Uğur Özteke

Uğur Özteke

Teravih çıkışı, alkol kontrolü!

Teravih çıkışı, alkol kontrolü!

Konya Huzur şehri, Konya mübarek şehir, Konya’da oruç bir başka güzel…

Şehir ve şehir insanı adına tüm bu güzellikleri çoğaltarak büyütebiliriz. Ancak bu bir yerde bizi rehavete sokar. Can ve mal güvenliğimizi korumakla görevli olan polis ise asla bu rehavete girmez. Girdiği anda zaten biz bittik demektir. Burası Konya’da olsa.

Ama bu şehirde yıllardır oda başkanlığı yapan 60 küsur yaşlarında bir abimizin yanında eşi varken teravih namazı çıkışında ömründe ilk kez alkolmetreyi üflemesi o kadar ağırına gitmiş o kadar dokunmuş ki anlatamam.

Bu büyüğümüz önce bize aşağıda ki şu satırları mail olarak atmıştı;

“Uğur kardeşim sana bir ramazan akşamı teravih sonu trafik polisleri ile yaşadığım olayı anlatmak istiyorum.

23 Haziran Salı günü Topraklık Yakutlu Kursunda iftara eşimle beraber iftara davetli idim. Yemek sonrası akşam namazı, teravih namazını kursta kıldık. Arabama bindim saat 23.30 eşimle beraber eve gidiyorum üçler mezarlığı yanından geçen yolu kapatmışlar. Köşk lokantasının karşısında Büyükşehir Belediyesinin yaptığı eski Konya evleri önünde trafik polisi sanki hız limitini aşmışım, kırmızı ışıkta geçmişim, hatalı sollama yapmışım veya trafik kazasına karışmışım gibi elindeki lambayı sallayarak benim önümdeki aracı ve beni durdurdu.

Ana caddeden onlarca araç Karatay Belediye binasına doğru akmakta. Trafik polisi evraklarımı istedi verdim aracın yanına götürdü. Ben de hanıma “merkeze soracak” dedim. Arabamın içerisinden öndeki arabayı seyrediyorum. Sürücüsünü aşağı indirdiler 35 yaşlarında sakallı bir genç alkol muayenesi yapmak için alkol metreye üflettiler alkolsüz çıktı ki gülerek evraklarını aldı gitti.

Hanıma “benim de alkollü olup olmadığımı kontrol edecekler” dedim. Beni arabadan indirmeden diğer trafik polisi elinde alkolmetre ile geldi camı açtım “üfle” dedi. “Memur Bey benim yaşım 67 ehliyetimi, 47 yıl önce aldım ömrümde hiç alkol kullanmadım teravih namazından hanımımla geliyorum” dedim.

Trafik polisi, “Ben ne bileyim senin teravih namazından geldiğini” dedi. “Üflemez isem beni hastaneye mi götüreceksin” dedim ve arabanın içerisinden yerimden aleti üflemeye başladım. Bir, iki, üç denemeden sonra (mübarek ramazan gecesi polis inanmadı ama) alet, benim alkolsüz olduğuma inanarak “temizdir” dedi.

Ehliyetimi ruhsatımı getiren trafik polisine “Bana inanmadınız alkol muayenesi yaptınız. Kontrol 10 dakikayı geçti, bu süre içerinde o caddeden 100’den fazla araç geçti. Sordum “onları neden durdurmadınız?” “Ancak iki araçlık yerimiz var sizden sonra kim gelirse o iki sürücüyü durduracağız” dedi.

Ben de “Konya’da alkollü kişilerin yoğun olduğu yerler var oralarda kontrol yapın” dedim.

Trafik polisi “oralarda da ekiplerimiz var amirlerimiz bize bu gece 30 kişiye trafikte alkol muayenesi yapmamızı bildirdiler görevimizi yerine getiriyoruz ayrıca senin bir gocunduğun bir şey var galiba neden itiraz ediyorsun uzun etme al evraklarını yoluna devam et” dedi.

Mübarek ramazan gecesi sahur önü Konya’da trafikte yapılan alkol muayenesi ne kadar doğru?

100 araç sürücüsü içerisinde iki kişiyi kontrol etmekle amaca ulaşıldı mı? Yoksa görev yerine getirilsin diye mi yapılıyor?

Bu olaydan sonra araştırdım trafik kontrolünde sürücülerin alkol muayenesi yapan polislere “hayır yaptırmıyorum deme hakkı var mı?”.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ana Bilim Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Hancı'nın açıklaması polis sürücünün rızası olmadan nefes ve kan yoluyla alkol testi yapamaz. Alkol muayenesi de bir muayenedir kanuna göre hekim olmayan bir kişi bu muayeneyi yapamaz. Alkollü sürücü üflemem derse üfletemez, kan testi de yaptıramaz demekte.

Çünkü CMK'nın yürürlükteki ilgili maddelerine göre sürücülere yaralamalı ve ölümlü kazalar hariç kişinin rızası olmadan alkol tespiti ve muayenesi yapılması mümkün değildir. Trafikte yapılan nefes ile alkol tespiti itiraz halinde hukuken geçerli olmayıp aslolan kandaki alkolün tespitidir demekte.

Peki, sürücü trafikte alkol muayenesi için çubuğu üflemeyeceğini söyledi o zaman polis ne yapacak? Sürücüyü hastaneye mi götürecek kokusuyla herkes gibi teravih namazı çıkışı abdestli olarak hayatımda ilk defa alkolmetrenin çubuğunu üfledim.

Trafik polisleri de devletin memuru, içimizden biri vatandaşa hizmet etmekle görevli sürücülerin beyanlarını dinleyip kendi vicdanında sorgulayıp ona göre karar vermesi gerekir diyorum.”…

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

Tereddüt edersen bacakların seni taşımaz. Yürüyeceğim de, bas ve yürü.

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Toptancılarda sokak başlarında gaza basmadığımız zaman ADAM oluruz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum
Uğur Özteke Arşivi
SON YAZILAR