TBMM Başkanı Kahraman Roma'da Yunus Emre Enstitüsü'nü ziyaret etti

TBMM Başkanı Kahraman Roma'da Yunus Emre Enstitüsü'nü ziyaret etti
TBMM Başkanı Kahraman, Yunus Emre Enstitüsü Roma Türk Kültür Merkezini ziyaret etti

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Türkiye'nin, büyük bir cihan devletinin varisi olduğunu belirterek, "Biz mukallit değiliz, taklide ihtiyacımız yok. Biz olalım. Benliğimize sahip olmamızı istemeyenler, bak nasıl önümüzü kesmeye çalışıyorlar. Kesemeyecekler." dedi.

Kahraman, İtalya'daki temaslarının son gününde, Yunus Emre Enstitüsü Roma Türk Kültür Merkezini ziyaret etti.

Enstitü Müdürü Sevim Aktaş, 2009'da faaliyete geçen merkezin gerçekleştirdiği kültürel ve sanatsal etkinlikler hakkında bilgi verdi.

TBMM Başkanı Kahraman da faaliyetlerin devamlılığının önemine değinerek, bu yönde çalışmaların sürdürülmesini istedi. Kahraman, bu kapsamda her ayın belli günlerinde İtalya'da yaşayan Türklere yönelik düzenli toplantı yapılabileceğini ifade etti.

İkinci Mahmut'un, Mehter'i iptal ederek Mızıka-i Humayun'u kurduğunu ve batı kültürünü getirmek için İtalyan müzisyen Donizetti'yi davet ettiğini anlatan Kahraman, "Ne yazık ki Harbiye'de her akşam saat 18.00'de Fransız Marşı Marseillaise okunurdu. Düşünün, yılların Mehterini kaldırıyoruz, yerine Mızıka-i Humayun kuruyoruz. Niye? Batılılaşıyoruz. Bizim kültürümüze ait bir gelişme değil." dedi.

Mozart'ın da Türklerden etkilenerek Türk Marşı'nı bestelediğinin hatırlatılması üzerine Kahraman, "Mozart başka. Onu getirip kendi paşamız yapmadık. Onu bizleştirmedik." değerlendirmesinde bulundu.

Türk kültürünün tanıtılması gerektiğini dile getiren Kahraman, burada şimdiye kadar Yunus Emre ile ilgili faaliyet yapılmamasını eleştirdi. Kahraman, "Bir faaliyet var ki hakkında konuşuyoruz. Faaliyetin varlığı tebriğe layık. Daha iyi olması noktasında gayret etmemiz lazım." diye konuştu.

Kahraman, birlikten kuvvet doğduğunu, Türkiye'nin büyük bir cihan devletinin varisi olduğunu belirterek, "Biz mukallit değiliz, taklide ihtiyacımız yok. Biz olalım. Bizim benliğimize sahip olmamızı istemeyenler, bak nasıl önümüzü kesmeye çalışıyorlar. Kesemeyecekler. Kardeşliğimizi unutmayacağız, tarihimize yabancı olmayacağız, Yunus Emre'ye, felsefesine, inancımıza sahip çıkacağız." dedi.

İtalya'da yaşayan Türk vatandaşlarıyla da bir araya gelen Kahraman, sorun ve talepleri dinledi. Milano ve çevresinde yaşayan Türkler, buradaki caminin yetersiz olduğunu ifade ederek, daha geniş bir yere ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.