Tbmm Başkanı Çiçek Güney Kore'de

Tbmm Başkanı Çiçek Güney Kore'de
Çiçek, Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye ile görüştü

SEUL - BUSAN (AA) - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye ile görüştü. 

Resmi ziyaret için Güney Kore’de bulunan Meclis Başkanı Çiçek, temaslarının son gününde Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye ile biraraya geldi. Kore Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleşen görüşme basına kapalı gerçekleşti. 

Çiçek’e, eşi Gülten Çiçek ve beraberindeki AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mine Lök Beyaz, AK Parti İstanbul milletvekili Ünal Kacır, AK Parti Trabzon Milletvekili Faruk Nafiz Özak, CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan ile MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz ve bürokratlardan oluşan parlamento heyeti eşlik etti.  

Kabulün ardından Seul’den DAP uçağıyla Busan kentine giden Çiçek, eşi Gülten Çiçek ve beraberindeki parlamento heyeti Türkiye’nin Fahri Başkonsolosu Park Sa-ick tarafından onurlarına verilen öğle yemeğine iştirak etti.

Meclis Başkanı Çiçek ve beraberindeki heyet daha sonra Birleşmiş Milletler Kore Anıtsal Mezarlığı’na gitti. Burada Türk Şehitliğini ziyaret eden Çiçek, resmi törenle şehitliğe çelenk koydu. Çiçek ve beraberindekiler Türk Şehitliği'ndeki mezarlara tek tek gül bıraktı.

İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından Türk şehitlerin mezarlarını ziyaret eden Çiçek ve beraberindeki heyet mezarlara tek tek gül bıraktı. Meclis Başkanı Çiçek, dua ederken gözyaşlarına hakim olamadı. Milletvekillerinin de mezarları gezerken duygulandıkları gözlendi.

- "Cumhuriyetimizi bu şehitlerimize borçluyuz" -

Çiçek, ziyaretin ardından AA’ya yaptığı değerlendirmede, şehitliğin Türk milleti için önemine dikkati çekerek, "Birleşmiş Milletler’in aldığı karar gereğince Kore Savaşı sırasında burada şehit olan askerlerimizin, vatan evlatlarının bir bölümünün metfun bulunduğu bu yer bize göre kutsal bir mekan. Kore Savaşları sırasında 15 bine yakın vatan evladı burada görev yaptı, binin üzerinde de şehit ve kayıp verdi. Bu demektir ki görev yapan her 15 kişiden 1'i bu topraklarda metfun bulunuyor" dedi.

Meclis Başkanı Çiçek, sözlerine şöyle devam etti:

"Türk vatandaşı olarak, TBMM’nin de Başkanı olarak buraya geldiğimizde ziyaret etmeyi bir vatan görevi, bir kadirşinaslık olarak kendi vicdanımda hissediyorum. Buraya ikinci kez geliyorum. Geldik Fatiha okuduk, hayırla yad ettik, mekanları cennet olsun, ruhları şad olsun. Türk askeri böyle bir asker, Türk millet de böyle bir millet. Dünyanın çok geniş coğrafyasında, gittiğimiz her yerde Türk şehitleri var; Galiçya’dan, Balkanlardan tutun, Yemen’e, Kuzey Afrika’ya ve en son Güney Kore’ye. 1950’li yılları düşündüğümüzde buraya gelen bu milletin çocukları 20’li yaşlarda, daha dünyanın ne olduğunu bilmeden, hayatın tadına ermeden hayatlarının baharında gelip buralarda şehit olmuşlardır. Elbette şehitlik bizim için son derece kutsal bir anlam ifade ediyor, kutsal bir değer. Biz onların yaşadıklarına inanıyoruz ama bize düşen de şehitlerin mirasına sahip çıkmak, davasını gönlümüzde, kalbimizde yaşatmak ve bunları da devamlı hatırlamaktır. Türk millet olarak ülkemizde neye sahipsek, neyimiz varsa biz bütün bunları, bağımsızlığımızı, devletimizi, cumhuriyetimizi bu şehitlerimize borçluyuz. Onun idrakine ne kadar çok varırsak, onların da mezarlarında ruhları şad olacak. Allah rahmet eylesin, mekanları cennet olsun, milletimizin bir defa daha başı sağolsun.”

- Çiçek, Güney Kore'den ayrıldı -

Güney Kore'de temaslarını tamamlayan Meclis Başkanı Çiçek ve beraberindekiler daha sonra Busan’dan DAP uçağıyla Ankara’ya hareket etti.

Çiçek, eşi Gülten Çiçek ve parlamento heyetini Gimhae Havaalanı’ndan Türkiye’nin Fahri Başkonsolosu Park Sa-ick, Türkiye’nin Seul Büyükelçisi Arslan Hakan Okçal ve elçilik görevlileri uğurladı. 

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.