Terk edeceğimizi ümit etmişlerdi, hamd olsun yılmadık

Terk edeceğimizi ümit etmişlerdi, hamd olsun yılmadık
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Afrika'ya açılım politikamızı başlattığımızda, 2011 yılında Somali'ye yardım eli uzattığımızda bunun geçici bir heves olduğunu iddia etmişti. Hamd olsun biz yılmadık." dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Somali ziyareti kapsamında, Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile baş başa ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdi.

"Şahsıma ve heyetime gösterilen hüsnü kabul sebebiyle ayrıca teşekkür ediyorum" diyen Erdoğan, önceki ziyarette olduğu gibi çok kalabalık bir heyetle, Somali'de bulunduklarını aktardı.

Mogadişu Büyükelçilik Külliyesi'nin Türkiye'nin dünyadaki en büyük büyükelçilik külliyesi olduğunu vurgulayan Erdoğan, inşaatın yüklenici firması Albayrak Grubu' na da teşekkürlerini iletti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konudaki çalışmanın Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) eş güdümünde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile yürütüldüğünü belirterek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Mogadişu'da 10 kilometre yolun asfaltlanması ve Mogadişu Belediyesine 30 adet otobüs hibe edilmesine yönelik çalışmalarının da sürdüğünü bildirdi.

Somali hükümet bütçesine 2013-2014 yıllarında olduğu gibi aylık bütçe desteğinin de devam edeceğini vurgulayan Erdoğan, "Birileri Afrika'ya açılım politikamızı başlattığımızda, 2011 yılında Somali'ye yardım eli uzattığımızda bunun geçici bir heves olduğunu iddia etmişti. Bizim sorunlar karşısında yılacağımızı, kısa zaman sonra da buraları kendileri gibi terk edeceğimizi ümit etmişlerdi. Hamd olsun biz yılmadık. Zira Peygamberimiz, 'Müminin mümine bağlılığı, taşları birbirine kenetli duvar gibidir' buyuruyor. İşte biz buradaki çalışmalarımızı bu anlayışla yürütüyoruz." diye konuştu.

"Somali'ye destek olmalarını bekliyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerde birçok konuyu istişare ettiklerini ifade ederek, konuşmasına şöyle devam etti:

"İkili ilişkilerimizi ve Somali'yi daha ileriye taşıyacak projeleri etraflıca ele aldık. Az önce imzalanan 9 anlaşmayla ikili ilişkileri daha da güçlendirdik. Eğitim, sağlık, güvenlik, tarım, ulaştırma, bütün bu alanlarda iş birliğimiz güçlenerek devam edecektir. İnşallah bunları bir bir hayata geçireceğiz. Uluslararası aktör ile bölge ülkelerinin bu anlayışla Somali'ye destek olmalarını bekliyoruz. Önümüzdeki aylarda biliyorum ki, Somali'de seçimler var. Bunu, ülkenin normalleşmesi ve güçlenmesi için bir dönüm noktası olarak görüyorum. Bir Somali atasözünü söylemeden geçemeyeceğim. 'Bir insanın yatabileceği en huzurlu yer barış yatağıdır.' Seçimlerin Somali'nin barış, huzur ve güvenliğine katkı sağlamasını Allah'tan temenni ediyorum."

Bugüne kadar birçok zorluğu aşan Somalililerin bu kritik süreci de atlatacağına işaret eden Erdoğan, "Tefrikaya düşmeden, bir ve beraber olarak dostlarınızın sayısını çoğaltarak, yolunuza devam etmelisiniz. İşte terörün kanlı yüzünü şurada üç gün önce gördük ve ne yazık ki burada onlarca Somalili öldü. Somali yönetimine ve tüm Somali halkına başsağlığı diliyorum. Havalimanından şu büyükelçilik binasına gelene kadar, yolun sağında solundaki bizlere gerçekten sevgi gösterisinde bulunan ağırlıklı Somalili hanım kardeşlerime, şahsım, eşim ve heyetimizdeki tüm hanım kardeşlerim adına en kalbi şükranlarımızı bildirmek istiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.