"Tek hedefimiz şampiyonluktu"

"Tek hedefimiz şampiyonluktu"
- Galatasaray Odeabank Başantrenörü Ataman:- "ULEB Avrupa Kupası şampiyonluğu hedefini ilk antrenmanımızda belirledim"- "Final akşamı Jordi Bartomeu kupayı verirken, kendisine, 'THY Avrupa Ligi'nde yeniden birlikteyiz' dedim. Sanırım anlamıştır"- "Galatas


İSTANBUL (AA) - MEHMET FATİH DUMAN - ULEB Avrupa Kupası'nda şampiyonluğa ulaşarak önemli bir başarı elde eden Galatasaray Odeabank Erkek Basketbol Takımı'nın başantrenörü Ergin Ataman, bu hedef için inançlarını hiç kaybetmediklerini söyledi.

Ergin Ataman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sezon başında ULEB Avrupa Kupası'nda oynayacaklarının belli olmasından sonra çalışmalara başladıklarını aktararak, "Tek hedefimiz şampiyonluktu. Kendimize güveniyorduk. Bütçemizi iyi kullandığımız, transferlerimizi iyi yaptığımız, takım kimyasını iyi oluşturduğumuz takdirde, bu hedefi yakalayacağımızı düşündük. ULEB Avrupa Kupası şampiyonluğu hedefini ilk antrenmanımızda belirledim. Hak ettiğimiz bir başarıydı." dedi.

THY Avrupa Ligi'ne katılma çabalarının sonuçsuz kalmasının ardından, 29 Haziran 2015 tarihinde sosyal medya hesabından, "ULEB Avrupa Kupası'nı kazanıp, yeniden THY Avrupa Ligi'ne katılacağız" paylaşımında bulunduğunu hatırlatan Ataman, "Galatasaray Odeabank, THY Avrupa Ligi'nde 3 sezon boyunca 8-9 bin seyirci ortalamasıyla mücadele edip, iki sezonda Top 16 turu, bir sezonda ise çeyrek final oynadı. Dünyada 20-25 milyon taraftarı olan, deplasman maçlarında bile binlerce seyirciye oynayan bir kulübün, sadece bir sezon geçirdiği bazı sıkıntılar nedeniyle THY Avrupa Ligi dışına itilmesi, wild card hakkının bize verilmemesi, gurur kırıcıydı. Bunu bir motivasyon unsuru olarak kullandık." diye konuştu.

Sezon başında Avrupa Ligi nezdinden lobi çalışmaları yaptıklarını anlatan sarı-kırmızılı başantrenör, şunları söyledi:

"Avrupa Ligi Başkanı Jordi Bartomeu ile yüz yüze görüşmek istedik. Ben de yer almak istiyordum görüşmede ve biletim de hazırdı. İlk olarak Bartomeu'nun görüşmede teknik adam istemediği haberi geldi. Ardından da, 'Bu toplantıya katılın ama biz THY Avrupa Ligi takımlarını belirledik. Ancak ULEB Avrupa Kupası'na alabiliriz' denildi. Bizim açımızdan çok onur kırıcı bir şeydi ve o gün ant içtik. Yeni format içinde THY Avrupa Ligi'ne kalmamızın tek yolu da ULEB Avrupa Kupası'nı kazanmaktı. Hem çok büyük bir kupa kazandık hem de THY Avrupa Ligi'ne kalmayı başardık. Final akşamı Jordi Bartomeu kupayı verirken, kendisine, 'THY Avrupa Ligi'nde yeniden birlikteyiz' dedim. Sanırım anlamıştır."


- "En yüksek bütçe şampiyon olmuyor"


Galatasaray'ın bu sezon 6 milyon dolarlık bir bütçeyle mücadele ettiğini hatırlatan Ataman, "Sporda en fazla bütçeyi koyan takımın şampiyon olacağı kuralı yok. Bütçesi bizden çok daha fazla olan takımlar, finale dahi gelemedi." ifadelerini kullandı.

