Tbmm Genel Kurulu

Tbmm Genel Kurulu
AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı:"(Mladic'e müebbet hapis cezası verilmesi) Bu, elbette orada yaşanan acıları ortadan kaldırmıyor. Ama küresel ölçekte insani ve vicdani bir damarın varlığına işaret etmesi bakımından da önem taşıyor"

TBMM (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "Bosna kasabı" olarak bilenen eski Sırp komutan Ratko Mladic hakkında müebbet hapis cezası verilmesine ilişkin, "Bu, elbette orada yaşanan acıları ortadan kaldırmıyor. Ama küresel ölçekte insani ve vicdani bir damarın varlığına işaret etmesi bakımından da önem taşıyor." dedi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplandı.

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet gündem dışı söz alarak, "İzmit'teki Posco Assan" fabrikasındaki bazı işçilerin işten çıkarıldığını belirtti. Hürriyet, AK Parti'nin Kocaeli milletvekillerine seslenerek, bu işçilerin hak ve hukuklarını savunmaları gerektiğini söyledi.

AK Parti Kayseri Milletvekili Sami Dedeoğlu da gündem dışı konuşmasında, gilaburu ve kabak çekirdeğinin insan sağlığına yararlarını anlatarak, iki gıdanın da üretiminin artırılması gerektiğini dile getirdi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise Alparslan Türkeş'in 100'üncü doğum yıl dönümü dolayısıyla gündem dışı söz aldı.

Türkeş'in 25 Kasım'da dünyaya geldiğini anımsatan Akçay, Türkeş'in ülkü yolunda işkenceye uğradığını, 12 Eylül zindanlarında susturulmak istendiğini vurguladı. Bunlara rağmen Türkeş'in susturulamadığını ve kutlu davasının yok edilemediğine dikkati çeken Akçay, saldırılara rağmen ülkü çınarının büyüdüğünü ifade etti.

Akçay'ın konuşmasını MHP'li milletvekilleri ayakta alkışladı. Konuşmanın ardından Bahçekapılı da Türkeş'e Allah'tan rahmet diledi.

- "OHAL Komisyonundan beklenti yüksek"

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, UEFA Şampiyonlar Ligi G Grubu'ndan lider olarak çıkmayı garantileyen Beşiktaş'ı kutladı.

Dünya Diş Hekimleri Günü olduğunu anımsatan Usta, ağız ve diş sağlığı konusunda bir bilinçlendirme faliyeti yapılması gerektiğini söyledi. Gaziler için özel bakım evleri kurulması gerektiğini dile getiren Usta, GATA Rehabilitasyon Merkezinin yönetiminde de sorunlar bulunduğunu, bunların çözülmesi gerektiğini söyledi.

12 Mayıs'ta kurulan OHAL Komisyonundan toplumun beklentilerinin yüksek olduğunun altını çizen Usta, beklentilerin boşa çıkarılmaması gerektiğini vurguladı.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım da 20 Kasım'ın Dünya Çocuk Hakları Günü olduğunu anımsatarak, FETÖ soruşturmaları nedeniyle yurt dışına kaçmaya çalışan 5 kişilik ailenin Ege'de boğulduğunu, ölenler arasında çocukların da bulunduğunu ifade etti. Olayın birinci sorumlusunun hükümet ve yargı olduğunu iddia eden Yıldırım, çocukların sorumluluğunun herkesin üzerinde olduğunu belirterek, "Bu acı bu parlamentonun üzerine bir kara leke olarak düşmüştür." diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da Rasim Ozan Kütahyalı'nın Boşnak vatandaşlara yönelik tepki çeken sözlerini anımsatarak, olayın takipçisi olacaklarını söyledi.

Çerkez Ethem ile ilgili dizi ve tartışma programlarında ehil olmayan kişilerin değerlendirmelerde bulunduğunu anlatan Özkoç, Çerkez Ethem'in hain olup olmadığının tüm boyutlarıyla araştırması gerektiğini ifade etti.

- "Yaşanan acıları ortadan kaldırmıyor"

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinin (ICTY), "Bosna kasabı" olarak bilenen eski Sırp komutan Ratko Mladic hakkında müebbet hapis cezası verdiğini aktardı.

Bostancı, "Bu, elbette orada yaşanan acıları ortadan kaldırmıyor. Ama küresel ölçekte insanı ve vicdani bir damarın varlığına işaret etmesi bakımından da önem taşıyor. Bugün yine küresel ölçekte çeşitli emperyal hayaletlerin, kışkırtmaların, savaş suçlarının ortalıkta dolaştığı bir zamanda Lahey'deki bu yargılamaya ve bu tür etnik soykırım yapan, savaş suçları işleyenlere verilen cezaya dikkati çekmek ayrıca önem taşıyor. " dedi.

Şampiyonlar Ligi'nde grubundan lider olarak çıkan Beşiktaş'ı tebrik eden Naci Bostancı, takıma başarılar diledi.

Bostancı, Alparslan Türkeş'in, milliyetçiliğin entelektüel öncülerinden olduğunu da belirtti.

- Hayvan haklarına ilişkin düzenleme

Yerinden söz alan CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin ise hayvan haklarına ilişkin yasal düzenleme yapılması gerektiğini, ancak hükümetten gerekli desteği göremediklerini ifade etti. Engin, tüm milletvekillerini iş birliğine çağırdı.

Bunun üzerine Bahçekapılı, geçen dönem konuya ilişkin bir yasa tarasının komisyondan geçtiğini, ancak yasama yılı bittiği için kadük kaldığını dile getirdi.

Bahçekapılı, bu konuda grup başkanvekilleriyle görüşeceğini ve birkaç milletvekiliyle tasarıyı inceleyebileceklerini belirterek, "Bir hayvansever olarak en kısa zamanda bu yasa tasarısını Meclise getiririz diye düşünüyorum. Beraber çalışma yaparız. Her gruptan belirli sayıda arkadaş olur, var olan teklifleri de inceleriz. Hayvanları en yüksek düzeyde korumaya yönelik bir teklif haline getiririz. Ben bunun takipçisi olacağım, söz veriyorum." değerlendirmesini yaptı.




Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.