TBMM KİT Komisyonu

TBMM KİT Komisyonu
Şeker Kurumu Başkanı Tekin:- "2015 yılında yaklaşık 324 bin ton beyaz şekere eş değer yüksek yoğunluklu tatlandırıcı net ithalatı gerçekleştirildi. Şeker Kanunu Tasarısı ile piyasada adından sıklıkla söz edilen yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların üretimi

TBMM (AA) - Şeker Kurumu Başkanı Hüsnü Tekin, 2015'te 324 bin ton beyaz şekere eş değer yüksek yoğunluklu tatlandırıcı net ithalatı gerçekleştirildiğini belirterek, "Şeker Kanunu Tasarısı ile piyasada adından sıklıkla söz edilen yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların üretimi ve kullanımı ile piyasa faaliyetlerinin gözetim ve denetimi de düzenleme altına alınmaktadır." dedi.

Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonunda, Şeker Kurumunun 2013 ve 2014 yılı hesapları görüşüldü.

Tekin, buradaki sunumunda, aynı miktarda kullanıldığında şekere göre 8 bin kata kadar tat verebilen yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların sektörde yüzde 10'luk paya sahip olduğunu belirtti.

Şeker Kanunun Tasarısı'nın hükümetin bir yıl içerisinde gerçekleştiriceği reformlar arasında yer aldığını ifade eden Tekin, "Tasarının 21 Aralık 2016 tarihine kadar yasalaştırılması bekleniyor. Tasarıyla yurt içi şeker talebinin yurt içi üretimle karşılanması uygulaması ve kurumsal yapı daha da kuvvetlendirilmektedir. Kayıt dışı şeker arzıyla mücadelenin güçlendirilmesi için de halihazırda şeker arzıyla kısıtlı olan denetim etkinliği hammadde temininden başlayarak üretim ve satışı da kapsayarak genişletilmekte, mevcut uygulamalara ek olarak yeni idari para cezaları da öngörülmektedir." açıklamalarında bulundu.

Yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların gıdalar içerisindeki payının dünyada olduğu gibi Türkiye'de de arttığını vurgulayan Tekin, "2015 yılında yaklaşık 324 bin ton beyaz şekere eş değer yüksek yoğunluklu tatlandırıcı net ithalatı gerçekleştirildi. Tasarıyla piyasada adından sıklıkla söz edilen yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların üretimi ve kullanımı ile piyasa faaliyetlerinin gözetim ve denetimi de düzenleme altına alınmaktadır." diye konuştu.

Kayıt dışılığın önlenmesi ve usulsüz dış ticaretin önüne geçilmesi için diğer kamu kurum kuruluşları ve kolluk kuvvetleriyle iş birliğine gidildiğini bildiren Tekin, şunları kaydetti:

"Kurumumuz usulsüz ithalat ve ihracatın önüne geçilmesi amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile veri paylaşımına ilişkin bir protokol imzalamıştır. Tek Pencere Sistemi ile bilgi ve belge akışı elektronik olarak sağlanarak firmalardan ayrıca belge istenilmesine son verildi. Kaçak ve kayıt dışı şeker arzıyla mücadele kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü ile protokol imzaladık. Bu kapsamda Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi, kaçak yollarla giren şekere ait numuneleri kurumumuzla paylaşıyor. Aynı zamanda Kaçakçılık, İstihbarat, Harekat ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanlığı ile kurumumuz kaçak ve kayıt dışı şeker arzının önlenmesi için etkin bir iş birliği içerisindedir."

- NBŞ kotası

Milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Tekin, nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotasının artırılması veya azaltılması konusunda Şeker Kurulunda son 3 yıldır bir karar alınmadığını söyledi. NBŞ'nin sağlığa etkileri konusunda Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun kararına değinen Tekin, "Bilim Kurulu karar verdiyse biz bürokrat olarak ona uymak zorundayız. Sağlık Bakanlığımızın Bilim Kuruluna inanıyorum. Türkiye'deki temel sorun aslında hareketsiz yaşam. ABD'deki NBŞ oranı yüzde 45-55 arasında." ifadelerini kullandı.

Görüşmelerin ardından kurumun söz konusu dönemlere ait hesapları ibra edildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.