TEOG'da 2 soru hatalı mı?

TEOG'da 2 soru hatalı mı?
TEOG'da 2 soru hatalı mı?

Özel Türmak Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Neşet İnmez  2015-2016 eğitim öğretim yılından gerçekleşen Nisan ayı TEOG Sınavı sonrası öğretmenler  ile yaptıkları değerlendirme sonucunda T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinden bir sorunun hatalı olduğunu ifade etti.

Özel Türmak okulu Sosyal  Bilgiler Öğretmeni Neşet İnmez'in aöıklaması şu şekilde:

Atatürk’ün çocukluk dönemini yaşadığı

Selanik’in taşıdığı özelliklerden bazıları

şunlardır:

I. Farklı milletler bir arada yaşamıştır.

II. Önemli fikir akımlarının etkisindedir.

III. Zengin bir basın-yayın hayatı vardır.

IV. Çok uluslu bir yapıya sahiptir.

Bu bilgilerin sosyal ve kültürel özellikler

olarak sınıflandırılması aşağıdakilerin hangisinde

doğru yapılmıştır?

SOSYAL                       KÜLTÜREL

A) I ve II.                       III ve IV.

B) I ve IV.                      II ve III.

C) II ve III.                     I ve IV.

D) II ve IV.                    I ve III.

 

Yukarıda verilen TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi sorusu MEB’in belirlemiş olduğu  kaynak kitaplarında anlatılan bilgilere göre, farklı bir şekilde sorulmuştur. Bizler MEB’in kaynak kitaplarındaki kazanımlarına göre Selanik şehrinin özelliğini sosyal kültürel yapısı olarak bir arada vermişken  MEB yapmış olduğu 28 Nisan 2016 TEOG sınavında sosyal  ve kültürel  yapıyı farklı değerlendirmeye alarak sormuştur. Bu durum öğrencilerimizin soruyu anlamasını zorlaştırarak kavram karmaşasına neden olmuştur.

Sorunun B şıkkında geçen I. Öncüldeki bilgi ile IV. Öncüldeki bilgi hemen hemen aynı anlama gelmektedir. I. Öncüldeki farklı milletlerin bir arada yaşaması ve IV. Öncüldeki çok uluslu bir yapıya sahiptir bilgisi sosyal özelliği kapsadığı gibi kültürel özelliği de kapsamaktadır. Öğrencilerin   I. ve IV. Öncülleri sosyal özellik olarak görmesi kadar, kültürel özellik olarak görmesi de doğaldır.

Neticede bu soruya sınava giren 52 öğrencimizden 44’ü C şıkkı cevabını vermiştir. Bu soruda yaşanan karışıklık öğrencilerimizin mağduriyetine sebep olmuştur. Diğer okullardaki Sosyal Bilgiler öğretmenleriyle yaptığımız görüşmelerin sonucunda aynı mağduriyetin yaşandığını öğrenmiş bulunmaktayız. MEB’in kaynak kitaplarındaki verilen bilgilerle, bu sorunun verilme durumu çelişmektedir.

Sorunun iptal edilmesi ve öğrencilerimizin mağduriyetinin giderilmesi adına yetkili kurumlara gerekli itirazları yapacağımızı kamuoyuna duyururuz.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum