"TCMB'den 50 baz puanlık faiz indirimi gelebilir"

"TCMB'den 50 baz puanlık faiz indirimi gelebilir"
Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Tufan:- "Bu hafta yapılacak nisan ayı PPK toplantısında faiz indirimlerinin devam edeceğini ifade edebiliriz. TCMB, yeni başkanıyla birlikte koridorun üst bandında 50 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirebilir"- "

İSTANBUL (AA) - Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan, bu hafta yapılacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimlerinin devam edeceği öngörüsünde bulunarak, "TCMB, yeni başkanıyla birlikte koridorun üst bandında 50 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirebilir." dedi.

Geçen haftanın önemli ekonomik gelişmeleri ile bu haftaya ilişkin beklentilerini paylaşan Tufan, piyasaların bu hafta çarşamba günü TCMB ve perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısını takip edeceğini aktardı.

Tufan, geçen hafta yurt içinde TL varlıklarını etkileyen önemli gelişmeler yaşandığına işaret ederek, "Cari açık -1,785 milyar dolar ile beklentilerden olumlu gerçekleşti. TL varlıklarının yönünü yeni merkez bankası başkanının açıklanması belirledi. TCMB'nin yeni başkanı Murat Çetinkaya oldu. Yeni başkanın PPK içinden belirlenmesinin piyasalar tarafından olumlu karşılandığını gördük. Geçen ay TCMB'nin sadeleştirme sürecine başlamasıyla birlikte koridorun üst bandında faiz indirimi gerçekleşmişti. Bu hafta yapılacak olan nisan ayı PPK toplantısında da faiz indirimlerinin devam edeceğini ifade edebiliriz. TCMB, yeni başkanıyla birlikte koridorun üst bandında 50 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirebilir." değerlendirmesini yaptı.


- "TCMB'nin faizleri düşüreceği beklentisi borsayı yükseltti"


Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Tufan, TCMB'nin faiz indireceği beklentisinin, TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre negatif ayrışmasına neden olduğunu belirterek, 2,8050 seviyelerinden bulduğu destek sonrası geçen hafta 2,87'ye kadar yükselen dolar/TL paritesinin Merkez Bankası'nın faiz kararını beklediğini vurguladı.

Agresif sayılabilecek 50 baz puandan fazla bir faiz indirimi gerçekleşirse, doların TL karşısında 2,87 direnç seviyesini aşarak yükselişlerini 2,89-2,91 bant aralığına taşıyabileceğini dile getiren Tufan, şunları kaydetti:

"Çin'den açıklanan ticaret dengesi ve büyüme rakamlarının beklentileri karşılamasının, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) küresel gelişmelerden daha az endişe edeceği beklentisine neden olduğunu söyleyebiliriz. Bu beklentilerle birlikte dolar endeksi 94 seviyelerinden yükselişe geçti. Öte yandan faiz indirimi yapılacağı beklentisi BIST 100 endeksini olumlu etkiledi. Bankacılık endeksi önderliğinde yükselişe geçen endeks 86.200 seviyelerine kadar yükseldi. Endeks TCMB'nin faiz kararı öncesinde bir miktar kar realizasyonları yaşayabilir. Ancak, 83.500 destek seviyesinin üzerinde yükselişler 87.200-88.000 direnç aralığına doğru devam edebilir.

Petrol fiyatlarının yükselmesi sonrası küresel olarak artış gösteren endekslerden BIST 100’ün de olumlu etkilediğini gördük. Merkez Bankası'nın çarşamba günü atacağı adımlar endeksin yönünü belirlemesinde etkili olabilir. Doha'da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı ülkelerin katılımıyla gerçekleşen petrol arzını dondurma görüşmeleri sonuç vermedi. Arabistan’ın İran’ın da petrol arzını dondurması gerektiğine yönelik tutumuna devam etmesi karar alınılamamasında etkili oldu. Karar sonrası petrol fiyatlarında sert geri çekilmeler yaşanırken Asya borsaları günü satıcılı geçirdi."


- "Gram altın 110 lirada tutunmayı başardı"


Murat Tufan, gram altının 110 liranın üzerinde tutunmaya çalıştığına değinerek, "Ons altın fiyatının 1.262 direnç seviyesini aşamaması sonrası tekrar 1.220 seviyelerine geri çekilse de TL'nin değer kaybı gram altının 110 liranın üzerinde tutunmasını sağladı." diye konuştu.

Dolar/TL paritesinin 2,87 direnç seviyesini aşıp yükselişlerini 2,89-2,91 bandına taşımasına ve ons altının 1.240 üzerinde kalıcılık sağlaması halinde gram altının yükselişlerini 115-117 bant aralığına taşıyabileceğine dikkati çeken Tufan, "Gram altın fiyatını şu sıralar TL’nin görüntüsü belirleyebilir. Yeni haftaya baktığımızda ise Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) perşembe günü gerçekleştireceği para politikası toplantısı ön plana çıkıyor. Geçtiğimiz toplantı da varlık alım programı miktarını yükselten ECB’nin bu toplantıda yeni bir önlem alması beklenmiyor. Ancak, ECB Başkanı Mario Draghi’nin açıklamalarında varlık alım programı miktarının daha da yükseltip yükseltilmeyeceğine yönelik mesajları aranılacak. Böyle bir mesaj çıkması halinde TL’nin değer kazandığını görebiliriz." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.