Tayland'da yeni anayasa çalışmaları

Tayland'da yeni anayasa çalışmaları
Cunta, 7 Ağustos'ta düzenlenecek anayasa referandumu öncesi siyasi kampanya yasağı getirdii

BANGKOK (AA) - Tayland'da cunta yönetimi, hazırladığı anayasa taslağı hakkında aleni olarak görüş açıklanmasını yasakladı.

Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı General Prawit Wongsuwan, The Nation gazetesine yaptığı açıklamada, halkın anayasa taslağından hoşlanıp hoşlanmamakta serbest olduğunu ancak taslağa dair fikirlerini alenen açıklamamaları gerektiğini söyledi.

Wongsuwan "Görüşlerinizi kafanızın içinde tutmalısınız. 'Evet' veya 'Hayır oyu verin' yazılı tişörtler giyenler bunları çıkarmak zorunda kalacaklar" ifadesini kullandı.

Bir grup akademisyen pazar günü düzenledikleri basın toplantısında "Hayır oyu verin" yazılı tişörtler giyerek ordu tarafından atanan bir komitenin hazırladığı anayasa taslağına karşı çıktıklarını açıklamıştı.

Eski Başbakan Yinglak Şinavatra da takipçilerinden referandumda anayasa taslağını reddetmelerini istemişti.

Ülkede 2014 yılındaki askeri darbeyle gelen iktidarı destekleyen Demokrat Parti ise, anayasa taslağını eleştiriyor ancak taraftarlarına "Hayır" oyu kullanma çağrısı yapmıyor.

Cuntanın hazırladığı anayasa taslağı, üyelerini tamamen cuntanın atadığı bir senatoya ve parlamento dışından birinin başbakan olarak seçilmesine müsaade ediyor.

Taylandlılar, 7 Ağustos'ta ayrıca senatoya parlamentonun alt kanadıyla birlikte başbakan seçme yetkisi verilmesini de oylayacak. Bu ordunun atadığı senatörlere başbakan seçiminde veto hakkı verecek.

Tayland'da ordu, 22 Mayıs 2014'te yönetime el koymuştu. Cunta lideri General Prayut Çan-oça, kendisini başbakan ilan etmiş, senato feshedilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.