Tbmm Genel Kurulu

Tbmm Genel Kurulu
Adalet Bakanı Gül:- "İstinaf kanun yolu, Türk yargı sisteminde var olan hukuki başvuru yollarını kuvvetlendirmiş, adil yargılanma hakkını daha da koruyucu bir hale getirmiştir"- "Ben, 'Geç gelen adalet, adalet değildir' anlayışıyla yapılan yargıdaki refor

TBMM (AA) - Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, istinaf kanun yolunun, Türk yargı sisteminde var olan hukuki başvuru yollarını kuvvetlendirdiğini ve adil yargılanma hakkını daha da koruyucu bir hale getirdiğini bildirdi.

Gül, TBMM Genel Kurulunda, Bölge Adliye ve Bölge İdare Mahkemelerinin İşleyişinde Ortaya Çıkan Sorunların Giderilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un görüşmelerinin tamamlanmasının ardından teşekkür konuşması yaptı.

Tasarının kanunlaşmasında emeği geçen herkese teşekkür eden Gül, "Türk hukukuna önemli bir katkı sağlayacağını düşündüğüm bu tasarının, milletimize ve yargı camiasına faydalı olmasına dua ediyorum." ifadesini kullandı.

Gül, AK Parti hükümetleri olarak 15 yılda, yargıda etkinliğin ve verimliliğin artırılması, yargılamaların makul sürede sonuçlandırılması ve adaletin eksiksiz bir şekilde nihayete erdirilmesi ve tesis edilmesi amacıyla bir takım reformları gerçekleştirdiklerini belirtti.

Bu reformların bir parçası olarak 20 Temmuz 2016'da bölge adliye ve idare mahkemelerinin faaliyete geçirildiğini anımsatan Gül, şöyle devam etti:

"Mahkemelerce verilen isabetli kararlar ve makul sürede yargılama, vatandaşların hukuki tatmini yanında bir ülkedeki adil yargılanma hakkı ve hukuki güvence varlığının da önemli göstergelerinden biridir. Bu hususların gerçekleşmesinde istinaf mahkemelerinin oldukça bir işlev üstlendiğini hepimiz yakınen takip ettik. İstinaf kanun yolu, Türk yargı sisteminde var olan hukuki başvuru yollarını kuvvetlendirmiş, adil yargılanma hakkını daha da koruyucu bir hale getirmiştir."

Bölge adliye ve idare mahkemelerinin faaliyete başladığı 20 Temmuz 2016 tarihinden itibaren, bu süre içerisinde oldukça etkin ve hızlı kararların verildiğini ve bu şekilde kamusal memnuniyetin de sağlandığını ifade eden Gül, ancak bu reformların yeterli olmadığını düşünerek ve eksikliklerin de tamamlanması amacıyla bugün Genel Kurulda kabul edilen tasarıyı Meclise getirdiklerini dile getirdi.

Gül, "Ben, 'Geç gelen adalet, adalet değildir' anlayışıyla yapılan yargıdaki reformların ülkemiz için, Türk yargı sistemi için hayırlı olmasını temenni ediyorum." dedi.

-"Rabbim utandırmasın"

Adalet Bakanlığı görevine getirilmesi nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Başbakan Binali Yıldırım'a teşekkür eden ve saygılarını sunan Gül, şunları kaydetti:

"Rabbim utandırmasın. Bu makamlar milletin, Türk Devleti'nin emanet makamlarıdır, vekalet makamlarıdır, temsil makamlarıdır. Hepsi kamu için olunması gereken ve yapıldıktan sonra da tekrar emanetin tevdi edildiği makamlardır. Rabbim, bizleri bu göreve layık gören Türk milletine, aziz milletimize, Cumhurbaşkanıma, Başbakanımıza, AK Parti grubumuza, AK Parti'nin iktidarını ayakta tutan aziz milletimize mahçup etmesin."

Gül'ün konuşmasının ardından, sıradaki tasarıların görüşülmesine geçen TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, komisyonun yerinde bulunmaması nedeniyle saat 14.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.