Tayland'da Medya Yasa Tasarısına Tepki

Tayland'da Medya Yasa Tasarısına Tepki
Ülkedeki 30 medya kuruluşu, askeri yönetimden, yazılı basına ve internete denetim getirmeyi amaçlayan yasa tasarısını geri çekmesini talep etti

BANGKOK (AA) - Tayland'da medya kuruluşları, cunta yönetiminin atadığı Ulusal Reform İdare Meclisince hazırlanan medya yasa tasarısının geri çekilmesini istedi.

Ülkede faaliyet gösteren 30 medya kuruluşu, Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde yayımladıkları ortak açıklamada, yazılı medya ve internet medyasının denetimi için hükümet tarafından atanacak bir konsey oluşturulmasını öngören ve gazetecilere ruhsatlı çalışma şartı getiren tasarının, basın özgürlüğüne büyük darbe indireceğini belirtti.

Medya kuruluşları açıklamada, tasarıdaki "medya" tanımının, internet sitelerini, blogları ve hatta Facebook sayfalarını da kapsayan çok geniş bir çerçevede ele alındığına dikkat çekilirken, bunun günümüzde teknolojinin gelişimiyle birlikte iletişimin sosyal dinamiklerinde yaşanan değişimi kavrayamayan bir yaklaşım olduğunu vurguladı.

Kuruluşlar, cunta yönetiminin Başbakanı General Prayuth Çan-oça'dan tasarıyı geri çekmesini talep etti.

"Medya Hakları, Özgürlükleri, Etik ve Profesyonel Standartları Yasası" adı verilen tasarı pazartesi günü, 2014 yılında darbeyle iktidara gelen cunta yönetimi tarafından atanan 200 üyeli Ulusal Reform İdare Meclisi tarafından kabul edilmişti. Tasarının yasalaşması için kabine üyeleri ve ardından Kral tarafından onaylanması gerekiyor.

Tayland'da televizyon kuruluşları halen bir devlet kurumunun denetiminde. Basın kuruluşları ve internet yayınları ise yayıncılık denetimine tabi değil.

Ülkedeki askeri yönetim son dönemde kendisine yönelik eleştirileri engellemek üzere medya üzerindeki baskıyı artırmıştı. Askerlerin atadığı televizyon üst kurulu, ulusal güvenliğe aykırı yayınlar yaptığı iddiasıyla bir televizyon kanalına bir hafta yayın durdurma cezası vermişti. Öte yandan hükümet nisan ayında monarşiye ve cunta yönetimine eleştiriler getiren üç muhalifle internet üzerinden bilgi alışverişini yasaklamıştı.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.