TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu
HDP'nin, Türkiye'nin Suriye politikasına ilişkin önergenin görüşülmesi önerisi kabul edilmedi

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulu'nda, HDP'nin, Türkiye'nin Suriye politikasına ilişkin önergenin görüşülmesi önerisi kabul edilmedi.

Partisinin önerisi üzerine söz alan HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, Türkiye'nin önemli sorunlarından birinin de dış politika olduğunu savunarak, parlamentonun ülkenin sorunları konusunda üzerine düşeni yapması gerektiğini belirtti.

Ortadoğu'nun eskisi gibi olmadığını ve bölgedeki Kürtlerin de değiştiğini kaydeden Baydemir, bölgede Sünni ve Şii hatlar üzerinden bir mücadelenin verildiğini ifade etti.

"Kürtler, Ortadoğu'da 40 milyonu aşkın bir halk, Türklerin, Farsların, Arapların ne hakkı varsa, Kürt halkının da o hakları annesinin ak sütü gibi kendisine helaldir" diyen Baydemir, "Kürt düşmanlığı politikasından vazgeçilmesi gerektiğini" vurguladı.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise "Bu ülkede Kürt düşmanlığı yoktur. Bu ülkede olan, Kürt'üyle Türk'üyle halka karşı alçakça bir saldırı içinde bulunan teröre karşı mücadeledir" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da bir Kürt düşmanlığının söz konusu olmadığını vurgulayarak, buna karşın terör örgütünü PKK'nın, Türkiye Cumhuriyeti'ne bir düşmanlığının söz konusu olduğunu belirtti.

AK Parti Adana Milletvekili Talip Küçükcan ise AK Parti'nin, bir mezhepçilik politikası izlemediğini ifade ederek, partilerinde birçok Kürt kökenli milletvekili bulunduğunu ve Kürt düşmanlığının söz konusu olmadığını kaydetti.

Türklerin ve Kürtlerin kardeşliğine vurgu yapan Küçükcan, siyasi bir statü adı altında bu kardeşliğe zarar verildiğini anlattı.

Siyasi partilerin, şiddetle arasına bir mesafe koyması gerektiğini bildiren Küçükcan, Cizre ve Sur'da yaşananları anımsatarak, "Kürtlere düşmanlık varsa orada arayın, orada. O sokakları yaşanmaz hale getirenlerde arayın" diye konuştu.

CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz da Suriye krizinin, artık Türkiye'nin iç güvenliğini etkiler bir konuma geldiğini savunarak, sorunun çözümüne ilişkin diplomatik girişimlerin zayıfladığını, şiddetin daha da çok arttığını ifade etti.

Türkiye'nin, Suriye'ye gerçekleştireceği bir kara operasyonuna karşı olduklarını belirten Yılmaz, Suriye'nin geleceğine bu ülke halkının karar vermesi ve Suriye'nin seküler bir devlet olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ ise Türkiye'nin, Suriye'de hem Rusya, hem de ABD ile karşı karşıya geldiğini kaydederek, bölgedeki muhtemel senaryoların Türkiye'yi baskı altına aldığını savundu. Özdağ, Türkiye'nin, Suriye'deki önceliğinin, bu ülkenin toprak bütünlüğünün korunması olduğunu bildirdi.

Türkiye'de terör olayları yaşanan bölgelerde sıkıyönetim ilan edilmesi gerektiğini belirten ve Fransa'da terör saldırısı nedeniyle ilan edilen olağanüstü halin tekrar uzatıldığını anımsatan Özdağ, "Kendi kendinize sorun. Paris'te mi hayat daha olağanüstü, yoksa Güneydoğu Anadolu'da mı daha olağanüstü? Yoksa bu Fransızlar olağanüstü hal manyağı gerzekler mi?" değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından oylanan öneri reddedildi.

Öte yandan, Genel Kurulu'nda, MHP'nin et ve süt fiyatlarıyla ilgili araştırma önergesinin bugün ele alınması önerisi de kabul edilmedi.

Görüşmeler sırasında AK Parti Antalya Milletvekili Gökcen Özdoğan Enç'in, muhalefete yönelik, "Sizin gibi boş boş konuşmuyoruz" sözleri üzerine, parti temsilcileri tepki gösterdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.