Gelecek sezon mücadele verecekleri THY Avrupa Ligi'nin çok zorlu bir kulvar olduğunu dile getiren tecrübeli çalıştırıcı, şöyle konuştu:

"THY Avrupa Ligi'nin zorluk derecesi, ULEB Avrupa Kupası'na göre çok fazla. Biz 6 milyon dolarlık bir bütçeyle bu başarıyı gerçekleştirdik. Bu bütçeyi şimdi ileriye doğru revize etmemiz lazım. Ayrıca THY Avrupa Ligi'nin değişen formatı var. Şimdi 16 takımla, kapalı bir lig oynanacak. Bu 30 hafta demek. Play-off etabını da kattığınızda minimum 40 maç. Hepsi de derbi gibi. Bazı haftalarda 2 müsabaka yapılacak. Yerel ligle birlikte haftada 3 maç anlamına geliyor. Mini bir NBA modeli oluşturuldu. Biz bunu bilerek orada yer alıyoruz. O zaman bunun planlamasını yapmamız lazım. Bütçeyi artırıp, takımı güçlendirip, kadro zenginliğini sağlayacak bir formül bulmamız lazım. Bunun da rasyonel bir basketbol ekonomisi içinde olması lazım. Yoksa açıktan gelecek paralarla, başkanın veya yöneticinin cebinden vereceği paralarla bunun dönmeyeceğini ben yakın zamanda bizzat tecrübe ettim. Galatasaray camiasının önde gelenlerinin de bu takıma sponsorluk yapmaları, taraftarın destek vermesi gerekir."

Yeni sezon planlamasında mayıs ayının büyük önem taşıdığına dikkati çeken Ataman, "Mayıs ayı hepimiz için çok önemli. Haziran ayı çok geç olur. Haziran ayında tüm THY Avrupa Ligi takımları kadrolarını şekillendirmiş olur. Suni bir bütçeyle yola çıkamazsınız. Biz bunu geçmişte gördük. Bir takım bütçeler konuşuldu ama sezonun ikinci ayında bu bütçeler patladı ve geçen seneki sıkıntıları yaşadık. Gelecek sezonki gibi bir maraton içinde bunu yaşadığınız zaman, içinden çıkılmaz bir hal oluşur. Bugün büyük bir ödül olarak gelen hak, sizin için ızdıraba dönüşür. Taraftar kazanmak istiyor. Ben kazanmak isteyen bir hocayım. Mutlaka iddialı bir takım kurmak zorundayız." şeklinde görüş bildirdi.


- "Minimum 9-10 milyon dolar bütçe gerekli"


Ergin Ataman, sarı-kırmızılı takımın gelecek sezon vereceği mücadelelerde başarı sağlayabilmesi için 9-10 milyon dolar bütçeye ihtiyacı olacağını kaydetti.

"İyi oyuncuları kadroya dahil etmek için iyi bir bütçe ayırıp, onları gelmeye ikna etmeniz gerekiyor." değerlendirmesinde bulunan Ataman, "Galatasaray büyük bir kulüpse, büyük oyuncuları almak için gerekli kaynağı oluşturmak zorundayız. Bu sezonki 6 milyon dolarlık bütçe yeterli olmaz." dedi.

THY Avrupa Ligi'nde oynayan Türk takımlarının bu sezonki bütçelerinin 20-30 milyon avro seviyelerinde bulunduğunu anlatan sarı-kırmızılı teknik adam, "Keşke Galatasaray'ın da ekonomik gücü diğer kulüplerimiz kadar olabilse. Bir takım sıkıntılar yaşanıyor ve bunlar aşılacaktır. En az 9-10 milyon dolarlık bir bütçe gerektiğini söylüyorum. Bu bütçeyle THY Avrupa Ligi'nde şampiyon olamazsınız ama Galatasaray taraftarına heyecan verecek bir takım kurabilirsiniz. Seksen maçlık bir periyodun içinde her şey var. Sakatlıklar olabilir. Galatasaray Odeabank'ın THY Avrupa Ligi'nde anlamlı bir macerası olabilmesi için, minimum 9-10 milyon dolarlık bir transfer bütçesine ihtiyaç olacak." şeklinde konuştu.

Gelecek sezonun kadro planlamasıyla ilgili ipuçları veren Ataman, "Öncelikle temel kadroyu mutlaka korumamız lazım. Sıfırdan başladığınız hiçbir şey çok iyi olmaz. Geçen sene Sinan Güler ve Vladimir Micov'u tutup, üzerine bir takım inşa ettik. Bu şekilde ULEB Avrupa Kupası'nı kazandık. Bu takımda 6-7 temel oyuncuyu tutup, 3-4 iyi transferle THY Avrupa Ligi'nde heyecan verici bir kadro kurabiliriz. Zaten 9-10 milyon dolar bütçeye ihtiyacımız olduğunu, bunu düşünerek söylüyorum. Sıfırdan başlasak, bu bütçe yetmez." ifadelerini kullandı.


