TBMM Anayasa Komisyonu Başkanvekili Petek:

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanvekili Petek:
"Cumhurbaşkanı, başkanlık yetkilerini zaten kullanıyor. Yürütmenin başı olarak bu yetkilerini kullanırken, Anayasa'daki çelişkiyi ortadan kaldıracak şekilde 'cumhurbaşkanının partisiyle ilişiği kesilir' hükmü ortadan kaldırılabilir"-"AK Parti yeni anayasa

TBMM (AA) - KADİR KARAKUŞ - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanvekili Reşat Petek, "Cumhurbaşkanı, başkanlık yetkilerini zaten kullanıyor. Yürütmenin başı olarak bu yetkilerini kullanırken, Anayasa'daki çelişkiyi ortadan kaldıracak şekilde 'cumhurbaşkanının partisiyle ilişiği kesilir' hükmü ortadan kaldırılabilir." dedi.

Petek, "partili cumhurbaşkanlığı" modeline ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Anayasaların, yasaların toplumun talepleri doğrultusunda değişebileceğini, Türkiye'nin ihtiyacı olan sistemin başkanlık sistemi olduğunu belirten Petek, başkanlık sisteminde yürütme erkinin halkın seçtiği başkan ve onun atadığı bakanlar eliyle yürütüldüğünü anlattı.

Meclis aritmetiği dikkate alındığında yeni bir anayasa ile başkanlık sistemine geçmenin mümkün olmadığını vurgulayan Petek, "AK Parti, başkanlık sistemi iddiasından vazgeçmiş değil. AK Parti yine Türkiye'nin istikrarının, hızlı kalkınmasının, büyümesinin başkanlık sistemiyle olacağı fikrinde ve bunun için çalışmalarını devam ettirecek." diye konuştu.

Şu anda güçlü cumhurbaşkanı ve güçlü başbakan ile adeta bir çift başlılık yaşandığını belirten Petek, bu durumun ortadan kaldırılması için Anayasa'nın 4-5 maddesinde değişiklik yapılmasının yeterli olduğunu kaydetti.

Reşat Petek, "Cumhurbaşkanı, başkanlık yetkilerini zaten kullanıyor. Yürütmenin başı olarak bu yetkilerini kullanırken, Anayasa'daki çelişkiyi ortadan kaldıracak şekilde 'cumhurbaşkanının partisiyle ilişiği kesilir' hükmü ortadan kaldırılabilir. Bu doğrultuda birkaç maddede değişiklik, fiili başkanlık durumunun Anayasa'ya ve hukuki sisteme uygun hale gelmesini sağlayabilir. Şu anda AK Parti'nin gündeme getirdiği budur. AK Parti yeni anayasa ve yeni anayasanın omurgasını oluşturacak başkanlık sistemi hedefinden vazgeçmiş değildir, bu anlama yorumlanmamalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

-"MHP'nin destek verebileceğini düşünüyoruz ve bekliyoruz"

AK Parti'nin "partili cumhurbaşkanlığı" teklifine MHP'den destek geleceğini tahmin ettiğini dile getiren Petek, "Milliyetçi Hareket Partisi'nin, 'terörle mücadeleye verdiğimiz fiili desteği, şartları oluştuğunda hukuki desteğe dönüştürebiliriz' mealinde açıklaması var. Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı'nın teklif ettiği 'fiili desteğin hukuki desteğe dönüştürülmesi' çerçevesinde 'partili cumhurbaşkanı' konusunda destek verebileceğini düşünüyoruz ve bekliyoruz." dedi.

AK Parti'li Petek, bugün gündeme getirilen "partili cumhurbaşkanlığı" modelinin Türkiye'de 1960 öncesinde uygulandığı yorumlarını da doğru bulmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"1960 öncesi durumla bugünü benzetmek doğru değil. Bazıları olumlu yönlerini öne çıkararak, 'Mustafa Kemal Atatürk de böyleydi, İnönü de böyleydi' diyorlar. Ne Gazi Mustafa Kemal'in ne de İsmet İnönü'nün halk tarafından cumhurbaşkanı seçildiğini söyleyemeyiz. 10 Ağustos 2014 tarihinde halk cumhurbaşkanını demokratik biçimde, gizli oy açık tasnif sistemiyle ve çok büyük bir katılımla seçti. 1960 öncesi partili cumhurbaşkanlığı meselesi veya Milli Şef olarak anılan İnönü'nün dönemini bu açıdan bunlarla mukayese edemeyiz.

Cumhurbaşkanı halktan, seçimden, demokrasiden gücünü alıyor ama o dönemde zaten seçim sisteminde sıkıntı var, açık oy gizli tasnif sistemi var. O zamanla mukayese ettiğimizde güçlü bir seçim. Halk desteğini düşünmediğimiz anda keyfilik, diktatörlük, tek adamlık meseleleri öne çıkabilir. Şu anda halka hesap veren, güçlü halk desteğiyle seçilmiş bir cumhurbaşkanlığından bahsediyoruz. Geriye dönüş veya o günkü şartlarla aynı demek doğru bir kıyas, emsal olmaz."


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.