“Tatil Cenneti” Bulgaristan

“Tatil Cenneti” Bulgaristan
Ülkede hükümetin belirlediği resmi bayramlar nedeniyle giderek artan tatil edilen gün sayısı iş çevrelerini rahatsız ediyor- Özel sektör, 117 günü tatil olan 2017'yi "tembellik yılı” ilan etti- Bulgaristan Sanayi Sermaye Birliği Genel Başkanı Velev:- “Tem

SOFYA (AA) – İHVAN RADOYKOV - Bulgaristan’da her yıl hükümet kararıyla belirlenen resmi bayramlar dolayısıyla tatil edilen günlerin giderek artması, ülkedeki iş çevreleri için büyük sıkıntı yaratmaya başladı.

Ülkede 11 resmi bayram bulunuyor. Hükümet komünizm döneminin sona erdiği 1989'dan bu yana süregelen uygulamalar neticesinde resmi bayramları hafta sonuyla birleştirince tatil süresi uzuyor. Dolayısıyla 4 günlük bir resmi bayram, bir haftalık tatile dönüşebiliyor.

Bulgaristan, 2007'de üye olduğu Avrupa Birliğinin (AB) en yoksul ülkesi. Yoksulluktan şikayet etmesine karşın AB’nin diğer üyelerinin yaşam standartlarını yakalamak için çabalamaya pek hevesli görünmeyen ülkede uzun tatiller, en çok devlet memurlarını mutlu ediyor.

Öte yandan zamana daha çok değer veren özel sektör, aynı görüşü paylaşmıyor. Özel girişimciler, hem hükümetin hem de toplumun uzun tatiller konusundaki “aşırı hoşgörüsüne” tepki gösteriyor.

- “2017, tembellik yılı”

Bulgaristan Sanayi Sermaye Birliği (AİKB) Genel Başkanı Vasil Velev, ülkenin 2017'de “tembellikte rekor kırdığını” söyledi.

Velev, sendika liderleri ile yaptığı görüşmede, “Tembellik rekorunun kırıldığı 2017'de 117 gün tatil, sadece 248 mesai günü var. Hükümetin halkımıza hibe ettiği 'uzatılmış' tatillerin ekonomiye faturası 500 milyon avro civarında. Ekonomimizin daha hızlı büyümesini istiyorsak bu sonsuz bayramlara sınır getirmeliyiz.”

Asgari iş günü sayısının belirlenmesinde ısrarını sürdüren AİKB, diğer sendikalarla görüşerek bu sayının yılda 251 gün olmasını talep etti.

AİKB’in araştırmasına göre, özel sektör çalışanların yüzde 53’ü 1 Mayıs Emekçiler Günü’nü iş başında geçirdi.

İşverenlerin yüzde 62’si de bayramlarda ek mesai ücreti ödemek konusunda zorlandıklarını itiraf ediyor.

Bulgaristan, nisan ayının ikinci yarısında hafta sonları hariç 7 gün tatil yaptı. Ardından 1 Mayıs Dünya Emekçiler Günü dolayısıyla 3 günlük tatile çıkan Bulgarlar, 6 Mayıs Ordu ve Cesaret Bayramı'nın cumartesi gününe denk gelmesinden dolayı hükümetten bir gün bayram telafisi alarak 6-8 Mayıs'ta da üç gün daha tatilin tadını çıkardı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.