- "Önemli olan sözleşme değil, ortak hedef"


Ergin Ataman, gelecek sezon sarı-kırmızılı ekibin başında yer alıp almayacağı konusunda, "Galatasaray'la devam eden bir sözleşmem var. Sözleşmeden daha önemli olan ise ortak bir hedef için birlikte çalışabilmek." dedi.

Teknik adamların, başarısız olduklarında gönderilebildiklerini veya kulüple ortak hedef göremediklerinde ise ayrılabildiklerini anlatan Ataman, "Her iki tarafın da böyle bir ayrılık istediğini sanmıyorum. Ben uzun yıllar bu görevde kalıp, THY Avrupa Ligi'nde Galatasaray'ı en tepeye çıkarmak istiyorum. Bunun için de bir takım imkanların sunulması gerekiyor. Mayıs ayı içinde bu tablo ortaya çıkacaktır." diye konuştu.

İspanyol ekibi Real Madrid'in kendisine teklifte bulunduğu iddialarını yalanlayan sarı-kırmızılı çalıştırıcı, "Real Madrid'den herhangi bir teklif almadım. Bunun hangi kaynaktan, nasıl çıktığını bilemiyorum. Sezon devam ederken bu tip kulüplerde transfer görüşmesi olmaz. Bizim gibi hedefleri olan hocalar da sezon bitmeden, çok büyük bir kulüple de olsa görüşmezler." şeklinde görüş belirtti.


- "Kulüp üyesi oldum"


Tecrübeli teknik adam, Galatasaray Yönetim Kurulu'nun kendisini kulüp üyesi yaptığını açıkladı.

Başkan Dursun Özbek'e ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür eden Ataman, "Dün aldıkları bir karar ile bana üyelik verdiler. Üyelik kartımı da yakında alacağım.Benim düşündüğüm ve istediğim bir şeydi. Lig şampiyonu olduğumuz yıl da böyle bir imkan olmuştu ama ihmalkarlığımdan kullanamamıştım. Sicil kurulundan bana ulaştılar ve üye numaramı söylediler. Benim için gurur kaynağı." değerlendirmesinde bulundu.

Profesyonel kariyerine 10-15 yıl daha devam etmek istediğini söyleyen Ataman, ardından üye olarak kulübe de fayda sağlamaya çalışabileceğini anlatırken, "Yöneticilik için şimdiden geleceği düşünmek zor. Bir gün yöneticilik yapma durumum olursa da seve seve çalışırım." şeklinde konuştu.


- "Dörtlü Final'de Fenerbahçe'yi şanslı görüyorum"


Ergin Ataman, THY Avrupa Ligi Dörtlü Final etabında mücadele edecek Fenerbahçe'nin şampiyon olabileceğine inandığını aktardı.

Sarı-lacivertli ekibin THY Avrupa Ligi'nde müthiş bir sezon geçirdiğini dile getiren Ataman, sözlerini şöyle tamamladı:

"Grupları lider bitirip, play-off etabında geçen yılın şampiyonu Real Madrid'i saf dışı bıraktılar. Başlarında da Avrupa'nın en kariyerli hocası var. THY Avrupa Ligi şampiyonluğu konusunda Fenerbahçe'yi çok şanslı görüyorum. ULEB Avrupa Kupası'ndan sonra, aynı sezon içinde THY Avrupa Ligi'ni de bir Türk takımı kazanırsa, spor tarihimiz için çok ciddi başarı olur. Kendilerine başarılar diliyorum ve bunu gönülden söylüyorum. İnşallah onlar da kazanırlar ve Türk basketbol ekolünün nerelere geldiği bir kez daha ortaya çıkar. Dörtlü Final için Berlin'e gitmeyi düşünüyorum. Maç programları müsait olursa ve bilet de bulabilirsem, Dörtlü Final'de Türk bayrağıyla Fenerbahçe'yi desteklemek istiyorum."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.