Uğur Özteke

Uğur Özteke

Teknik servis gözyaşınız olmasın

Teknik servis gözyaşınız olmasın

Bugün yine bu şehirde yaşanmış üzücü, dahası düşündürücü bir olayı “kötü örnek” olarak, her an sizin de bizim de başımıza geleceğini düşünerek, ibretlik olarak paylaşmak istiyorum.

Şehrin en büyük kurumlarından birinde resmi görevli ama yaş olarak bizden küçük bir dostumuz aradı.

Olayı bire bir annesi yaşamış. Kendisinin devreye girmesi ile üzücü hadiseyi belli yerlere kadar nasıl taşıyabildiğini uzun uzadıya anlattıktan sonra “Uğur abi senden ricam bu konu ile ilgili vatandaşlarımızı okurlarınızı aydınlatın. Bu iş her an hepimizin başına gelebilir ve sonunda üzülen taraf yine biz oluruz” diyordu.

…………..

 

Olay bize aktarıldığı şekilde şöyle gerçekleşir;

 

Bir annemizin çamaşır makinesi bozuktur. Yani istenildiği gibi çalışmamaktadır. Anne kızına “alo” denildiği zaman gelebilecek bir teknik servisi bilgisayardan bulmasını ve çağırmasını ister. Kızı bilgisayara girer ve “Konya teknik servis” diye arama motorundan aratır. Ve gördükleri servis numaralarından birini ararlar.

Hani zaman zaman teknolojik yardım alıyor ve hepimiz bu tür aramaları yapıyoruz. Çünkü artık eski mahalle tamircisi elektrikçisi diye bir şey kalmadı.

Demek ki, büyükşehir olmak ya da teknolojiden faydalanmak böyle bir şey.

Kızcağız numarayı arar. Bir bayan çıkar. Durum olduğu gibi bayana aktarılır. Adres ve ulaşılacak telefon numarası verilir. Bir süre sonra bir erkek arar ve durumu teyit ederler. Kısa bir süre sonra iki genç teknik destek için eve gelirler, ama yaşları 16 ve 17’dir. Birinin yaşı diyelim ki yanıldık hadi 18 olsun. Teknik yetkili servis elamanları olarak makineye bakarlar. Bu arada anne gençlere şöyle der “Yavrum bakın da eğer makinenin ömrü doldu ise fazla masraf yapmayalım. Gerekirse makineyi değiştirelim” der.

Gençler bakarlar ve “Teyze parça değiştireceğiz. 250 lira. Senin makinen çok iyi. Şimdi bu makinelerden kalmadı artık” derler.

Teyzemiz sevinir. 250 liraya makinesi yine eskisi gibi olacaktır. Kabul eder. Gençler parçaları kendilerince değiştirirler teyzeye bir kağıt imzalatırlar ve 250 lirayı alarak giderler.

Akşam olur. Teyze kirlileri makineye atar ve çalıştırmak ister.

Ama o da ne?

Makine yine eski bildiğiniz gibidir.

İyi yönde hiçbir şey olmamıştır.

Hemen önce evin babasına sonra kıza iletilir.

Ertesi sabah tekrar aranan o telefon aranır. Santrale çıkan bayana durum aktarılır. Bayan yine aynı teknik servisin telini verir. Aynı telefon aranır. Hem de defalarca telefona kimse bakmamaktadır.

Bu arama olayı birkaç gün devam eder.

Eve çağrılan bakımı yapan ve parayı alan teknik servis aramalara cevap vermemektedir.

……………..

Yıllık izinden dönen ve durumu öğrenen evin oğlu bizimde dostumuz olan genç arkadaşımız aynı aramayı yapar.

Bu kez karşı taraf hemen “alo” der.

Bizim dostumuzda uyanık ya.

Arızayı anlatır ama bu kez annesinin adresini vermez. Kendi evinin adresini verir. Çünkü bize de ifade ettiği gibi bu gençlerin niyetinden artık şüphelenmiştir. Annesinin evinin adresini verseler teknik servisin dikkatini çeker ve bu telefona da bir süre sonra bakılmaz.

Bizim bürokrat tedbirini alır ve beklemeye başlar.

Annesinin de tarif ettiği aynı iki teknik servis elamanı genç adrese gelirler.

Bizimki gençleri bahçede kamelyanın altına çeker durumu olduğu gibi tek tek anlatır. Avukat olduğunu belirtir ve durumun düzeltilmesini ister.

Bize anlatılana göre iki genç teknik servisçi son derece pişkindir. Durumdan hiç etkilenmemişlerdir. Hatta bizim arkadaşa bile diklenirler “Sizin bize karşı yaptığınız yasal değil. Kameralar çekiyor. Bizi tehdit ediyorsunuz, bizi gasp ediyorsunuz …” filan da derler.

Bizimki o zaman durumu polise bildireceğini söyler ve polisi arar. Bir süre beklemeye başlarlar.

Bu arada bizim arkadaşımız gençlere “Yanlış yapıyorsunuz. Annemi ağlattınız başkalarını bari ağlatmayın” derken gençlerden biri elini cebine atar ve “Abi al şu 250 lirayı teyze ağlamasın. Biz o makineye yeni parçalar koymuştuk. Onları alırız” der parayı verirler ve çeker giderler.

Arkadaşımızın dediğine göre de polis hala gelmemiştir ve daha sonra da gelmeyecektir.

………

Genç dostumuz durumu çok daha detaylı bir şekilde anlattıktan sonra “Uğur abi ricam şu. İşin parasında pulunda değiliz. Bu internet ya da arama motorları bir kontrol altına alınmalı. Anneler aileler kadınlar ya da erkekler kandırılmamalı. Dahası bizim gibi internette teknik servisi gören insanlar bazı suistimalcılar nedeni ile işini adam gibi yapanlar içinde aynı kefeye konulmamalı.

Dürüst ve samimi teknik servisçiler ile daha yolun başında işin sahtekarlığı ile para kazanma peşinde olanlar ayıklanmalı. Toplum bilinçlendirilmeli. Bu da sizin göreviniz” diyordu.

………..

Çok doğru söylüyordu.

Biz de kendisine şimdi huzurlarınızda teşekkür ediyoruz.

Allah hepimizi cümlemizi yanlış ya da sahtekar insanlardan iyi niyeti suiistimal edenlerden korusun inşallah.

 

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

 

Dünyada lekesiz bir alından daha güzel bir şey var mı?

 

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

 

Meram Yeni Yol’da yaya bayanlar kırmızı ışık yanarken bir yandan telefonla konuşup bir yandan da gelen araçlara dahi bakmayıp karşıdan karşıya geçmedikleri zaman daha iyi ADAM oluruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Uğur Özteke Arşivi
SON YAZILAR