Tbmm İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Benli:

Tbmm İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Benli:
"Herkesi Silivri'de, Çağlayan'da, Sincan'da devam eden davaları izlemeye çağırıyoruz. FETÖ'cü darbecilerin yargılandığı bu davalar, Türkiye'nin geleceğine vurulmak istenen prangaya karşı, o gece etrafta F-16'lar ateş saçarken uçağa binen bir lider ile yed

ANKARA (AA) - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli, "Herkesi Silivri'de, Çağlayan'da, Sincan'da devam eden davaları izlemeye çağırıyoruz. FETÖ'cü darbecilerin yargılandığı bu davalar, Türkiye'nin geleceğine vurulmak istenen prangaya karşı, o gece etrafta F-16'lar ateş saçarken uçağa binen bir lider ile yediden yetmişe herkesin ortak duruşudur." dedi.

FETÖ'nün darbe teşebbüsünde yer alan darbecilerin yargılandığı Silivri, Çağlayan ve Sincan'da devam eden davaları takip eden Benli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, FETÖ davalarında adil yargılanma hakkının yerine getirilmesi ve davaların hukuk devleti ilkesine uygun yürütülmesi için gerekli her türlü çalışmanın devam ettiğini belirtti.

Benli, takip ettikleri davada başka başka dramlara şahit olduklarına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Harbiye'deki TRT binasının işgaline ilişkin davada, bir şehit eşinin, 'Küçük oğlum, bana sezdirmemeye çalışıyor ama servis şoförüne 'Babamı çok özlüyorum' demiş. ifadeleri karşısında sadece sizin eşiniz bir kahramandı, oğlunuz büyüyünce babasıyla gurur duyacak diyebildik. Ancak şehit ailelerinin acılarını hafifletmek için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız."

Benli, 15 Temmuz'da beş kurşun ve onlarca şarapnel parçasıyla yaralanan bir gazinin iki hafta önce beşinci ameliyatını geçirmesine rağmen duruşmaları takip ettiğini vurgulayarak, şunları ifade etti:

"Onlar bu ruh haliyle buraya geliyorsa ben hayli hayli gelmeliyim dedim. Boğaz köprüsü davasında, duygularınız çok fazla yoğunlaşıyor. Çünkü şehit ve gazi sayısı, yaptıkları fedakarlık örnekleri çok fazla. Adını sanını duymadığınız pek çok gaziyle duruşma salonlarında tanışmak, ne kadar çok kahraman kadınlarımız, kahraman erkeklerimiz, kahraman çocuklarımız ve hatta kahraman dedelerimiz olduğuna şahitlik etmek müthiş bir duygu. Bir hanımefendiden 'Silahı başıma dayadılar ama oradan ayrılmadım. Çünkü ben eczacıyım yerde yatan yaralıları almazsam kan kaybından öleceklerini biliyordum. Bana hakaret ettiler, tehdit ettiler, sonra silahla ateş ettiler yine de ayrılmadım. Ömür boyu bu kurşun yaraları nedeniyle ızdırap çekeceğim ama pişmanlık duymaktan iyidir, ölürdüm ama onları orada bırakmazdım.' sözlerini duydum. Böyle bir insanı nasıl tanımlayabiliriz ki? Orada pek çok yaşam hikayesi var, hepsi acı ve hüzünlü ama sadece gazilere, şehit ailelerine bırakılmayacak kadar ağır paylaşılması gereken vakalar."

Her bir vatandaşın duruşmaları takip etmesinin önemine dikkati çeken Benli, "Herkesi Silivri'de, Çağlayan'da, Sincan'da devam eden davaları izlemeye çağırıyoruz. FETÖ'cü darbecilerin yargılandığı bu davalar Türkiye'nin geleceğine vurulmak istenen prangaya karşı, o gece etrafta F-16'lar ateş saçarken uçağa binen bir lider ile yediden yetmişe herkesin ortak duruşudur. 15 Temmuz'da olanların bir daha yaşanmaması adına bu ruhu daha iyi anlayabilmek için elimizden geldiğince duruşmaları takip etmek, gazilerimize, şehit yakınlarımıza destek olmakta fayda var." dedi.

Duruşmalarda, "Ben hiçbir şey bilmiyorum, tank insanların üzesine ateş ediyordu, başımızda komutanlarımız ateş ediyordu, yere düşen insanları gördüm." şeklinde ifade veren sanıkların da dinlenmesini isteyen Benli, sanık ifadelerinin doğruluğunun görüntülerden ve mermi kovanlarının balistik incelemesinden sonra ortaya çıkacağını aktardı.

Benli, şehitlerin birçoğunun tek kurşunla kafa ya da kalplerinden vurulduğunun otopsi raporlarıyla sabit olduğunu belirtti.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Benli, şunları kaydetti:

"Türkiye hukuk devleti, yargılanma sonucu kimin doğru söyleyip söylemediği ortaya çıkacak. Birçoğu binlerce sayfayı bulan iddianamelerde suç delilleri tek tek fotoğraflarla belgenmiş durumda, kararı da bağımsız ve tarafsız mahkemeler verecek. Tanık ifadeleri de sadece şehit ve gazilere yönelik değil, Türkiye'ye karşı gerçekleştirilen eylemin boyutlarını gözler önüne sermekte."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.