Tbmm Başkanlık Divanı Toplantısı

Tbmm Başkanlık Divanı Toplantısı
Haklarında yakalama kararı bulunan ve yurt dışında oldukları bildirilen HDP milletvekilleri Öztürk ve Sarıyıldız'ın, Meclis Genel Kuruluna devamsızlıklarına ilişkin mazeretlerinin kabul edilip edilmemesi konusunu görüşmek üzere 9 kişilik alt komisyon kuru

TBMM (AA) - COŞKUN ERGÜL - Haklarında yakalama kararı bulunan ve yurt dışında oldukları bildirilen HDP milletvekilleri Tuğba Hezer Öztürk ve Faysal Sarıyıldız'ın, Meclis Genel Kuruluna devamsızlıklarına ilişkin mazeretlerinin kabul edilip edilmemesi konusunu görüşmek üzere 9 kişilik alt komisyon kuruldu.

TBMM Başkanlık Divanı, Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın başkanlığında toplandı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, toplantıda, TBMM Güvenlik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik Taslağı görüşülerek, kabul edildi.

Buna göre, Destek Hizmetleri Başkanlığında hazırlanan ve üst yazı gerektirmeyen araç giriş kartları haricindeki araç ve tanıtma kartı istekleri, TBMM İdare Amirliğine hitaben yazılan talep yazısının ardından düzenlenecek.

Bakan, milletvekili ve parti gruplarından gelen araç giriş kartı talepleri ile tüm yaka giriş kartları idare amiri, diğer araç giriş kartları ise Sivil Savunma Uzmanı tarafından imzalanacak.

Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre bundan sonra; siyasi partilerin il başkanları, il belediye başkanları ve il genel meclisi başkanlarının Meclis serbest giriş kartlarını İdare Amiri imzalayacak.

- HDP'li Öztürk ve Sarıyıldız'ın durumu

Toplantıda, TBMM 2. Yasama Yılı ekim, kasım, aralık dönemine ait devamsızlıklara ilişkin HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk ve HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız hakkında düzenlenen cetveller, 5 Aralık 2016 tarihinden itibaren ardışık 66 gün izin talebinde bulunan HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkcü'nün izin talebinin değerlendirilmesi ve 2. Yasama Yılında bir ay içerisinde beş birleşim devamsızlığı bulunan milletvekilleri hakkındaki cetveller de görüşüldü.

HDP'li Sarıyıldız, "durumu, uzun süren seyahatlere elverişli değildir" şeklinde Almanya'dan aldığı doktor raporunu TBMM Başkanlığına gönderdi. Bunun üzerine Meclis, Sarıyıldız'dan bu raporunu konsolosluk aracılığıyla onaylatarak göndermesini istedi, ancak rapor henüz TBMM Başkanlığına ulaşmadı.

Uzun süredir yasama çalışmalarına katılmayan Öztürk'e de TBMM Başkanlığı tarafından "mazeretlerinizi bildirin" denilerek süre verildi. Öztürk ise sürenin bittiği gün TBMM Başkanlığına yazı yazarak, "milletvekili devamsızlık cetvelini" istedi.

TBMM Başkanlığı Öztürk'e, 1 Şubat 2016 tarihinde yazı yazarak durumu hakkında Meclise bilgi vermesini talep etti. Tuğba Hezer Öztürk ise 22 Şubat 2016 tarihinde TBMM Başkanlığına gönderdiği cevapta, HDP Genel Merkezi tarafından, "1 Ekim 2016-30 Nisan 2017 tarihleri arasında partisinin yurt dışı faaliyetlerini yürütmek üzere görevlendirildiğine" dair yazıyı sundu.

Devamsızlıkları olan HDP'li milletvekilleri Öztürk ve Sarıyıldız'ın durumu ile mazeretlerinin kabul edilip edilmemesi ve Kürkcü'nün izin talebinin değerlendirilmesi konusunu görüşmek üzere, 9 kişilik alt komisyon kuruldu. Komisyon, milletvekilliği devamsızlıkları konusunda bugüne kadar yapılan işlemler ile bu işlemlerin söz konusu milletvekillerinin durumu konusunda benzerliğinin olup olmadığına bakacak.

Alt komisyonda AK Parti'den TBMM Başkanvekili, Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, Çorum Milletvekili Salim Uslu, Balıkesir Milletvekili Sema Kırcı, Hatay Milletvekili Orhan Karasayar ve Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, CHP'den Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi ile Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, HDP'den Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, MHP'den Ankara Milletvekili Erkan Haberal yer alacak.

Alt komisyon, bir hafta içerisinde hazırlayacağı raporunu TBMM Başkanlık Divanına sunacak.

Toplantıda, TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik Taslağı da görüşülerek kabul edildi. Buna göre, Meclis personelinin görevde yükselmesi için sınav yapılacak.

Musul'da Toplumsal Barış İçin Kadın Milletvekilleri Girişimi üyesi Irak'lı milletvekillerinden oluşan bir heyet ile Kırgızistan Meclis Başkanı ve beraberindeki heyetin TBMM Başkanlığının konuğu olarak davet edilmesine ilişkin öneriler de kabul edildi.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.