TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu
Türkiye ile Belçika arasında Kültür, Eğitim ve Bilimsel Araştırma Alanında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısı kabul edildi

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, Türkiye ile Belçika Fransız Toplumu Hükümeti, Valonya Hükümeti ve Brüksel-Başkent Bölgesi Fransız Toplumu Komisyonu Heyeti Arasında Kültür, Eğitim ve Bilimsel Araştırma Alanında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısı kabul edilerek, yasalaştı.

Tasarının Genel Kuruldaki görüşmelerinde söz alan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bugün istese Bakanlar Kurulu dahi toplayamayacağını öne sürerek, "Her şey normalmiş gibi zatı muhterem veda turlarına çıkmış. Fiilen hükümet yok, biz burada kanun yapmaya çalışıyoruz. Ülke yanıyor siz kültür, eğitim, bilimle ilgili kanun tasarısı getirmişsiniz. Ülkenin sorunu şu anda kültürel, bilimsel sorunlar mı? Ülke hükümetsiz kalırken siz bana eğitimden, kültürden bahsediyorsunuz." dedi.

Atıcı, Başbakan Davutoğlu'na bir darbe yapıldığını iddia ederek, "Saray darbesiyle düşürülen Başbakanınıza sahip çıkamadınız. Cumhurbaşkanı tarafından yetkileri istismar edilerek, bir darbe yapılmıştır." diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, konuşmaların çoğunda yaşanılan sürecin darbe olduğunun iddia edildiğini belirterek, "Darbe anayasayı ortadan kaldırır, hala bir darbe anayasasıyla yönetiliyoruz. Şu anda böyle bir şey var mı? Bugün yaşadığımız süreçte Sayın Başbakanımız, Genel Başkanımız bir görev değişikliği uygun görmüşler, bunu açıklıyorlar. Tabii sizin bunu anlamanız imkansız." ifadelerini kullandı.

İnceöz, yaşanılan sürece yönelik yapılan haksız itham, benzetme ve saldırılar karışsında AK Parti grubunun gösterdiği sabrın takdir edilmesi gerektiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da iddia edilenlerin aksine milletine hizmetkar olmuş bir kişi olduğunu söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de söz alarak, "Genel Başkanları görev değişimini uygun görmüş... Genel Başkanınız bütün Türkiye'nin önünde özür diledi seçmenlerden, 'bu benim tercihim değil, bir zarurettir' dedi. Genel Başkanınıza darbe yapıldı, şimdi darbeyi yapan kişiyle ilgili millete hizmetkar diyor. Bu nasıl hizmetkar 3 bin tane korumayla geziyor, 70 kat, normalden fazla örtülü ödenek kullanıyor. Bu nasıl hizmetkar 5 tane uçağı var, bu nasıl hizmetkar bin 300 tane aracı, 800 danışmanı var? Bir tane yüzükle girmiş, oğlunda 7 tane gemi, millete hizmet ediyor." dedi.

Daha sonra tasarının ikinci maddesi üzerinde soru cevap işlemine geçildi.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş da soruların görüşülen tasarıyla ilişkili olmamasını eleştirdi ve yazılı yanıt verileceğini kaydetti.

Bazı CHP milletvekillerinin sözlü sataşmaları üzerine Elitaş, "Siz maşallah her şeyden anlıyorsunuz. O kadar çok şeyi biliyorsunuz, anlıyorsunuz ki sadece mesleğinizi bilmiyorsunuz. Anca konuşuyorsunuz." dedi.

Elitaş, içtüzük gereği konu dışında konuşmalar yapılması halinde oturumu yöneten TBMM Başkanvekili tarafından ilgili milletvekilinin uyarılması gerektiğini anımsattı. Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, "Sayın Bakan ben sizi konuya davet ediyorum, konunun dışına çıkıyorsunuz." diye konuştu.

Bu uyarı üzerine Elitaş ile Buldan arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Tartışma sırasında bazı AK Parti milletvekilleri Buldan'a tepki göstererek, parmak salladı. Buldan da bağırarak, "El işareti yapmayın lütfen. Elinizi böyle yapmayın sayın vekiller. Böyle bir şey hakkınız da değil haddiniz de değil. Ben de yaparım yoksa." ifadelerini kullandı.

Elitaş da "Siz Meclis Başkanvekilisiniz, bir milletvekilini böyle azarlayamazsınız. Orada Meclis Başkanı olarak oturuyorsunuz, milletvekillerinin hakkını, hukukunu korumakla görevlisiniz. Elinizi kaldırmayın, ben de elimi kaldırırım demek hakkınız değil." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Belçika Fransız Toplumu Hükümeti, Valonya Hükümeti ve Brüksel-Başkent Bölgesi Fransız Toplumu Komisyonu Heyeti Arasında Kültür, Eğitim ve Bilimsel Araştırma Alanında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısı" kabul edilerek, yasalaştı.

Sonraki tasarı ve teklifler için komisyon ve hükümetin üyelerinin yerini almaması üzerine, TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, birleşimi, yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.