Tbmm Genel Kurulu

Tbmm Genel Kurulu
CHP, HDP ve MHP'nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, MHP'nin "seracılık faaliyetlerinin mevcut sorunları", HDP'nin "kadın cinayetleri", CHP'nin "uluslararası sermaye hareketleri" hakkındaki grup önerileri kabul edilmedi.

Partisinin önerisi üzerinde konuşan MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Türkiye'de yaş sebze meyve ihracatının yüzde 90'ının Mersin ve Antalya'dan yapıldığını, bu ürünlerin, özellikle sebzenin yüzde 90'ının da seralarda yetiştirildiğini kaydetti.

Girdi maliyetlerinin çok yüksek olmasının üreticilerin, çiftçilerin dış dünyayla rekabetini zorlaştırdığını ifade eden Şimşek, "Tohum ve ilaçta gümrük vergileri çok yüksektir, gübrede keza aynı ama özellikle tohumun büyük bir kısmını İsrail ve Hollanda'dan almaktayız. Maalesef yerli tohum üretiminde istenilen seviyeye gelemedik. Yerli tohum üreten firmaların mutlaka teşvik edilmesi, desteklenmesi gerekmektedir." dedi.

MHP'li Şimşek, hükümetin çiftçiye verdiği mazot desteğini artırması, gemilere ve yatlara verdiği gibi 1,70 gibi rakamlardan çiftçilere de mazot desteği vermesi gerektiğini söyledi.

HDP'nin önerisi üzerinde konuşan HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir, 2017 yılının ilk 7 ayında erkeklerin 170 kadın ve kız çocuğunu öldürdüğünü, 50 kadına tecavüz ettiğini, 126 kadının taciz edildiğini, 215 kız çocuğuna cinsel istismarda bulunulduğunu ve 237 kadına şiddet uygulandığını söyledi.

"2009 yılında 562 cinsel suç işlenmişken, 2015'te bu rakam 5 bin 340'a çıkmış, yani 10 kat artmıştır." diyen Taşdemir, Umut Vakfı tarafından paylaşılan 2016 yılındaki kadın cinayetleri haritasına göre, Türkiye'de her 2 kadından 1'inin eşinden veya birlikte yaşadığı erkekten şiddet gördüğünü iddia etti.

Taşdemir, "Kadın cinayetlerinin 96'sı tüfeklerle, 90'ı tabancalarla, 8'i beylik silahlarla, 123'ü de bıçak, satır, balta, keser gibi kesici aletlerle olmak üzere, 317'si yani yüzde 80'i silahlarla işlendi." diye konuştu.

CHP'nin önerisi üzerinde konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, "Offshore, uzak kıyılar, yani uzak vergiler, yani vergiden kaçınma değil, açık ve net bir şekilde vergi kaçırma. Vergi cennetinin açıklanmasını istiyoruz. Kim istiyor? Bunu ben söylemiyorum, 2006 yılında kurumlar vergisinde düzenleme yapıldığında Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma Bakanı olarak bu düzenlemenin altına imzasını koymuş ve 'vergi cennetleri açıklansın' demiş." ifadesini kullandı.

"Zamanın Ulaştırma Bakanı, şimdinin Başbakanı Sayın Binali Yıldırım'ın da altına imzasını attığı vergi cenneti ülkeleri neden açıklanmıyor?" diye soran Özkoç, "vergi cennetlerinin" listesinin ilan edilmesini ve kimlerin burada parası olduğunun açıklanmasını istediklerini kaydetti.

Özkoç, "Başbakanının çocuklarının offshore hesaplarında vergi kaçırmakla ilgili adı geçiyorsa 'bu bir yasal düzenlemedir' deyip bundan kendimizi kurtarabilir miyiz?" dedi.

Sataşma gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Başbakan Yıldırım'ın çocuklarının yurt dışında şirketleri olduğu ve Türkiye'den vergi kaçırdıklarının iddia edildiğini belirtti.

Başbakanın çocuklarının Türkiye'de de şirketleri olduğunu ve bunlara ilişkin vergilerini ödediklerini ifade eden Bostancı, şöyle konuştu:

"Dışarıdaki şirketler yine küresel ölçekte gemicilikle alakalı olan şirketler. Sadece onlara da has değil. Bütün bahsedilen yerler birçok ülkede gemicilik işiyle uğraşan insanların kullandığı yerler. Bu tür yerler üzerinden gidiyor. Bu, sadece Türkiye'ye, Türkiye'deki insanlara has değil, Başbakanın çocuklarına has değil. O yüzden, ne olup bittiğini gerçek bağlamına, gerçek ölçeklerine, bu işlerin, gemiciliğin nasıl yürüdüğüne, onun ne gerektirdiğine bağlı olarak okuyup değerlendirmekte fayda var diye düşünüyorum."

Konuşmaların ardından CHP, HDP ve MHP'nin grup önerileri kabul edilmedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.