Muzaffer Kırmacı

Muzaffer Kırmacı

Tefekkür etmek için nar ayıklayın

Tefekkür etmek için nar ayıklayın

    Tam da nar mevsimi. Bu mevsimde nar tüketmek  için o kadar çok nedenimiz var ki, saymakla bitmez. Kabuğundan içindeki zarlarına kadar bu mübarek meyvenin  o kadar çok faydası var ki, sadece yararlarını anlatsak bugünkü yazımızı buna ayırmamız gerekir.
Nar, sağlık açısından özellikle kış aylarında bol bol tüketilmesi gereken bir meyvedir. Çünkü insan sağlığına olan faydalarını saymakla bitirmek mümkün değildir. Adeta bir “ilaç”, hatta antibiyotik olan nar, özellikle bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok hastalıktan korumaktadır. İçerdiği C vitamini, potasyum, demir, polyphenol, anthocyanin ve tannin adında antioksidanlar ile kolesterol ve şekeri de dengeleyen nar, kalp sağlığını koruduğu gibi, kanser hücrelerinin de gelişmesini engellemektedir. Şeker hastaları için birebirdir.
    Diyetisyenler konu nar olunca anlatacak bir çok şey bulabiliyorlar. Ben işin o bölümünden bahsedecek değilim elbette. Onu diyetisyenler zaten yapıyorlar. İletişimde çılgın zamanı yaşadığımız için bilgiye ulaşmak zaten çok kolay. İsteyen,  internetten “Narın Yararları” diye yazacak olsalar, sayfalar dolusu bilgiyi bir anda kucaklarında bulacaklardır. Ben kısaca “Nar çok yararlı, mübarek bir meyvedir” diyeyim, gerisini siz anlayın artık. Zaten lafı verenden, alan usta olmak gerektir.
    Bu arada mucitler de boş durmuyorlar, nar ayıklama aletleri yapıyorlar. Nar ayıklamak o kadar da kolay değildir aslında. Kimileri kaşığın arkası ile vurarak nar ayıklıyor ama, ben bunu tavsiye etmem  size. Çünkü bu şekilde nar ayıklandığı zaman nar taneleri ezilerek formlarını kaybediyorlar. Ayrıca nar taneleri sulanıyor. Nar ayıklama aleti ile de ayıklamayın. Bizzat elinizle tane-tane ayıklayın ve yemek kaşığı ile de afiyetle yiyin.
    Yazımızın başlığında “Tefekkür etmek için nar ayıklayın” dedik ya. İsterseniz bu konuya yoğunlaşalım.     
    Allah’ın yarattığı her şey çok mükemmel. Olağan üstü. Her biri ayrı bir mucize. Nar da o mucizelerden birisi. Narı ayıklarken o mucizeye bire bir şahit oluyorsunuz. Allah’ın ne büyük bir kudreti varmış, bunu bir kere daha anlıyorsunuz. Bir kere ayıklamakla iş bitmiyor. Her ayıkladığınızda her seferinde de ilk defa yapıyormuşcasına hayret, hayranlık, saygı ve şaşkınlık duyuyorsunuz.
    Narın ambalajı dünyada yapılabilecek  ambalajlardan çok farklı. Öyle bir ambalaj yapılamaz. Yapılırsa da ancak Allah’ın kudreti ile yapılır. Önce ağaçta bir çiçekken yavaş-yavaş şekil alıyor. Dışına koruyucu bir kabuk geçiren yaratıcı, içini de o kadar mükemmel dizayn ediyor ki,  hayranlık duymamak imkânsız. Yer-yer arasına ince koruyucu zar da yerleştiren yaratıcı bizim de tefekkür etmemizi istemiştir. Belki birçok kere nar ayıklamış ve yemişsinizdir. Ama bir kere de bu zaviyeden bakarak nar ayıklayın. Kudrete şahit olmak için bundan daha güzel bir fırsat olmaz bence.
Narla ilgili bu bilgileri de verdikten sonra bize de “Afiyet olsun” demek kalıyor.
Afiyet olsun…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muzaffer Kırmacı Arşivi
SON YAZILAR