Teknoloji Geliştirmeye Vergi İstisnasında Belge Koşulu

Teknoloji Geliştirmeye Vergi İstisnasında Belge Koşulu
Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde faaliyet gösteren ve vergiden istisna düzenlemesi kapsamına giren mükelleflerin gayri maddi haklarından elde edilen kazançları dolayısıyla bu istisnadan yararlanabilmesi için söz konusu hakların patent veya fonksiyonel ol

ANKARA ( AA) - Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde faaliyet gösteren ve vergiden istisna düzenlemesi kapsamına giren mükelleflerin gayri maddi haklarından elde edilen kazançları dolayısıyla bu istisnadan yararlanabilmesi için söz konusu hakların patent veya fonksiyonel olarak patente eşdeğer belgelere bağlanması zorunluluğu getirildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu'nun vergiden istisna hükmü kapsamına giren, bu bölgelerde faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin gayri maddi hakların satışı, devri veya kiralanmasından elde edilen kazançları dolayısıyla istisnadan yararlanılabilmesi için bu hakların niteliğine göre tescile veya kayda yetkili kuruma başvurması, patent veya fonksiyonel olarak patente eşdeğer belgelere bağlanması gerekiyor.

Karar kapsamında faydalı model belgesi, tasarım, telif hakkı, entegre devre topografyası, yeni bitki çeşitlerine ait ıslahçı hakkı tescil belgesi ve benzeri belgeler fonksiyonel olarak "patente eşdeğer belge" kabul edilecek. Söz konusu karar, sipariş üzerine yapılan ve doğabilecek tüm gayri maddi hakların sözleşme hükümleri çerçevesinde siparişi verene ait olacağı işlerde olduğu gibi faaliyeti gerçekleştiren lehine gayri maddi hak doğmayan durumlarda, mükelleflerin bölgedeki faaliyetleri dolayısıyla elde edeceği kazançları kapsamayacak. İlgili mevzuat çerçevesinde telif hakkı tescil belgesine bağlanan yazılım faaliyetlerinden elde edilen kazançlar için mezkur istisnadan yararlanılabilecek.

Son 5 hesap döneminin ortalaması dikkate alınmak suretiyle, gayri maddi haklardan elde edilen yıllık brüt gelirleri 30 milyon lira ve dahil olduğu şirketler grubunun (herhangi bir gruba dahil değilse kendisinin) yıllık net satış hasılatı toplamı 200 milyon lirayı aşmayan mükelleflerin Ar-Ge faaliyetlerine yönelik patentlenebilirlik kriterlerini taşıyan gayri maddi haklardan ve ilgili mevzuat kapsamında aranan şartları haiz tasarım faaliyetlerinden doğan gayri maddi haklardan elde ettikleri kazançları, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından alınan proje bitirme belgesine dayanılarak istisnadan yararlandırılacak.

İstisnanın uygulanacağı kazanç kısmının tespitinde, gayri maddi hak satın alma bedelleri ve ilişkili kişilerden sağlanan fayda ve hizmet bedelleri toplam harcama tutarına dahil edilirken, nitelikli harcamalar tutarına dahil edilmeyecek. Ancak Avrupa Birliği'ne tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren vergilendirme döneminin sonuna kadar, yurt içinde yerleşik ilişkili kişilerden sağlanan fayda ve hizmet bedelleri nitelikli harcamalar tutarına eklenebilecek. Aynı süre içinde, bu bölgelerde faaliyette bulunan bir başka kurumla devir, birleşme veya bölünme işlemine girişilmesi halinde devralınan, birleşilen veya bölünen kurum tarafından daha önce bu bölgelerde yapılmış olan nitelikli harcamalar da aynı muameleye tabi tutulabilecek.

Mükellefler nitelikli harcama tutarını yüzde 30'una kadar artırabilecek, bu şekilde artırılan nitelikli harcama tutarı toplam harcama tutarını aşamayacak.

Maliye Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının müştereken yürüttüğü karar, bugünden sonra bölgede başlatılacak projelerden elde edilen kazançlar ile bu tarihten önce başlatılmış projelerden 30 Haziran 2021'den sonra elde edilen kazançlara uygulanmak üzere bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.