Mustafa Balkan

Mustafa Balkan

Tatar Kızı Cemile ve “1944”

Tatar Kızı Cemile ve “1944”

Bugün 18 Mayıs 2016.

Peki, bundan 72 yıl önce 18 Mayıs 1944’de ne, neler olmuştu?..

Eurovision Şarkı Yarışması'na, Kırım sürgününü konu alan “1944” adlı şarkısıyla Ukrayna adına katılarak birinci olan Kırımlı Tatar sanatçı Cemile, 18 Mayıs 1944 tarihinde neler olduğunu kısa ve öz olarak hem de arı duru bir Türkçe ile bütün Dünya’ya anlattı.

Bu yarışmada birinci gelen “1944” adlı şarkı, öz vatanlarından bir gecede hayvan vagonlarına bindirilerek Sibirya’ya doğru sürgüne gönderilen yaklaşık 250 bin Kırımlı Türk’ün yaşadığı acıları ve zulümleri anlatıyordu. Cemile’nin bu “fantastik zaferi”, Ukrayna'ya bağlı özerk bir bölge iken Kırım’ı ikinci kez ilhak eden Rusya'ya karşı siyasi bir ihtar olarak değerlendirilebilir. Batı, Kırım'ı işgal eden Rusya'ya kültür silahını kullanarak cevap vermiştir. Stalin kasabı tarafından 18 Mayıs 1944'de, daha önceden alınan sürgün kararının uygulamaya konması ile günümüzde Kırım'da meydana gelen olaylar Türkiye’yi de oldukça yakından ilgilendirmektedir.
Cemile'nin yarışmada birinci gelmesi siyasi olup, Rusya'ya karşı Avrupa ülkelerinin kültür silahını kullanmasıdır. Etkili bir silah olup olmadığını zaman gösterecektir. Gelişme, Kırım Dâvâsının dünya gündemine medya vasıtasıyla taşınması yolunda kilometre taşı olması açısından ümitlerimizi artırmıştır. Güzel tarafı da bu olsa gerek diye düşünüyorum.

cemile-(jamala).jpg

21. Yüzyılda milletlerarası mücadele Siyaset ve Kültür ile devam ediyor. Cemile'nin Eurovision Şarkı Yarışması'nda aldığı bu zaferi, Rusya'ya karşı verilmiş siyasi bir cevaptır. Yarışmanın Amerika'da televizyonda ilk defa canlı yayınlanması, Çin dahil 50 ülkede canlı olarak izlenmesi elbette önemli.

 

***

Mûsıkî, Batı dünyasında özellikle genç kitleleri etkileyen ve duygusal yönü de bulunan çok tesirli bir silah! Osmanlı’da mûsıkî insanları iyileştirmede bir vasıta olarak kullanılıyordu. Günümüzde de kanatlı ve kanatsız hayvanlar üzerinde de kullanılan Türk müziği, bizde bir dönem yasaklanmasına rağmen yabancı müziklere her zaman açık kapı bırakılmıştı. İngiliz şarkı sözü yazarı ve müzisyen Cat Stevens, kadife sesiyle özellikle genç insanları etkileyerek şimdiye kadar 60 milyondan fazla albüm sattı. Avrupa, müziğin çok etkili bir silah olduğunu biliyor ve kitleler üzerine organize ettiği uluslararası yarışmalarla bunu gayet güzel kullanıyor. Avrupa, enerji koridoru üzerinde bulunan Ukrayna’yı yanına çekerek Rusya’ya karşı bir hamle yapmıştı. Bu hamleye karşı Rusya, Kırım’ı işgal ederek cevap vermişti. Bu seneki Eurovision Şarkı Yarışması, Kırım'ın tekrar özerkliğine kavuşması yolunda siyasi bir mesaj ve uyarıya dönüştürüldü. Bu yarışmanın bizi ve Tatarları ilgilendiren tarafı ise, Kırım dâvâsının Dünya'ya mûsıkî yoluyla duyurulmuş olmasıdır. Cemile'nin başarısı küçümsenmeyip, alkışlanması gerekiyor. Kırım davasının lideri Mustafa Cemiloğlu’nun Sovyet Rusya hapishanelerinde yaktığı hürriyet ateşi dün oluğu gibi bugünde barış ve istiklâl için yanmaya devam ediyor.

jamala.jpg

***

Ukrayna’da Borispol Havaalanı’nda bir kahraman gibi karşılanan Cemile, olayı ve kazandığı zaferin ne anlama geldiğini şu cümlelerle dile getirdi: Yıllarca kimsenin duymak istemediği, saklanan tarihi herkes duydu. Avrupa yeteri kadar bu şarkı ile (Kırım’ın) ilhakı, savaşı, devrimi ve Ukrayna’daki diğer acıları duydu.”

Ukrayna halkı ise, Jamala’nın birinciliğini “Ukrayna’nın zaferi” olarak değerlendirdi. Doğrusu haksız da değiller. Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko’nun, Bakanlar Kurulu kararıyla Eurevision Şarkı Yarışması’nda birinci olan Kırımlı Tatar sanatçı Jamala’ya “Ukrayna Halk Sanatçısı” unvanı vermesi de bu yüzden.

61’incisi düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması, her ne kadar siyasi bir oyunun parçasını teşkil etse de Kırım Türk kızı Cemile’nin alkışlanacak başarısının, bizim televizyonlarda ve medyada yeteri kadar mâkes bulmaması ne kadar garip!

 

AZİZİM DİYOR Kİ…

Ana vatanları Kırım’dan 1944’de sürgün edilen yaklaşık 250 bin Kırım Türkünden yarısı yol boyunca vagonlarda hayatını kaybetmişti. Bunun adına günümüzde “soykırım” deniliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Balkan Arşivi
SON YAZILAR