yıl hizmet şartı veya bu taşeron işçilerin sınava tabii tutularak başarılı olanların atanması şeklinde talebimiz oldu" diye konuştu.

MAAŞLARDAKİ BELİRSİZLİK

Aydın açıklamasında ayrıca torba yasadaki beklentiler içerisinde olan maaşlar konusunun sonuç vermediğini de dile getirdi. KAŞİP Başkanı Aydın, "Maaşlar konusundaki belirsizlik gardını korumaktadır. Teknik uzmanlık gerektiren işlerde çalışanlar için eşitlik ilkesine uyulacak. Ama alt işveren işini yapan taşeron işçiler için belirsizlik devam edecektir. Biz tekrardan KAŞİP olarak alt işverenin işini yapan taşeron işçinin maaş artış talebini gündeme getirmek istiyoruz" dedi.

 

"Taşeron İşçilerin Hakları İyileştirilecek" (21.07.2014)


AK Parti Milletvekili Yüksel, taşeron iş yerlerinde çalışan işçilere yönelik maaş garantisi ve kıdem tazminatını da içeren köklü değişiklikler yaptıklarını söyledi.

AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, taşeron iş yerlerinde çalışan işçilere yönelik maaş garantisi ve kıdem tazminatını da içeren köklü değişiklikler yaptıklarını söyledi. Yüksel, gazetecilere yaptığı açıklamada, Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülerek kabul edilen ve TBMM Genel Kurulun da görüşmelere başlanan yasa tasarında taşeron firmalarda çalışan işçilere yönelik kapsamlı bir düzenlemenin yapıldığını ifade etti.

Taşeron firmalarda çalışan işçilerin haklarını temin noktasında yasal yönden bazı aksaklıkların olduğunu belirten Yüksel şöyle konuştu:

"Yapılacak yasal düzenlemeyle, maaş ödenmesinin garanti altına alınması başta olmak üzere, izin süreleri, kıdem tazminatı hakları, iş garantisi gibi sorunlarına köklü çözüm getirilmiş olacak. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri tamamlanıp kabul edilerek Genel Kurulda görüşmelerine başlanan ve kamuoyunda Torba Kanun olarak bilinen yasa tasarına eklenen maddeyle çözüme kavuşturulması öngörülmektedir. İşverenler, taşeron firmalara yani alt işverenlere iş vermeleri halinde, işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini kontrol etmekle ve varsa ödenmeyen ücretleri taşeron firmaların hak edişlerinden keserek işçilerin banka hesabına yatırmakla yükümlü tutulmuş ve maaş ödenmesi garanti altına alınmıştır. Taşeron firma değişse bile işçi aynı iş yerinde çalışmaya devam ediyorsa izin süreleri işçilerin daha önceki çalışmaları dikkate alınarak hesaplanacaktır. Asıl işveren izinlerin kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmekle yükümlü kılınmıştır."

Yüksel, kamu kurumlarında taşeron olarak çalışan işçilerin çalıştıkları süre, firmanın değişmesinden bağımsız olarak kıdem tazminatında dikkate alınacak ve kamu kurumu tarafından işçiye ödeneceğinin müjdesine verdi.

08 NİSAN 2014

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Asıl işçi hangi şartlarda çalışıyorsa taşeron işçi de benzer haklardan yararlanacak" dedi.

Çelik, AA muhabirine, taşeron işçilere yönelik hazırlanan "alt işverenlikte tanım ve kapsam", "yıllık izin", "kıdem tazminatı" ve "ihale süresi" ile ilgili yasal düzenleme taslağına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Düzenlemeyi, sosyal taraflarla çalışarak Başbakanlığa gönderdiklerini anımsatan Çelik, taşeron işçilerden hizmet alımı noktasında net kararların alınmasına çalışıldığını ifade etti.

Her alanda hizmet alınmayacağını vurgulayan Çelik, "Taşeron işçi, hizmet alınması gereken alanlarda çalışacak. Hizmet alımı olmayan yerlerde ise asıl işçi çalıştırılacak. Sorunun çözümüne yönelik düzenlemenin en önemli maddesi bu" diye konuştu.

Düzenlemedeki ihale süresinde en az 3 yıl zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Çelik, bu sürenin 4-5 yıla çıkarılmasının da mümkün olduğunu dile getirdi.

- Kamu güvencesi

İşçilerin çalışma koşulları ile yaşadıkları sorunların çözümüne yönelik çalışma yaptıklarına dikkat çeken Çelik, şunları kaydetti:

"İşçi işçidir, 'asıl işçisi taşeron işçi' diye bir şey olmaz. Asıl işçi hangi şartlarda çalışıyorsa taşeron işçi de benzer haklardan yararlanacak. Yıllık izinler de aynı şekilde kullanılacak. En önemli maddelerden biri de kıdem tazminatı. Birçoğu bundan yoksun, bazıları bunu yargı yoluyla almaya çalışıyor. Bunu da ortadan kaldıran bir düzenleme getiriyoruz. Kamunun güvencesine alıyoruz. Kamuda çalışan taşeron işçilerin kıdem tazminatlarını kamu güvencesi altına alan bir düzenlemeyi getirmiş oluyoruz. İnşallah taşeron işçi düzenlemesiyle çalışanlar arası ayrım kaldırılacak. En önemlisi alt işverenle asıl işi net olarak ayırmaya çalıştık."

- "Bu yasama döneminde noktalamak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
19 Yorum