Tbmm Genel Kurulu

Tbmm Genel Kurulu
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Katırcıoğlu, alınan önlemlere rağmen çocuğa yönelik kötü muamelenin bütünüyle önlenemediğini ancak sorunun çözümüne yönelik çalışmaların artan ivmeyle devam ettiğini bildirdi

TBMM (AA) - TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, alınan önlemlere rağmen çocuğa yönelik kötü muamelenin bütünüyle önlenemediğini, ancak sorunun çözümüne yönelik çalışmaların artan ivmeyle devam ettiğini bildirdi.

HDP, Danışma Kurulu toplanamadığı için çocuk istismarının önlenmesine yönelik önergesinin bugün görüşülmesini, Genel Kurula grup önerisi olarak getirdi.

Grup önerisi aleyhinde söz alan Katırcıoğlu, çocukların, geleceklerinin teminatı, gözlerinin nuru ve en savunmasız, hassas kesim olduğunu söyledi.

Çocukların tüm dünyada aile içi şiddet, yoksulluk, savaş ve terörden olumsuz etkilendiğine işaret eden Katırcıoğlu, Türkiye'nin, çocuk haklarının kurulmasında, geliştirilmesinde önemli ilerleme kaydettiğini vurguladı.

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 1990'da imzalandığını anımsatan Katırcıoğlu, bu temel üzerinde çocukların üstün yararını gözeten pek çok yasal düzenlemeyi hayata geçirdiklerini dile getirdi. Katırcıoğlu, Çocuk Koruma Kanunu ile BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'nin temel ilkeleri doğrultusunda önemli düzenlemelere imza atıldığını, TCK'de çocuğun istismar suçunun ayrıca düzenlendiğini, 2014'teki kanunla çocuk cinsel istismarına yönelik yaptırımların daha da ağırlaştırıldığını anlattı.

Katırcıoğlu, TBMM'de çocuk odaklı çalışmaların hız kazandığını, bu konuda birçok araştırma komisyonu kurulduğunu, 2012'de yürürlüğe giren Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu ile çocuk hakları alanında kamu denetçisi görevlendirildiğini anımsattı. Katırcıoğlu, yapılan düzenlemelere, alınan önlemlere rağmen çocuğa yönelik kötü muamelenin bütünüyle önlenemediğini, ancak sorunun çözümüne yönelik çalışmaların artan ivmeyle devam ettiğini bildirdi.

Meydana gelen vakaların yargıya intikal ettirildiğini, failler hakkında gerekenlerin yapıldığını dile getiren Katırcıoğlu, bu konuların titizlikle takipçisi olduklarını söyledi. Katırcıoğlu, bu konuyu partiler üstü mesele olarak gördüklerini belirtti.

Grup önerisi lehinde konuşan HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, çocukların istismarla anılmamasını, istismarcıların değil çocukların korunmasını istediklerini söyledi. Ertan, bu kanayan yaranın en önemli nedeninin cezasız kalması olduğunu ifade etti.

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, grup önerisi lehinde yaptığı konuşmada, daha önce bu alanda kurulan Meclis Araştırma Komisyonunun rapor yazdığını, kalın kalın raporlar hazırlanmasının bir işe yaramadığını, daimi çocuk hakları komisyonunun kurulmadığını, önce zihniyetin değiştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Kayışoğlu, geçen her saniyede ülkenin bir yerlerinde minicik bedenlerin, ruhların istismara uğradığını; bütün hayatlarının karardığını, ruhlarının örselendiğini söyledi. Kayışoğlu, "Gerekli önlemleri almakla görevli olan, bu istismarları en azından azaltacak olan bizleriz. Her bir çocuğun vebali bizim üzerimizdedir. İçlerinden sessizce çığlık atan bu çocuklarımız için birlikte, etkili, gerçekçi sonuç alabilecek, samimiyetle hayata geçirecek çözümleri araştıralım, hayata geçirelim." dedi.

MHP Aydın Milletvekili Deniz Depboylu, grup önerisi aleyhinde yaptığı konuşmada, cinsel istismara maruz kalan çocukların yüzde 30'unun 2 ile 5 yaş arasında, yüzde 40'ının 6 ile 10 yaş arasında olduğunu kaydetti.

Ülkenin her bölgesinde karşılarına cinsel istismarın çıktığını dile getiren Depboylu, buz dağının görünen yüzünü gördüklerini, araştırdıkça daha fazlasını göreceklerini ifade etti.

MHP'li Depboylu, daimi çocuk hakları komisyonu kurulması çağrısında bulundu.

Konuşmaların ardından önerinin oylamasından önce AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, karar yeter sayısı istedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AK Parti'nin Meclisi kapatma acziyetine imza atttığını savundu.

Can da AK Parti'nin de çocukların cinsel istismarına karşı olduğunu, TBMM'de gerekli komisyonların kurulduğunu, çalışmaların devam ettiğini söyledi. Can, AK Parti'nin, komisyon çalışmalarını desteklediğini vurguladı.

Ramazan Can, karar yeter sayısı istemenin İçtüzük'te verilen bir hak olduğuna dikkati çekerek, bunu muhalefet isteyince iyi, iktidar isteyince kötü demenin olamayacağını belirtti.

TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, yapılan üç oylamada da karar yeter sayısı bulunamayınca birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Bu arada Can'ın karar yeter sayısı istemesini eleştiren CHP milletvekilleri ile AK Parti milletvekilleri arasında sözlü tartışma yaşandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.