Tbmm İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu, Almanya'da

Tbmm İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu, Almanya'da
AK Parti İstanbul Milletvekili Yeneroğlu:- "(Almanya'daki seçimler) Hristiyan Demokratlar ve liberal olarak nitelendirilen Hür Demokratlar'ın kuracağı bir koalisyonun Türkiye için, yani Türkiye'yi bırakın Almanya'nın milli menfaatleri için daha doğru olac

FRANKFURT (AA) - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Almanya'daki federal seçimlere ilişkin Hristiyan Demokratlar ile Hür Demokratlar'ın (FDP) kuracağı bir koalisyonun hem Türkiye hem de Almanya için daha doğru olacağını söyledi.

Yeneroğlu, Türkiye'nin Frankfurt Başkonsolosu Burak Karartı'yı makamında ziyaret etti. Ziyaretin ardından başkonsolosluk binasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yeneroğlu, Almanya'daki federal seçimler, Türkiye-Almanya ilişkileri ve diaspora konularına değindi.

Seçimlerde Almanya için Alternatif (AfD) Partisinin yüzde 15'lere yakın oy alabileceği öngörüsünde bulunan Yeneroğlu, "Almanya için Alternatif' diye kendisini tanımlayan, ırkçı aslında post modern bir Nazi partisinin meclise çok güçlü bir şekilde, 70-80 milletvekiliyle gireceği çok net bir biçimde artık ortada ama Almanya'da bu konu çok konuşulmamaya çalışılıyor. Konuşuldukça daha fazla popülerleşeceği kanaati var." dedi.

Seçimler sonucunda Almanya'da partilerin renklerinden dolayı "Jamaika Koalisyonu" olarak adlandırılan ve Hristiyan Birlik partileri ile Yeşiller ve Hür Demokratların oluşturabileceği bir koalisyon hükümetinin kurulabileceğini dile getiren Yeneroğlu, ikinci bir ihtimal olarak ise iki partili bir koalisyon kurulabileceğini söyledi.

Türkiye kökenli seçmenlerin seçimlere katılmaktan ziyade siyasal katılımı güçlendirmelerinin daha önemli olduğunu vurgulayan Yeneroğlu, "Siyasal katılımımızı güçlendirmedikten sonra, partilerin iç işleyişine toplumumuz kendi yaşam gerçekleriyle, kendi düşünce dünyalarıyla nüfuz etmediği sürece, Almanya’da orta ve uzun vadede Türk toplumunun varlığını hissetmemiz zor olacaktır diye düşünüyorum. Bence bu seçimlerle ilgili üzerinde durulması gereken en önemli gerçek bu." diye konuştu.

- "Gurbetçi' tanımını aşmamız gerekiyor"

"Diaspora" kelimesini kullandığına ve "gurbetçi" tanımının kullanılmaması gerektiğine vurgu yapan Yeneroğlu, şunları söyledi:

"Çünkü basınımızın da çok yoğun bir şekilde kullandığı şu 'gurbetçi' tanımının aşılması gerektiğini söylüyorum. Yani özellikle bir serzeniş olarak lütfen bunu kabul edin. Çünkü basınımızın da bunu yoğun bir biçimde paylaştığını düşünüyorum. Şu 'gurbetçi' tanımını aşmamız gerekiyor. Gurbetçi tanımı artık bizim sosyolojik gerçekliğimizi ortaya koymuyor."

Yeneroğlu, Almanya'da Türk toplumunun büyük bir bölümünün kalıcı olduğunu dile getirdi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yeneroğlu, Almanya'da Türkiye için hangi partilerle yapılacak bir koalisyonun faydalı olacağı sorusuna, "Hristiyan Demokratlar ve liberal olarak nitelendirilen Hür Demokratlar'ın kuracağı bir koalisyonun Türkiye için, yani Türkiye’yi bırakın Almanya'nın milli menfaatleri için daha doğru olacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Yeşiller Partisi ile kurulacak büyük bir koalisyon hükümetinin Almanya'nın ve Türkiye'nin menfaatleriyle örtüşmeyeceğine dikkati çeken Yeneroğlu, şunları kaydetti:

"Yeşiller sonuçta ülkelerinin, bağımsızlıkları ve egemenliklerine saygı gösterme noktasında yeterince tecrübe edinmiş, devlet geleneklerine alışmış diplomatik nezaketi bilen bir parti değiller. Bunun da Almanya'nın bir ihracat ülkesi olması sebebiyle menfaatleriyle örtüşmediğini bizim menfaatlerimizle de örtüşmediği görülüyor. Dolayısıyla bu anlamda bakılırsa Yeşillerin arasında olduğu bir koalisyonla sürecin daha gergin geçeceğine dair bir kanaatin olacağını ifade etmek herhalde çok özel bir fikir beyan etmiş olmak olmaz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.