Taşkınları önlemek için yönetmelik

Taşkınları önlemek için yönetmelik
Orman ve Su İşleri Bakanlığınca çıkarılan yönetmelik ile taşkın yönetim planları hazırlanacak ve izlenecek - Taşkınların başta insan hayatı olmak üzere, sanayi, altyapı tesisleri, ekonomik faaliyetler, çevre, kültürel miras gibi unsurlara etkisi en aza in

ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığınca taşkın yönetim planlarının hazırlanması, uygulanması ve izlenmesi için çıkarılan yönetmelik ile taşkınların başta insan hayatı olmak üzere, sanayi, altyapı tesisleri, ekonomik faaliyetler, çevre, kültürel miras gibi unsurlara etkisi en aza indirilebilecek.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, taşkınların her yıl büyük sosyo-ekonomik zararlara yol açtığı, son yıllarda küresel iklim değişikliğinin ve yanlış arazi kullanımının etkisi ile yaşanan taşkınların sayısı ve etkisinde önemli artış olduğu belirtildi.

Tahribatın en aza indirilmesi için taşkınların entegre yönetilmesi ve bütün paydaş kurum ve kuruluşların koordinasyon ve işbirliği içerisinde hukuki, idari ve teknik alanlarda ortak bir plan çerçevesinde hareket etmesi gerektiği ifade edildi.

Bu doğrultuda, 645 sayılı Orman ve Su İşleri Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'deki "Taşkınlarla ilgili strateji ve politikaları belirlemek, ilgili mevzuatı ve taşkın yönetim planlarını hazırlamak" hükmü gereğince "Taşkın Yönetim Planlarının Hazırlanması, Uygulanması ve İzlenmesi Hakkında Yönetmelik"in dünkü Resmi Gazete'de yayımlandığı anımsatıldı.

Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

"Yönetmeliğin amacı, taşkınların insan sağlığı, toprak, çevre, tabiat varlığı, doğal sit alanları, özel çevre koruma bölgeleri, kültürel miras, sosyal ve ekonomik faaliyetler üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasını sağlamak üzere havza ölçeğinde taşkın risklerinin değerlendirilmesi ve taşkın yönetim planlarının hazırlanması, uygulanması ve izlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. Yönetmelik ile ülkemizdeki en önemli tabii afetlerden olan taşkınların başta insan hayatı olmak üzere, sanayi, alt yapı tesisleri, ekonomik faaliyetler, çevre, kültürel miras gibi unsurlara etkisinin en aza indirilmesi hedeflenmektedir."

Yönetmelik ile ayrıca Avrupa Birliği su mevzuatının önemli parçası "AB Taşkın Risklerinin Değerlendirilmesi ve Yönetimi Direktifi"ne de uyum sağlandığı kaydedildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.