"Tek Vatan Tek Bayrak - Hey Onbeşli" Oyunu Sahnelendi

"Tek Vatan Tek Bayrak - Hey Onbeşli" Oyunu Sahnelendi
Yönetmen Gönüllü:- "Zorlu süreçlerden geçiyoruz ve tek vücut olmak zorundayız. Bu topraklar tek bir vatan. Bu topraklarda tek bir bayrak dalgalanacak. Biz de bunu anlatmaya çalıştık"- "Türkünün gerçek hikayesini anlatıyoruz. Oynak bir türkü olarak gözükür

İSTANBUL (AA) - "Hey Onbeşli" türküsünün hikayesini konu edinen, "Tek Vatan Tek Bayrak - Hey Onbeşli" adlı oyun tiyatroseverlerle buluştu.

Yer yer komedi unsurları içeren dram türündeki oyun, Eyüp Kültür Sanat Merkezi'nde sahnelendi.

Oyunu türkünün gerçek hikayesinden uyarlayan ve yöneten Musa Gönüllü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hey Onbeşli" türküsünün, yanlış algılandığını söyledi.

Gönüllü, türkünün sanıldığı gibi eğlenceli bir hikayeye sahip olmadığına dikkati çekerek, "Hem türküyle ilgili yanılgıları ortadan kaldırmak, hem ülkemizin sıkıntılarını ortadan kaldırmaya çalışmak amacıyla bu türküyü uyarladık ve bugüne uygun bir şekle getirdik. Zorlu süreçlerden geçiyoruz ve tek vücut olmak zorundayız. Bu topraklar tek bir vatan. Bu topraklarda tek bir bayrak dalgalanacak. Biz de bunu anlatmaya çalıştık." dedi.

Oyunda, türküde geçen "Hediye"ye aşık "Hüseyin" karakterini canlandıran Fatih Küçük de yüzyıllardır Anadolu toprakları üzerinde oyunlar oynandığını dile getirdi.

Küçük, Anadolu'nun birlik duygusuna çok iyi hakim olduğunu belirterek, "Son yaşadığımız olaylar da dahil olmak üzere, buralarda gözü olan, inancımızı yok etmek isteyen dış güçler her zaman aktif haldeydiler ama her seferinde bu milletin iç gücü ortaya çıktı. Kökenine bakmadan Kürd'ü, Çerkes'i, Laz'ı, Türk'ü zor durumlarda bir olmayı, birlik olmayı becerebilmiş ve meselelerin hepsinin üstünden gelmeyi başarmışlardır." diye konuştu.

- Tek perde 75 dakika

Oyunda, insanları bir arada tutan milli manevi duyguları anlattıklarını vurgulayan Küçük, şunları kaydetti:

"Türkünün gerçek hikayesini anlatıyoruz. Oynak bir türkü olarak gözükür ama orada bir ağıt vardır. O ağıtta da 'onbeşli' derken 15 yaşındaki gençler değil, 1315 doğumlular kastedilir. Orada 15 yaşındakiler değil, 17 yaşındaki gençler askere alınır. Arkasına, ailesine, yavuklusuna bakmadan, koşa koşa cepheye gider ve vatanını savunur. Biz de bugünlere geliriz. En yakın zamanda 15 Temmuz'da da yaşadık bunu."

"Sanat Mahsulleri Ofisi" tarafından sahnelenen oyunda ayrıca, Elif Seçgi̇n, Duygu Gönüllü, Zafer Tanrıöven, Sevgi Kalender, Berkcan Kılıç, Nagihan Yıldız, Nihan Güneş, Musa Gönüllü, Zafer Ayaz ve Demet Şimşek de rol alıyor.

Yaklaşık 75 dakika süren tek perdelik oyunun konusu şöyle:

"Hediye ve bey oğlu Hüseyin birbirini sevmektedir. Hüseyin durumu ailesine zor da olsa anlatır. Hüseyin'in babası Hediye'yi ailesinden ister ve istedikleri olur ama bir sıkıntı vardır. Bir seferberlik emriyle, 1315 doğumlu herkes askere çağrılır. Askere çağrılanlar ardına bakmadan vatan savunmasına gider. Bu 17 yaşını yeni doldurmuş gençlerin arasında Hüseyin de vardır. Gözü yaşlı Hediye'nin hikayesi burada başlar."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.